Είναι Πολλά Τα Λεφτά Neil

Όσοι τυχαίνει να παρακολουθείτε τον Neil Gaiman στο Twitter, φαντάζομαι ότι θα πήρατε χαμπάρι μερικές ημέρες πριν, ένα μικρό σούσουρο. Ανάμεσα στα γλυκουλιάρικα που πετάει για την Amanda Palmer και τα teaser για το επεισόδιο DOCTOR WHO που γράφει (το οποίο παρεμπιπτόντως θα παιχτεί αυτό το Σάββατο), άρχισε να λέει κάτι (φαινομενικά) ακατάληπτα για τους Ρεπουμπλικανούς και για ένα hate list στο οποίο βρέθηκε. Ενδεικτικά:

Any nice, sane Minnesota Republicans reading this, please vote for someone who isn’t a bully with a hate list next time. (link)

Sad & funny. Minnesota Republicans have a “hate” list. Like Nixon did. I’m on it. They also don’t like capitalism. (link)

Σκληρή γλώσσα, δεν μπορείτε να πείτε… Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί τα έχει πάρει ο Neil, να σας πω ότι μιλάμε για μια ιστορία που έχει ξεκινήσει από πέρισυ!

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Neil στο faq το οποίο έχει αναρτημένο στο site του, το να τον προσλάβει κανείς για μια ομιλία, είναι ακριβό. Όπως χαρακτηριστικά λέει, μπορεί να μην κοστίζει όσο η Σάρα Πάλιν, αλλά και πάλι ζητάει αρκετά χρήματα προκειμένου να παρεβρεθεί κάπου. Αυτό το δικαιολογεί, επειδή όπως λέει δεχόταν πάρα πολλές προσκλήσεις για κάθε είδους ομιλίες/παρουσιάσεις και λοιπά events, κάτι που σήμαινε ότι θα “σπαταλούσε” πάρα πολύ χρόνο. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο χρόνος του πρέπει να αφιερώνεται στο γράψιμο και τη δημοσίευση βιβλίων, γιατί αυτό είναι το επάγγελμά του και όχι (όπως λέμε κι εδώ) “μαϊντανός”.

Κάποια στιγμή, επικοινώνησε με την πράκτορά του μια Bιβλιοθήκη από το Stillwater της Minnesota, για να κλείσει τον Gaiman για μια ομιλία. Η αμοιβή που ζήτησε ο Neil ήταν περί τα $45.000 και μάλιστα αναρωτήθηκε πού μπορεί να βρήκε μια μικρή βιβλιοθήκη ένα τέτοιο χρηματικό ποσό. Τα χρήματα θα προέρχονταν από ένα κονδύλι, εν είδει επιδότησης, το οποίο ονομάζεται Legacy Fund και γενικά, από ότι κατάλαβα, χρησιμοποιείται για πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. ‘Οπως εξήγησε η βιβλιοθήκη, δεν τους πείραζε να δαπανήσουν τόσα πολλά χρήματα, γιατί έτσι κι αλλιώς, αν δεν τα χρησιμοποιούσαν θα τα έχαναν, καθώς σύντομα έληγε η προθεσμία απορρόφησης.

Έτσι λοιπόν, ο Geiman πήγε στη Minnesota, μίλησε για ένα τετράωρο και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, όχι μόνο δεν δυσανασχέτησαν με την αμοιβή του Gaiman, αλλά ήταν και χαρούμενοι, γιατί όπως είπαν, τους δόθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία να απευθυνθούν σε πολύ ευρύτερη βάση. Το ότι μπορεί κάποιοι να σχολίαζαν αρνητικά το ύψος της αμοιβής του, ο Neil το ήξερε και το περίμενε. Αυτό που δεν περίμενε όμως, είναι να γίνει πρωτοσέλιδο στην Minneapolis Star Tribune, η οποία φαίνεται ότι είναι γενικότερα αντίθετη με το Legacy Fund (ΣΣ: το άρθρο της Tribune δεν υπάρχει πια, αλλά μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ).

Αν όλα αυτά ανοίκουν στο παρελθόν, γιατί καθόμαστε και τα συζητάμε; Ο νεο-εκλεχθείς εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Matt Dean, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Neil Gaiman προκειμένου να προάγει την πολιτική του ατζέντα. Βλέπετε, είχε βάλει στόχο το Legacy Fund, γιατί πιστεύει ότι τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και όχι να “σπαταλώνται” σε βιβλιοθήκες. Ένα από τα βέλη που είχε στην φαρέτρα του ήταν και η περίπτωση του Neil Gaiman, προφανώς θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι τα χρήματα ξοδεύονται παράλογα. Για κάποιον λόγο που μου διαφεύγει, αντί απλά να αναφερθεί στα γεγονότα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Gaiman. Συγκεκριμένα φέρεται να δήλωσε:

Gaiman, “who I hate,” was a “pencil-necked little weasel who stole $45,000 from the state of Minnesota.”

Σαφώς και κάτι τέτοιο δεν πέρασε απαρατήρητο και τα τηλέφωνα του Neil έσπασαν από τους δημοσιογράφους που ήθελαν να μάθουν την απάντησή του στον Dean. Ο ίδιος, προφανώς εκνευρισμένος, ξέσπασε στο Twitter, ενώ στο blog του έκανε επίσης μια αναφορά από την οποία ξεχώρισα το εξής:

* (I would not be human if I didn’t admit that I looked at his neck in the photograph, to see if it was as mighty and bull-like as I felt he had implied, and that I might have been just a tiny bit disappointed.)

Διαβάστε επίσης την τότε ανάρτηση του Neil Gaiman.