Παρουσίαση Της Έκδοσης “ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ”

Όταν μια εκδοτική εταιρεία που συνήθως ασχολείται με το βιβλίο αποφασίζει να εκδώσει comics και όταν αυτό που αποφασίζει να εκδώσει είναι το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ του Will Eisner, δεν μπορείς να μην πας στην παρουσίαση που διοργανώνει, έτσι δεν είναι; Μάλλον δεν είναι έτσι, γιατί φαίνεται ότι πολλοί από εσάς προτιμήσατε να κάνετε κάτι άλλο την Πέμπτη το βράδυ, παρά να κατέβετε στο Μοναστηράκι, στη Λέσχη Φίλων Κόμικς. Εάν βρισκόσαστε σε κάποια παραλία (και κατά συνέπεια δεν διαβάζετε αυτά που γράφω) δικαιολογείστε, διαφορετικά πρέπει να σας πω ότι χάσατε μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση.

Καταρχάς, το θεωρώ ένα αρκετά σημαντικό έργο και, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, χαίρομαι ιδιαίτερα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, ακόμα κι αν εγώ προσωπικά προτίμησα να το διαβάσω στο πρωτότυπο. Δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω την ελληνική έκδοση, παρά μόνο να την ξεφυλλίσω, αλλά πρέπει να συμφωνήσω με την άποψη που ακούστηκε αρκετά, ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ προσεγμένη δουλειά, μια δουλειά στην οποία φαίνεται το μεράκι όσων ενεπλάκησαν και ιδιαίτερα στον τομέα του lettering. H Παυλίνα Καλλίδου, έχει πραγματικά μεγαλουργήσει στον τομέα αυτό, έχει κάνει όλο το lettering στο χέρι, ακολουθώντας κατά γράμμα το στυλ του πρωτοτύπου.

Πρώτος μίλησε ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, editor εδώ στο Comicdom.gr. Ο Ηλίας, μίλησε για το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ, για τις ιστορίες που περιέχει και για το πώς οι εμμονές του Will Eisner διαφαίνονται σε αυτό του το έργο. Ακολούθησε η Βαρβάρα Χατζησάββα, η οποία έχει κάνει τη μετάφραση, από την οποία μάθαμε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που καλείται να μεταφράσει comics, έχει ασχοληθεί μόνο με την μετάφραση βιβλίων, αν και αυτό ήταν κάτι που ήθελε πολύ καιρό να κάνει. Τελευταίος, μίλησε ο Σπύρος Δερβενιώτης, δημιουργός comics, ο οποίος επικεντρώθηκε στο σχέδιο του Eisner και μας έδωσε μια ιδέα για το πώς οι γραμμές μεταφράζονται σε λέξεις.

contract1

Κατά το αναμενόμνο, ακολούθησε μια συζήτηση, η οποία σύντομα ξέφυγε από το συγκεκριμένο έργο και επεκτάθηκε γενικότερα στον Will Eisner, στη ζωή του και στο πώς η εβραϊκή του καταγωγή επηρέασε τα comics του. Φυσικά, όπως μας έχει καλομάθει η Λέσχη Φίλων Κόμικς, μετά το πέρας της παρουσίασης, μας περίμεναν αναψυκτικά, κρασί και καλή παρέα, για να κλείσει πολύ όμορφα η βραδιά. Αλήθεια, μόνο αν είσαστε σε παραλία δικαιολογείστε…