Say Hello To Kevin!

Ζούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, νομίζω. Η οικονομική κρίση (χαριτωμένη έκφραση για το λάκκο με τα σκ@τ@ που έχουμε πέσει) οφείλεται σίγουρα, σε μεγάλο βαθμό, στη δική μας ανευθυνότητα, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει και τους υπόλοιπους παράγοντες που μας οδήγησαν εδώ. Η αμερικανική φούσκα, η οποία πλέον ονοματίζεται από τους απανταχού οικονομο-τέτοιους “Φούσκα Lehman Brothers”, μας έδειξε ότι το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν δουλεύει και ότι για την βιωσιμότητα της “πραγματικής” οικονομίας, θα πρέπει να γίνουν βαθιές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το χρήμα.

Το “αλλαγές” δεν το έβαλα τυχαία με bold. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη περίοδο ενδιαφέρουσα, είναι ακριβώς αυτό, οι αλλαγές που συμβαίνουν σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Συστήματα αξιών τίθενται υπό σκληρή κριτική, κοινωνικές δομές μεταβάλλονται και παρά το γεγονός ότι οι πιο γκρινιάρηδες από εμάς δεν βλέπουν καμία ελπίδα για την ανθρωπότητα, ακόμα και νοοτροπίες αλλάζουν. Δεν μπορώ να μην θεωρήσω ως τέτοιο σημάδι, την πρόσφατη σκέψη που εξέφρασε η εκκλησία, να μεταφραστεί η λειτουργία στα νέα ελληνικά. Δεν μπορώ επίσης να μην θεωρήσω ως δείγμα αλλαγής το γεγονός ότι στη Γερμανία, έγινε συγκέντρωση νεο-ναζί και απαρτιζόταν από μόλις 100 άτομα. Είναι πολλά τέτοια μικρά ή και μεγαλύτερα πράγματα που παρατηρώ (ακόμα και το γεγονός ότι η Apple αποφάσισε να στηρίξει το HTML5 αντί του FLASH) που με οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ένα από αυτά που αλλάζουν, με αργούς ρυθμούς, είναι η αλήθεια -τουλάχιστον στα δικά μας μέρη- είναι η αντίληψή μας γύρω από τα φύλα, το σεξ και τις σχέσεις γενικότερα μεταξύ τους. Οι πιο παλιοί, θυμούνται τι είχε γίνει όταν ο George Michael ανατίναζε την κιθάρα του. Σήμερα, το να δηλώσει κανείς ότι είναι ομοφυλόφιλος προκαλεί σαφώς λιγότερες αντιδράσεις ή και καθόλου. Μιλώντας για την χώρα μας, θα σας θυμίσω το περιστατικό με τον περίφημο γάμο. Θυμάστε, φαντάζομαι, ότι γενικότερα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κατά ενός τέτοιου γάμου και τελικά η πράξη κηρύχθηκε άκυρη, ενώ ο δήμαρχος της Τήλου αντιμετώπιζε κατηγορίες για υπέρβαση καθήκοντος. Το παράδοξο είναι ότι, στο τέλος, η πράξη παραμένει άκυρη, αλλά ο δήμαρχος αθωώθηκε, κάτι το οποίο σε εμένα τουλάχιστον λέει αρκετά πράγματα.

Φαντάζομαι θα αναρωτιέστε γιατί διαβάζετε όλα αυτά, ενώ βλέπετε το εξώφυλλο ενός τεύχους VERONICA. Η απάντηση σε αυτό είναι πάρα πολύ απλή: Ο νεαρός που φαίνεται στην πάνω δεξιά γωνία του εξωφύλλου, είναι ο Kevin Keller, είναι επίσης ο πρώτος ομοφυλόφιλος κάτοικος του Riverdale. Ναι, καλά διαβάσατε, το Archie-verse, θα περιλαμβάνει πλέον και έναν χαρακτήρα (προς το παρόν είναι ο μόνος) ο οποίος δηλώνει ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Πριν βιαστεί κανείς να πει “Σιγά το πράμα! Στο τάδε comic/manga/παπυρο, υπάρχει ο τάδε χαρακτήρας που είναι έτσι και κάνει αυτό και το άλλο”, θυμίζω ότι μιλάμε για το ARCHIE! Σύμφωνα με δήλωση του Jon Goldwater, CEO της Archie Comics Co:

The introduction of Kevin is just about keeping the world of Archie Comics current and inclusive. Archie’s hometown of Riverdale has always been a safe world for everyone. It just makes sense to have an openly gay character in Archie comic books.

Έτσι λοιπόν, στο τεύχος 202 του VERONICA, το οποίο αναμένεται στα ράφια των μαγαζιών τον Σεπτέμβρη, ο Kevin θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ιστορία με τίτλο “Isn’t it Bromantic?“, δείγμα της οποίας βλέπετε παρακάτω


Εκτός από το αστείο της υπόθεσης, όπως βλέπετε και στα παραπάνω καρέ, η συγκεκριμένη κίνηση έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Το ότι ένα comic που, κακά τα ψέμματα, απευθύνεται κυρίως σε μικρότερους αναγνώστες αποδέχεται την ομοφυλοφιλία και την εντάσσει πλήρως στην κοινωνία του Riverdale, δηλαδή σε μια μικρή πόλη, είναι γενναία κίνηση. Για την ώρα, δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις, και δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρξουν, αλλά παρ’ όλα αυτά, η κίνηση έγινε. Εγώ θα κρατήσω αυτό που είπε ο Jon Goldwater, ότι το Riverdale είναι ένα ασφαλές μέρος για τον οποιονδήποτε και θα ευχηθώ αυτή η νοοτροπία να υιοθετηθεί από όλους.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνία αλλάζει. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, δεν έχει, στ’ αλήθεια, και πολλή σημασία, γιατί ξέρετε, αυτά τα πράγματα είναι μάλλον υποκειμενικά. Προσωπικά, ακόμη κι αν δεν είναι παρά ένα διαφημιστικό κόλπο, θεωρώ την κίνηση αυτή της Archie Comics ένα πολύ θετικό βήμα και αυτό γιατί, το μήνυμα που θα πρέπει να περάσει τελικά προς τα έξω, είναι ότι όλοι χωράνε στο Riverdale και όλοι αξίζουν τον σεβασμό των υπολοίπων.

Φαντάζομαι ότι δεν συμμερίζονται οι πάντες αυτό που μόλις είπα και περιμένω να δω τι θα γίνει μόλις το τεύχος εμφανιστεί στην αγορά.

[Διαβάστε την ανακοίνωση της Archie Comics Co. εδώ]

Lehman Brothers