Spirit After Eisner

Είναι -τουλάχιστον- παράξενο να μιλάμε για το SPIRIT μετά τον Eisner. Το μέγεθος του Eisner ως δημιουργού είναι τόσο μεγάλο και το SPIRIT είναι μια τόσο σημαντική σειρά στην Ιστορία των αμερικανικών comics που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν αδιανόητο να φανταστούμε το μεν ξεχωριστά από το δε.

Οι ιστορίες που έγραψε ο Eisner με ήρωα τον Spirit είναι μικρά αριστουργήματα, σύντομα, περιπετειώδη, άλλοτε αστεία και άλλοτε δραματικά που εισήγαγαν πάμπολλους νεωτερισμούς στο πώς λειτουργούν και τι μπορούν να κάνουν τα comics. Στις σελίδες του Spirit έχουν εμφανιστεί κάποιοι από τους πιο ζωντανούς, ενδιαφέροντες και εμβληματικούς χαρακτήρες, αλλά και κάποιες από τις πιο δυναμικές και σέξυ ηρωίδες. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κάθε σελίδα του SPIRIT κρύβει δεκάδες μαθήματα για επίδοξους δημιουργούς, σχετικά με το πως γίνονται και πως λειτουργούν τα comics.

Παρά τις προτροπές που δέχτηκε κατά καιρούς ο Eisner στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του για νέες ιστορίες με ήρωα τον Spirit, ο ίδιος έδειχνε πως δεν το επιθυμούσε θεωρώντας πως ο χαρακτήρας ήταν κάτι που βρισκόταν πλέον στο παρελθόν του και πως ο ίδιος είχε άλλα δημιουργικά σχέδια για το μέλλον.

Το 1997 ο Will Eisner έδωσε την άδεια του για μια νέα σειρά με ήρωα το Spirit και σχεδόν πλήρη ελευθερία στους δημιουργούς που θα συμμετείχαν σε αυτή. Έτσι η θρυλική Kitchen Sink Press (που διατηρούσε τα δικαιώματα των ιστοριών του Eisner εκείνη την εποχή) ξεκίνησε να δημοσιεύει την σειρά SPIRIT: THE NEW ADVENTURES, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα σε σύγχρονους δημιουργούς να πουν τις δικές τους ιστορίες με ήρωα τον Spirit. Σκοπός ήταν οι καλλιτέχνες να μην αποπειραθούν να μιμηθούν τα comics του Eisner (μια προσπάθεια που θα ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία) αλλά να δημιουργήσουν ιστορίες με τη δική τους οπτική και ύφος, μένοντας όμως πιστοί στο πνεύμα των ιστοριών του Eisner. Τιμώντας έτσι το έργο του Eisner, χωρίς όμως να μένουν προσκολλημένοι σε αυτό.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν εξαιρετικό. Οι πρώτοι που θα έδιναν την δική τους εκδοχή του Spirit ήταν η δημιουργική ομάδα του WATCHMEN: ο Alan Moore και ο Dave Gibbons. Το πρώτο τεύχος του SPIRIT: THE NEW ADVENTURES αποτελείται από τρεις σύντομες αλληλένδετες και ιδιαίτερα ευφυείς ιστορίες που κινούνται γύρω από το origin του Spirit, ενώ παράλληλα γίνονται νύξεις και για τα origins άλλων χαρακτήρων.

Πολλοί και ιδιαίτερα σημαντικοί δημιουργοί συμμετείχαν και στα επόμενα τεύχη. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο τεύχος συμμετείχαν με ιστορίες τους οι Neil Gaiman (SANDMAN) και Eddie Campbell (THE FATE OF THE ARTIST, FROM HELL), οι James Vance και Dan Burr (KINGS IN DISGUISE), και οι John Wagner και Carlos Ezquerra (JUDGE DREDD). Στα επόμενα τεύχη συναντάμε και άλλους σπουδαίους δημιουργούς όπως οι Moebius, Kurt Busiek, Brent Anderson, Mark Schultz, David Lloyd, Mike Allred, Paul Chadwick και Paul Pope.

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς της Kitchen Sink συνίσταται στο ότι κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου των δημιουργών που συμμετείχαν και των ιστοριών που εκδόθηκαν κατάφερε να μας κάνει να αποδεκτούμε κάτι που πριν έμοιαζε αδιανόητο: ιστορίες του SPIRIT χωρίς τον Eisner. Δυστυχώς, εκδόθηκαν μόλις οκτώ τεύχη, αφού λίγο αργότερα η Kitchen Sink έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τα τεύχη αυτά πρόσφατα συγκεντρώθηκαν και κυκλοφορούν σε hardcover από την Dark Horse.

Αρκετά χρόνια αργότερα και με την live action ταινία με ήρωα τον Spirit στα σκαριά, ο χαρακτήρας έκανε ξανά την εμφάνιση του στα comics, αυτή τη φορά στην DC. Η αρχή έγινε με το (μάλλον αδιάφορο) SPIRIT/BATMAN που έγραψε ο Jeph Loeb και σχεδίασε ο Darwyn Cooke (NEW FRONTIER) ενώ λίγους μήνες αργότερα ο Cooke ξεκίνησε και μια νέα ongoing σειρά.

Ο ταλαντούχος δημιουργός έδωσε το δικό του στίγμα με τη δική του εκδοχή του SPIRIT γράφοντας ιστορίες πιστές στο πνεύμα της σειράς του Eisner, διατηρώντας όμως το προσωπικό ύφος του. Το run του Cooke στον τίτλο πήρε αρκετά καλές κριτικές (αν και πάντα υπήρχαν οι ενστάσεις για το κατά πόσο νοείται SPIRIT χωρίς τον Eisner) αλλά διήρκησε κάτι λιγότερο από δώδεκα τεύχη αφού λόγω κάποιων αλλαγών στο editorial team και της αποχώρησης του συνεργάτη του J Bone από τον τίτλο, ο Cooke έκρινε πως έπρεπε να παραιτηθεί.

Τον Cooke διαδέχτηκε η ομάδα των Mark Evanier και Sergio Aragones στο σενάριο ενώ το artwork ανέλαβαν (κυρίως) o Mike Ploog (ο οποίος είχε δουλεψει στην αρχή της καριέρας του στο studio του Eisner) και ο Paul Smith. Αν και οι πρώτες αντιδράσεις για τη νέα creative team ήταν αρκετά θετικές, μιας και αποτελούνταν από καταξιωμένους δημιουργούς, φαίνεται πως δεν κατάφερε να κερδίσει και τους αναγνώστες, καθώς μετά από κάποια τεύχη -αλλά και το σύντομο πέρασμα κάποιων ακόμα σημαντικών δημιουργών- η σειρά ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009 με το 32ο τεύχος της.

Λίγους μήνες νωρίτερα (τα Χριστούγεννα του 2008) είχε βγει στους κινηματογράφους και η ταινία THE SPIRIT (αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και μια τηλεοπτική ταινία του 1987 με ήρωα τον Spirit…). Ο Frank Miller είναι υπεύθυνος τόσο για το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία μιας ταινίας με πρωτοκλασάτους πρωταγωνιστές σε δεύτερους ρόλους (Eva Mendes, Samuel Jackson, Scarlett Johansson) και τον Gabriel Macht στον ρόλο του Spirit, η οποία δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά ούτε εισπρακτικά, ούτε όμως και από πλευράς κριτικών που δέχτηκε.

Πρόσφατα η DC ανακοίνωσε ένα νέο ongoing series με ήρωα τον Spirit στο πλαίσιο του FIRST WAVE, ενός νέου κόσμου με ήρωες χωρίς υπερδυνάμεις όπως ο Batman, o Spirit και ο Doc Savage. Το σενάριο για τα τρία πρώτα τεύχη της νέας σειράς υπογράφει ο Mark Schultz και το artwork o Moritat . Σε κάθε τεύχος, μάλιστα, θα υπάρχει και μια οκτασέλιδη ασπρόμαυρη ιστορία, την οποία θα αναλαμβάνουν διαφορετικοί κάθε φορά δημιουργοί όπως οι Dennis O’Neil, Bill Sienkiewicz, Harlan Ellison και Kyle Baker.

Οι ιστορίες του Eisner θα βρίσκονται για πάντα εκεί, αποτελώντας ένα εξαίρετο και πρωτοποριακό δείγμα του τι μπορούν να κάνουν τα comics. Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξουν νέες ιστορίες του Spirit που να φτάσουν αυτές του Eisner ή ο Spirit να ξεφύγει κάποτε από τη σκιά του δημιουργού του. Είναι όμως σίγουρο πως μιλάμε για έναν χαρακτήρα που έχει αποκτήσει δική του ζωή και που πλέον κάνει τα δικά του βήματα. Άλλωστε αυτό που πριν κάποια χρόνια φάνταζε ως ιεροσυλία (SPIRIT χωρίς τον Eisner) είναι πλέον μια πραγματικότητα που γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτή.