AT THE DRIVE INK

Καλλιτέχνες: Διαμαντής Αιδίνης, Γιώργος Αλαχούζος, Ερμής Ατζέμογλου, Σπύρος Βερύκιος, Τόλης Γιοβανίτης, Βασίλης Γκογκτζίλας, Μιχάλης Διαλυνάς, Λάζαρος Ζήκος, Γιάννης Κράνης, Χάρης Λαγκούσης, Βασίλης Λώλος, Τάσος Μαραγκός, Γιάννης Μπαρδάκος, Άγγελος Μπολότος, Nick Pop Mind, Γιώργος Νίκας, Παναγιώτης Πανταζής, Αλέκος Παπαδάτος, Τάσος Παπαιωάννου, Νορτζίν Περσάκη, Νίκος Πετροπουλέας, P.E.P.P, Στέφανος Ρόκος, Σούπερ Κατερίνα, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Γιάννης Στύλος, Δημήτρης Ταξής, Τόμεκ, Γιώργος Τραγάκης, Γιάννης Τσιτσώνης, Νίκος Χριστόλης, Κων Χρυσούλης
Editor: Βάλια Σκουρτσή
Tilt Comics

H πρώτη φορά που άκουσα δίσκο των Last Drive ήταν λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τους γνώρισα δηλαδή όταν ήταν ήδη ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στην ιστορία του ελληνικού rock, λίγο πριν τη “διάλυση” τους, και η μουσική τους συνόδεψε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Αν και λίγα χρόνια αργότερα επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Tilt, χρειάστηκε να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταφέρω να συνδυάσω στο μυαλό μου αυτά τα δύο, το Tilt δηλαδή και τους Last Drive. Τα χρόνια περάσανε και οι Last Drive επέστρεψαν αρχικά με συναυλίες και σχετικά πρόσφατα με ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο (απ’ όσο τουλάχιστο ακούω να λέγεται) album, με τίτλο HEAVY LIQUID και υπέροχο artwork από τον Βασίλη Λώλο. Εμπνευσμένοι από αυτό το album, αλλά και γενικότερα από τη μουσική των Last Drive, κάποιοι από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς comics συμμετεχουν στην ανθολογία AT THE DRIVE INK, την πρώτη έκδοση του Tilt.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το AT THE DRIVE INK είναι μια πολύ όμορφη και προσεγμένη έκδοση με καλό χαρτί, εντυπωσιακά χρώματα και μια πλειάδα δημιουργών να συμμετέχουν σε αυτή. Γνωρίζω καλά πως στο Tilt έχουν πολύ καλή γνώση της ελληνικής σκηνής (και όχι μόνο) των comics και έτσι πέρα από δημιουργούς που αποτελούν σχεδόν προφανείς επιλογές (όπως ο Τάσος Παπαιωάννου ή ο Παναγιώτης Πανταζής) συμμετέχουν και κάποιοι δημιουργοί, τα χνάρια των οποίων είχα χάσει τα τελευταία χρόνια (όπως ο Διαμαντής Αϊδίνης και ο Σπύρος Βερύκιος), αλλά και άλλοι, τη δουλειά των οποίων δεν γνώριζα καθόλου.

Στις δουλειές που ξεχώρισα βρίσκεται σίγουρα αυτή του Τάσου Μαραγκού με τίτλο THE LAST DRIVE η οποία σφύζει από “βρώμικη” rock’n’roll ενέργεια και ανοίγει την ανθολογία και αυτή των Annie Di Donna και Αλέκου Παπαδάτου που έχει ένα αρκετά διαφορετικό ύφος, πολύ πιο δυναμικό από αυτό στο οποίο ο Παπαδάτος μας είχε συνηθίσει. Ο Μιχάλης Διαλυνάς είναι ένας από τους καλύτερους καλλιτέχνες που διαθέτει η ελληνική σκηνή και το αποδεικνύει με μια ακόμα ιστορία, ενώ ο Τόμεκ για μια ακόμα φορά καταφέρνει να κάνει κάτι εντυπωσιακά παράξενο να λειτουργεί εξαιρετικά καλά σαν comic.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η ιστορία MOUNTAINS του Χάρη Λαγκούση, τον οποίο δε γνώριζα (και ο οποίος από όσο είδα στο site του έχει κάνει κυρίως κάποιες δουλειές στο εξωτερικό) αλλά και αυτή του Κων Χρυσούλη με τις περιπέτειες μιας άφραγκης παρέας που ταξιδεύει από Αθήνα στη Λάρισα για να δει και εκεί την συναυλία των Last Drive.

Οι θετικές μου εντυπώσεις δεν περιορίζονται σε αυτά. Υπάρχει το υπέροχο artwork του Γιώργου Τραγάκη, οι εντυπωσιακές εικόνες του Σπύρου Βερύκιου, το καλοφτιαγμένο comic του Γιάννη Μπαρδάκου, το υπέροχα χρωματισμένο comic του Γιάννη Τσιτσώνη που με κάνει να θέλω να δω περισσότερες δουλειές του δημιουργού, αλλά και κάποια εξαιρετικά δείγματα εικονογράφησης από γνωστούς και άγνωστους σε εμένα σχεδιαστές.

Η έκδοση είναι κυρίως στα αγγλικά, πράγμα που κάνει κάτι περισσότερο από εύκολη και την παρουσίαση της στο εξωτερικό. Η εισαγωγή, αλλά και τα (σύντομα αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα) βιογραφικά των καλλιτεχνών είναι στα αγγλικά, όπως και η πλειονότητα των ιστοριών και οι λίγες εξαιρέσεις μάλλον με παραξένεψαν κατά την ανάγνωση. Επίσης μου έκανε εντύπωση το ότι κάποιες δουλειές δημιουργών από τους οποίους περίμενα κάτι περισσότερο μου φάνηκαν μάλλον βιαστικές, αλλά ίσως αυτό και να οφείλεται στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάτι πιο δυναμικό και ωμό που να προσεγγίζει κάπως τη δύναμη και την ενέργεια του rock των Last Drive.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη έκδοση του Tilt, το AT THE DRIVE INK, είναι μια πολύ όμορφη ανθολογία με πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές που ενδιαφέρει τόσο τους φίλους του συγκροτήματος όσο και τους φίλους των comics στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετά πολύ ενδιαφέροντα comics (και πέρα από αυτά στα οποία αναφέρθηκα σε αυτό το post), αλλά και κάποιες σελίδες με πολύ όμορφο artwork. Σίγουρα αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη σελίδα του AT THE DRIVE INK στο facebook και το Myspace, αλλά και στην ίδια την έκδοση.