PREVIEWS (OCT09)

Από αυτό το μήνα, το PREVIEWS PICKS αλλάζει μορφή. Αντί να έχουμε χωριστά κείμενα για κάθε συντάκτη, θα υπάρχει πλέον ένα ενιαίο post, όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένες οι προτάσεις των συντακτών του blog (όχι όλων, αλλά αρκετών κάθε φορά). Με αυτόν τον τρόπο, τα πράγματα είναι πιο συμμαζεμένα, και για εμάς, αλλά ελπίζουμε και για εσάς.

SIEGE: THE CABAL
(Marvel,
pg M5, $3.99)

Το νέο event της Marvel. Προτείνεται για δύο λόγους (τρεις, αν είστε Bendis fan): Michael Lark pencils και 48 pages for just $3.99. (Νίκος Λάμπρης)

cap_shieldCAPTAIN AMERICA: WHO WILL WIELD THE SHIELD?
(Marvel, pg M6, $3.99)

Τώρα που ο Steve Rogers επέστρεψε, ποιός θα είναι τελικά ο νέος Cap? Battle for the Cowl… emm, sorry, for the Shield. (Νίκος Λάμπρης)

BLACKEST NIGHT: THE FLASH
(DC, pg 62, $2.99)

Όποτε συνεργάζονται ο Geoff Johns με τον Scott Kolins, τα αποτελέσματα, συνήθως, είναι από πολύ καλά έως εξαιρετικά. Ειδικά, μάλιστα, όταν πρωταγωνιστής είναι ο Flash… (Νίκος Λάμπρης)

JSA ALL-STARS
(DC, pg 83, $3.99)

Νέος τίτλος για τους JSAers. To JSA είναι εξαιρετικός τίτλος. Ελπίζω και το All-Stars να είναι το ίδιο καλό. (Νίκος Λάμπρης)

tank gilr_dark nuggetsTANK GIRL: DARK NUGGETS
(Image, pg 144, $3.99)

Είμαι σίγουρος ότι, κατά καιρούς, έχω ξεκαθαρίσει τη στοργή που τρέφω και στο TANK GIRL, αλλά και στο αποτέλεσμα της συνεργασίας των Alan Martin και Rufus Dayglo. Το συγκεκριμένο pick, λοιπόν, αποτελεί ένα ακόμη τέτοιο ξεκαθάρισμα. Ομολογώ, πάντως, πως το συγκεκριμένο μου έχει προκαλέσει μεγάλες απορίες, καθώς, παράλληλα, κυκλοφορεί ένα mini series με την ίδια πρωταγωνίστρια και από τους ίδιους δημιουργούς από την Titan Books. Επομένως, το overdose είναι αναπόφευκτο, ωστόσο, μέχρι τότε θα απολαμβάνω το σουρεαλισμό του TANK GIRL. (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

AFRODISIAC
(Adhouse, pg 188, $14.95)

Η ομάδα που δημιούργησε το STREET ANGEL (δηλαδή οι Brian Maruca και Jim Rugg) επιστρέφει με τις περιπέτειες τις υπερβολικές, υπερσέξυ, υπεπρπεριπέτειες του πιο 70s ήρωα που εμφανίστηκε σε comic. Διαβάστε ένα preview εδώ και σταθείτε λίγο περισσότερο στο artwork ενός δημιουργού το ταλέντο του οποίου δε νομίζω πως έχει εκτιμηθεί αρκετά. (Αριστείδης Κώτσης)

kingKING OF RPGS
(Del Rey, pg 242, $10.99)

Ο Jason Thompson, συγγραφέας του εξαιρετικού MANGA: THE COMPLETE GUIDE, (στο οποίο κάνει updates εδώ) ενώνει τις δυνάμεις του με τον σχεδιαστή Victor Hao, σε μια κωμική ιστορία για roleplaying games, manga και all things geek.

Έχοντας την χαρά να διαβάσω το minicomic στο οποίο βασίστηκε η παρούσα έκδοση, σας διαβεβαιώ ότι είναι ξεκαρδιστικό. Αν ανήκετε στο target group του, δεν θα μετανιώσετε την αγορά. Μπορείτε να τσεκάρετε και το επίσημο site, αλλά και τη συνέντευξη που είχαμε πάρει από τον Jason παλιότερα. (Μυρτώ Τσελέντη)

thirteen_going_on_eighteenTHE JOHN STANLEY LIBRARY: THIRTEEN GOING ON EIGHTEEN
(Drawn & Quarterly, p244, $39.95)

Το έχω πει αρκετές φορές, αλλά αξίζει να ειπωθεί ξανά: ζούμε τη χρυσή εποχή των classic reprints! Όλα αυτά τα υπέροχα comics και strips του παρελθόντος (και μερικά όχι και τόσο υπέροχα), που κάποτε τα γνωρίζαμε μόνο κατ’ όνομα, ή στην καλύτερη περίπτωση είχαμε δει ορισμένα samples τους σε διάφορα σχετικά περιοδικά ή ειδικές εκδόσεις, βρίσκονται πλέον στο ράφι του comic shop ή του βιβλιοπωλείου της γειτονιάς μας. Ακόμη και για όσους αποφεύγουν τα πολλά-πολλά με τον έξω κόσμο (σέρνονται και ένα σωρό αρρώστιες, βλέπεις) αρκουν μερικά κλικ στον υπολογιστή και σε λίγες μέρες (ή και περισσότερες – international shipping is a bitch!) πολυτελείς, ολοκληρωμένες, σκληρόδετες εκδόσεις, γεμάτες με PEANUTS, GASOLINE ALLEY, MOOMIN, horror comics του Steve Ditko, χιουμοριστικά comics του Walt Kelly και τόσα άλλα υπέροχα πράγματα, που αποδεικνύουν πως αυτό που ονομάζουμε “Comic Book Diversity” υπήρχε και θα υπάρχει πάντα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν κατά καιρούς οι αγαπημένοι ήρωες με τις πολύχρωμες στολές.

Το THIRTEEN GOING ON EIGHTEEN είναι ένα πανέξυπνο, τρισχαριτωμένο και απίστευτα καλοφτιαγμένο comic, από έναν πραγματικά σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος επιτέλους αρχίζει και απολαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει. Επιβάλλεται να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε σοβαρού αναγνώστη comics. (Δημήτρης Σακαρίδης)

koreaKOREA AS VIEWED BY 12 CREATORS
(Fanfare/Ponent Mon, pg 250, $15.96)

Μετά από το JAPAN AS VIEWED BY 17 CREATORS, η Fanfare/Ponent Mon συνεχίζει με το κορεάτικο αδελφάκι του. Είχα διαβάσει το JAPAN, όταν πρωτοεκδόθηκε στα γαλλικά, και ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανθολογία, καθώς συνδύαζε ευρωπαίους δημιουργούς comics που έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με τη χώρα (μέσω της επίσκεψής τους εκεί, για τη δημιουργία της ιστορίας αυτού του τόμου) και ντόπιους, κυρίως εναλλακτικούς δημιουργούς, που έδιναν τη δική τους οπτική γωνία για τον τόπο όπου ζουν.

Τόσο καθαρά από άποψη ιστοριών (προσέφερε ένα μεγάλο σχεδιαστικό και σεναριακό εύρος, ακόμη κι αν δεν ήταν όλες του ίδιου επιπέδου), όσο και σε δεύτερο επίπεδο, γεννούσε πολλές σκέψεις σχετικά με τις έννοιες τόπος/ξένος/σπίτι. Οπότε περιμένω με ενθουσιασμό κάτι ανάλογο από το KOREA. (Μυρτώ Τσελέντη)

newaveminicomixNEWAVE! UNDERGROUND MINI COMIX OF THE ‘80s
(Fantagraphics, pg 252, $22.99)

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι και ο πλέον διαβασμένος άνθρωπος όταν πρόκειται για την underground σκηνή της δεκαετίας του ’80, οπότε η συγκεκριμένη έκδοση θα χρησιμεύσει ως “μάθημα”, παρά ως “υπενθύμιση”. Το NEWAVE! συγκεντρώνει τις δουλειές των Fred Hembeck, The Pizz, Rick Geary, XNO, Bob X, J. R. Williams, Mack White, Daniel Clowes και Doug Allen, μεταξύ άλλων, αποτελείται από περισσότερες από 700 σελίδες και οι διαστάσεις του είναι πιστές στο format των ημερών εκείνων. (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

chocolate_cheeksCHOCOLATE CHEEKS
(Fantagraphics, pg 253, $16.99)

Ομολογώ πως όσες φορές κι αν έχω προσπαθήσει, δεν έχω κατορθώσει να εξηγήσω επαρκώς τι είναι αυτό ακριβώς που με γοητεύει τόσο στο έργο του Steve Weissman. Μπορεί να είναι το γλυκούλι artwork (που, όμως, με έναν περίεργο τρόπο είναι, παράλληλα, αρκετά τραχύ).

Μπορεί να είναι οι χαρακτήρες των λιλιπούτειων πρωταγωνιστών, που μου κάνουν λίγο σαν “Peanuts on speed” (χωρίς, όμως, να είναι προφανής -ή αδιάντροπη- η επιρροή του μεγάλου Charles Schulz). Μπορεί να είναι τα, φαινομενικά, απλοϊκά plots, που με γυρίζουν σε παλαιότερες εποχές, τότε που αντιλαμβανόμασταν με πιο αθώο τρόπο τον κόσμο (χωρίς, όμως, η προσέγγιση του δημιουργού να είναι απαραίτητα “παιδική”). Μπορεί να είναι οι απαράμιλλες τεχνικές αρετές του δημιουργού στον τομέα του storytelling (αλλά δίχως να το κάνει προφανές, όπως λ.χ. ο Ware, ή ο Hornschemeier).

Μπορεί να είναι όλα αυτά, αλλά μπορεί να μην είναι και τίποτε από αυτά. Αυτό που ξέρω είναι πως λατρεύω όλες τις δουλειές του Steve Weissman και ευελπιστώ πως μπορεί και εσείς να αισθανθείτε το ίδιο, αν του δώσετε μια ευκαιρία…  (Δημήτρης Σακαρίδης)

judge_anderson_psi_filesJUDGE ANDERSON PSI FILES
ROBO HUNTER DROID FILES
(Rebellion, pg 277, $24.99 each)

Μετά τα JUDGE DREDD, το NEMESIS THE WARLOCK, το STRONTIUM DOG και το ACE TRUCKING δυο ακόμα κλασικές σειρές του 2000AD εκδίδονται σε αρκετά οικονομικά (κυρίως αν τα βρείτε από Αγγλία) και ιδιαίτερα χορταστικά τομάκια. Η τηλεπαθητική Judge Anderson λύνει κάποιες από τις πιο δύσκολες υποθέσεις της καριέρας της, ενώ ο Robo Hunter Sam Slade αναλαμβάνει τις πιο περίεργες υποθέσεις και σπέρνει τον πανικό όπου βρεθεί. Κινητήρια δύναμη πίσω από τις δύο σειρές είναι το συγγραφικό δίδυμο των John Wagner και Alan Grant όπου σε αυτούς τους δύο τόμους αποκαλύπτει κάποιες (εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους) πτυχές του πολύπλευρου ταλέντου του. Σπουδαία και η δουλειά του Ian Gibson (μεταξύ άλλων) στο work. (Αριστείδης Κώτσης)

atomic robo 1ATOMIC ROBO vol.1 TP
(Red 5 Comics, pg 284, $18.95)

Έχοντας μόλις ολοκληρώσει το τρίτο volume (THE SHADOW BEYOND TIME) του ATOMIC ROBO, είμαι σχεδόν υποχρεωμένος να σας προτείνω το πρώτο, το οποίο επανακυκλοφορεί και βρίσκεται στις σελίδες του PREVIEWS αυτού του μήνα.

Για όσους δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, αναφέρω ότι ο Robo είναι (εκτός από ρομπότ, όπως υποδηλώνει και το όνομά του) δημιούργημα του Nikola Tesla και έχει βρεθεί αντιμέτωπος με απειλές που ξεκινούν από τους Ναζί και καταλήγουν στον Κθούλου! (Ή σε ένα παρόμοιο μυθικό τέρας-θεότητα, που αψηφά τους φυσικούς νόμους και ξεκίνησε από το κεφάλι του H.P. Lovecraft.)

Εδώ μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις πρώτες σελίδες του trade. (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

ALL MY DARLING DAUGHTERS GNallmydarlingdaughters
(Viz Media, pg 301, $12.99)

Μετά το OOKU, η Viz αποφάσισε να συνεχίσει να εισακούει τα παρακάλια των αναγνωστών manga για περισσότερες εκδόσεις τόσο από το έργο της fan-favorite Fumi Yoshinaga, όσο και από το σχετικά παραμελημένο είδος των josei.

Στο ALL MY DARLING DAUGHTERS, η τριαντάρα υπάλληλος, Yukiko, μένει ακόμα με την μητέρα της, Mari. Η σχέση τους κλυδωνίζεται, όταν η Mari ανακοινώνει ότι σκοπεύει να παντρευτεί έναν φέρελπη ηθοποιό, νεότερο από την Yukiko. (Μυρτώ Τσελέντη)

not simpleNOT SIMPLE GN
(Viz Media, pg 301, $14.99)

Οοοοοοοοοου! Χαράς ευαγγέλια για τους indie manga fans, μετά το πολύ καλό, κατά την γνώμη μου, CHILDREN OF THE SEA (εδώ μπορείτε να διαβάσετε και την άποψη του Άρη Κώτση για αυτό), η Viz συνεχίζει την προσπάθεια έκδοσης εναλλακτικών comics, με έναν τίτλο που, παραδόξως, δεν προέρχεται από το sigikki. Στο NOT SIMPLE, o Ιαν ταξιδεύει από την Αυστραλία στην Αγγλία και έπειτα στη Αμερική, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να ξαναβρεί την αδελφή του. (Μυρτώ Τσελέντη)

PANDORA HEARTS GN VOL 01Pandora Hearts
(Yen Press, pg 306, $10.99)

Οοοοοοοοοου χαράς ευαγγέλια για τους mainstream manga fans. To PANDORA HEARTS είναι από τα πιο επιτυχημένα anime αυτή την στιγμή και απολύτως δικαιολογημένα, κατά την γνώμη μου. Έχει στοιχεία από ALICE IN WONDERLAND, έχει κρυφά παρελθόντα, έχει χαρακτήρες, χεχεχε, πολύ κορυφαίους τυπίσκουλες, έχει δράμα, έχει κωμωδία, έχει μυστήριο… άμα πω κι άλλα θα πέσω σε spoiler και το μισώ αυτό, οπότε ναι, τα έχει όλα και συμφέρει. (Μυρτώ Τσελέντη)

Δείτε και το promotional video του anime

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I0LlPNLoPc0[/youtube]