TOM STRONG AND THE ROBOTS OF DOOM #1

Writer: Peter Hogan
Artist: Chris Sprouse
America’s Best Comics/Wildstorm

Όταν ο Alan Moore ξεκίνησε το ABC line του στη Wildstorm είχε πάρα πολλές ελπίδες για το τι πρόκειται να καταφέρει με αυτό. Ο Tom Strong, για παράδειγμα, θα ήταν αποτέλεσμα σύνθεσης των πλέον αρχετυπικών ήρωων και γύρω του θα μπορούσαν να ειπωθούν οι πιο απίστευτες και μεγαλειώδεις περιπέτειες. Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργήθηκε ένα background που προσφέρεται για να πει κανείς ιστορίες που λαμβάνουν χώρα σε ένα εξωτικό νησί, αλλά και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του σύμπαντος, ιστορίες τρόμου ή καθαρά κωμικές, με ήρωες γορίλες που μιλάνε, ή ρομπότ κάποιας εξωγήινης τεχνολογίας.

Μπορεί η συνεργασία του Alan Moore με την ABC να ανήκει πλέον στο παρελθόν, αλλά η Wildstorm συνεχίζει να κυκλοφορεί ιστορίες με τους χαρακτήρες του line. Τελευταίο παράδειγμα ήταν το TOP 10: SEASON TWO, το οποίο είχε σχεδιασθεί να διαρκέσει για δέκα τεύχη (οκτάτευχο limited series με δύο one-shots), αλλά τελικά διεκόπη στα μισά του δρόμου… Με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα για το νέο limited series του TOM STRONG, ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο του τεύχος.

Η οικογένεια των Strong προετοιμάζεται για το γάμο της Tesla στο Attabar Teru (πού αλλού;), όταν συμβαίνει κάτι τρομερό. Ο Albrecht (ο “κακός” ναζιστής γιος του Tom Strong) καταφέρνει να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να μετατρέψει τον κόσμο του Tom Strong σε έναν κόσμο όπου οι Ναζί έχουν κυριαρχήσει και όπου κάθε ελπίδα δείχνει να έχει χαθεί.

Εντύπωση μου έκανε (και όχι μόνο σε εμένα) το χαρτί του comic. Το εξώφυλλο είχε μια πολύ όμορφη ελαστική υφή, ενώ οι εσωτερικές σελίδες ήταν αρκετά πιο χοντρές και ανθεκτικές από το συνηθισμένο DC ή Marvel comic. Το artwork του Chris Sprouse είναι όπως ακριβώς το περιμέναμε και μπορώ να το χαρακτηρίσω μόνο ως εξαιρετικά καθαρό και “υγιές”, με λίγες γραμμές και με εικόνες ιδιαίτερα ζωντανές.

Ο Peter Hogan γράφει μια ιστορία πολύ κοντά στο πνεύμα αυτών του Moore. Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που γράφει για τον κόσμο του TOM STRONG, αλλά εδώ παντρεύει πάρα πολλά από τα στοιχεία του μύθου του χαρακτήρα. Σίγουρα, η σπιρτάδα των τευχών που έγραψε ο γενειοφόρος Βρετανός μπορεί να απουσιάζει, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μόνο κακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η αίσθηση του “μεγαλειώδους” υπάρχει ζωντανή στις σελίδες της ιστορίας.

Το TOM STRONG AND THE ROBOTS OF DOOM δε μοιάζει πως θα είναι ένα limited series που πρόκειται να αλλάξει τη ζωή αυτών που θα το διαβάσουν. Είναι, όμως, ένα αξιοπρεπέστατο, καλοφτιαγμένο και διασκεδαστικό περιπετειώδες comic, που οι φίλοι του TOM STRONG πιθανότατα θα εκτιμήσουν.