ABYSS

Writer/Artist: Evan Androutsopoulos
Self-published

Με το να διαβάζει κανείς comics για κάποια χρόνια, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πρόοδο ορισμένων δημιουργών μέσα από τις δουλειές τους. Κάποιοι χάνονται, κάποιοι μένουν συνεπείς, κάποιοι στάσιμοι και κάποιοι άλλοι κάνουν δημιουργικά άλματα. Ένας δημιουργός που ανήκει στην τελευταία κατηγορία, του οποίου τα βήματα νιώθω πως παρακολουθώ από την αρχή της καριέρας του (συγκεκριμένα, από το TOP SCORE), είναι και ο Evan Ανδρουτσόπουλος

Η τελευταία δουλειά του Ευάγγελου Ανδρουτσόπουλου (ή απλά Evan) που θυμάμαι να έχω δει, ήταν Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, που είχε κυκλοφορήσει το 2007 (και την οποία είχα συμπεριλάβει στις δικές μου επιλογές από κυκλοφορίες της χρονιάς εκείνης). Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει τότε, δεν ήταν τόσο η ιστορία, όσο η τρομερή βελτίωση του δημιουργού.

Η νέα του δουλειά είναι το ABYSS, όπου συγκεντρώνονται κάποια short stories που έκανε κυρίως μέσα στο 2010, αλλά και κάποια λίγο παλαιότερα. Πολλά από τα comics του μοιάζουν σαν στιγμιότυπα μιας fantasy ιστορίας, κυρίως με χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους δοκιμασίες. Άλλα έχουν έναν πιο αστείο τόνο, και άλλα πιο δραματικό τόνο. Ανάμεσα τους, υπάρχει και μια μεγαλύτερη ιστορία, με θέμα μια μέρα ενός νέου εικοσιενός ετών, που ζει με τους γονείς του, έχει παρατήσει τη σχολή του και νιώθει πως έχει χάσει κάθε είδους κίνητρο, αλλά και μια μικρότερη για ένα παιδί-τέρας, που οι φήμες λένε πως είναι γιος του διαβόλου.

Το artwork είναι αρκετά καλό (αν και νομίζω υπάρχουν κάποιες μικρές αδυναμίες), με ιδιαίτερο δυναμισμό και ενέργεια. Αρκετές φορές, το ύφος και το στιλ του σχεδίου αλλάζει, για να εξυπηρετήσει το διαφορετικό τόνο της κάθε ιστορίας. Το στήσιμο των σελίδων έχει συχνά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ οι ιστορίες ρέουν ανάμεσα στα panels με πολύ καλό τρόπο. Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει και ένα δεκασέλιδο sketchbook, που μας δίνει τη δυνατότητα να ρίξουμε μια ματιά στη δημιουργική διαδικασία.

Ίσως να μην ένιωσα το ABYSS ως τόσο εντυπωσιακό άλμα όσο την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, αλλά νομίζω πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Μας δείχνει κάποιες από τις ικανότητες ενός νέου και ταλαντούχου δημιουργού, που έχει απορροφήσει τις επιρροές του και που μας δίνει κάποια πολύ καλά δείγματα γραφής. Σίγουρα, μια κυκλοφορία που αξίζει να αποκτήσει κάποιος που ασχολείται με την ελληνική σκηνή.