FUNNY MISSHAPEN BODY

FUNNY MISHAPEN BODYFUNNY MISSHAPEN BODY
Writer/Artist: Jeffrey Brown
Touchstone Books

Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αδυναμίες του. Η δική μου είναι τα comics του Jeffrey Brown. Παρακολουθώ τα comics του από τη στιγμή που πρωτοεκδόθηκε το CLUMSY και νιώθω πως υπάρχει μια αόρατη και απροσδιόριστη “επαφή” με το δημιουργό που με αναγκάζει να αγοράζω κάθε νέα του δουλειά.

Το CLUMSY (τον καιρό που το πρωτoδιάβασα), με την απλότητα, την αμεσότητα και το ρεαλισμό του, ήταν μια (έντονα προσωπική) γερή γροθιά στο στομάχι. Αργότερα συνέχισα με το υπόλοιπο “girlfriend trilogy” (UNLIKELY και AEIOU) και, άλλοτε έβρισκα αυτό που έκανε ενδιαφέρον και διασκεδαστικό (BE A MAN, BIGHEAD, I AM GOING TO BE SMALL), ενώ άλλοτε (αν και νομίζω αντιλαμβανόμουν το τι προσπαθούσε να κάνει) ένιωθα πως οι νέες του δουλειές δεν με άγγιζαν ιδιαίτερα (INCREDIBLE CHANGE-BOTS, CAT GETTING OUT OF THE BAG, FEEBLE ATTEMPTS, SULK).

FMB02Τα δυο τελευταία comics του (δηλαδή το LITTLE THINGS και το FUNNY MISHAPEN BODY) κυκλοφορούν από την Touchstone Books που είναι imprint ενός πολύ μεγάλου εκδοτικού οίκου, της Simon & Schuster. Με τη μετακίνηση του σε μια πολύ μεγάλη εκδοτική νομίζω πως διακρίνω μια νέα προσπάθεια από πλευράς Jefferey Brown να προχωρήσει αυτό που κάνει λιγάκι πιο μακριά, επιμένοντας όμως στην αυτοβιογραφία. Και αν και στο LITTLE THINGS νομίζω πως προσπάθησε υπερβολικά χωρίς να έχει και αντίστοιχο αποτέλεσμα, στο FUNNY MISSHAPEN BODY πιστεύω πως καταφέρνει και κάνει ένα πολύ καλό βήμα.

Οι ιστορίες που απαρτίζουν το FUNNY MISSHAPEN BODY κινούνται κυρίως σε δυο άξονες. Από τη μία έχουν να κάνουν με τη διαδρομή του ως καλλιτέχνη και δημιουργού: τον τρόπο που αντιμετώπιζε τα comics σε διαφορετικές ηλικίες, την αγωνία του να βρει έναν προσωπικό τρόπο έκφρασης και τις εμπειρίες του στο σχολείο και το κολέγιο. Από την άλλη μαθαίνουμε για το πώς διαγνώστηκε με τη νόσο του Crohn και τις καταστάσεις που αντιμετώπισε στο νοσοκομείο.

FM03Ταυτόχρονα μαθαίνουμε για τις συναντήσεις του Jeffrey Brown με τον Hornschemeier (THE THREE PARADOXES, MOTHER COME HOME) αλλά και τον Chris Ware (όπου και μου λύθηκε η απορία που είχα σε σχέση με το πώς είχε βοηθήσει ο Chris Ware στο CLUMSY)

Καθημερινές και ιδιαίτερα προσωπικές καταστάσεις που αποκαλύπτουν πράγματα για το ποιοί είμαστε και το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο χωρίς να πέφτουν στην παγίδα των πομπωδών διατυπώσεων (σαν αυτές που κάνω σε αυτό εδώ το κείμενο).

Το FUNNY MISHAPEN BODY είναι μια από τις καλύτερες δουλειές του Jeffrey Brown. Δυναμικό και άμεσο, αστείο αλλά και προσωπικό, μιλάει στον αναγνώστη για πράγματα ιδιαίτερα ανθρώπινα και κοινά σε όλους μας. Δεν είναι βέβαια τόσο φιλόδοξο όσο το LITTLE THINGS, αλλά μάλλον αυτός είναι ο λόγος που με κέρδισε τόσο πολύ.