Έξι Κουβανοί Cartoonists και Animators στο Comicdom Con Athens 2011

Το guest list του Comicdom Con Athens 2011 μεγαλώνει σημαντικά, με την προσθήκη έξι cartoonists και animators από την Κούβα, που μας επισκέπτονται χάρη στην ευγενική χορηγία του Charles M. Schulz Museum. Γνωρίστε τους Adán, Arlene Comas Fernandez, Falco, Ñico, Manuel Guerra και Laz!

Adán

Ο Adán Iglesias Toledo αποφοίτησε με πτυχίο Εκπαιδευτικού Τέχνης από το Ανώτατο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Enrique José Varona, όπου εργάστηκε και ως καθηγητής για δέκα χρόνια. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών και της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων και Σχεδιαστών της Κούβας. Στην δεύτερη, κατέχει και τη θέση του διευθυντή στον τομέα του χιούμορ.

Η δουλειά του έχει εκτεθεί σε γκαλερί στην Κούβα, ενώ έχει δώσει και διαλέξεις με θέμα το χιούμορ σε διάφορα σχολεία της χώρας, καθώς και στα φεστιβάλ βιβλίου στην Γκουαδαλαχάρα (2002) και την Κολίμα (2009) του Μεξικού.

Αυτή την περίοδο, εργάζεται ως editorial cartoonist για την εφημερίδα JUVENTUD REBELDE.

Arlene Comas Fernandez

H Arlene Comas Fernandez γεννήθηκε στην Villa Clara, το 1963. Απέκτησε πτυχίο φιλολογίας το 1986 και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας, το 2005.

Από τότε, εργάζεται ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στο Κουβανικό Animation Studio ICAIC.

Επίσης, έχει εργαστεί ως Βοηθός Παραγωγής στη σειρά PUBERTAD Y CUENTOS PARA UNA ABUELA.

Falco

Ο Carlos Alejandro Falcó Chang γεννήθηκε στην πόλη Holguin της Κούβας, το 1965. Αποφοίτησε από το Ανώτατο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Enrique José Varona, το 1990, με πτυχίο στον τομέα του Plastic Education. Επίσης, εργάστηκε ως καθηγητής Πανεπιστημίου, στους τομείς σχεδίου και ζωγραφικής.

Έχει εργαστεί ως illustrator, graphic designer και graphic humorist, αποσπώντας πολλά τοπικά και διεθνή βραβεία. Έχει συνεργαστεί με την UNICEF και η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, στην Κούβα, αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Μεξικό και η Πορτογαλία. Επίσης, έχει εκπροσωπήσει την Κούβα στο διεθνές φεστιβάλ RIDEP, στη Γαλλία.

Αυτή την εποχή, εργάζεται στην εφημερίδα JUVENTUD REBELDE. Μπορείτε να δείτε τις πιο πρόσφατες δουλειές του, εδώ.

Ñico

Ο Antonio Mariño Souto γεννήθηκε στην Αβάνα, το 1935. Έχει σπουδάσει ζωγραφική, γλυπτική, δημοσιογραφία, cartooning και graphic design. Υπήρξε, για περισσότερα από 15 χρόνια, art director του αρχαιότερου Λατινοαμερικανικού περιοδικού, BOHEMIA.

Έχει αποσπάσει 83 εθνικά και 15 διεθνή βραβεία, ενώ έχει τιμηθεί και με το Εθνικό Μετάλλιο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Κούβας, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή που δίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας. Τα σχέδιά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ιαπωνία.

Είναι εκ των ιδρυτών της Ένωσης Συγγραφέων και Σχεδιαστών και της Ένωσης Συντακτών της Κούβας και συνεχίζει να εργάζεται ως cartoonist στο περιοδικό comics PALANTE, αλλά και σε άλλα έντυπα.

Manuel Guerra

Ο Manuel Enrique Guerra έχει σπουδάσει Mechanical Technician Design στο Soviet-Cuban Friendship School. Το 1993, ξεκίνησε να εργάζεται στο Animation Studio ICAIC, αρχικά ως Effects Illustrator στο τμήμα Line and Fill.

Αυτή την περίοδο, συνεχίζει να εργάζεται στο ICAIC, ως Βοηθός Animator Β.

Laz

Ο Humberto Lazaro Miranda γεννήθηκε στην Αβάνα, το 1960. Έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο και είδε την πρώτη του δημοσιευμένη δουλειά, όταν ήταν μόλις 12 ετών.

Έχει κερδίσει 46 βραβεία, εκ των οποίων τα 11 είναι διεθνή. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε 50 διεθνείς εκθέσεις και έχει δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα στο Μεξικό, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουρουγουάη.

Αυτή την περίοδο, τα σκίτσα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες στην Κούβα και σε άλλα διεθνή Μέσα.