FROM THE VAULTS OF 2000AD: SLAINE THE HORNED GOD

SLAINE THE HORNED GOD
Writer: Pat Mills
Artist: Simon Bisley
First Published: 2000AD progs 626-635,650-656,662-664,688-698″

“Ξεκινήσαμε… και τώρα τί;”

Η ερώτηση (που έκανα στον εαυτό μου) για το με τι θα μπορούσε να ξεκινήσει το αφιέρωμα στο 2000AD δεν ήταν δύσκολο να απαντηθεί. Με μια γρήγορη ματιά στα κείμενα που έχουν γραφτεί στο Comicdom για ιστορίες του 2000AD, μία είναι αυτή που έλαμπε “δια της απουσίας της”. Η σπουδαιότερη ιστορία του Κέλτη ήρωα, αυτή του κερασφόρου θεού.

Οι άνθρωποι της Tir-Nan-Og υποφέρουν από την παρουσία των Drunes αλλά και των Fomorians. Ο Slaine, που έχει γίνει βασιλιάς της φυλής του, συνειδητοποιεί πως χρειάζεται να ενώσει τις τέσσερις φυλές της θεάς Γης (earth godess) για να νικήσει και μαζί με αυτές να φέρει στον έλεγχο του και τους τέσσερις θησαυρούς. Η Χύτρα του Αίματος (Cauldron of Blood) που αποτελούσε πηγή αφθονίας, αλλά και μια είσοδο στον άλλο κόσμο, το Ασημένιο Σπαθί του Φεγαριού (Silver Sword of the Moon) που μπορεί να διαπεράσει κάθε μέταλλο, το φλεγόμενο δόρυ του Ήλιου (Flaming Spear of the Sun) που είναι ζωντανό και διψά για αίμα και σφαγή και η Πέτρα του Πεπρωμένου (Stone of Destiny) που φωνάζει όταν στέκαται πάνω της ο Βασιλιάς (High King).

Συγκεντρώνοντας, όμως, τα τέσσερα όπλα, θα απελευθερώσει και θα επαναφέρει τη δύναμη του κερασφόρου θεού. Ο Slaine θα μάθει από την ίδια τη θεα Γη το τί είναι ο κερασφόρος θεός και ποιά σχέση έχει με τον Αρχηγό των Drunes και μεγάλο του αντίπαλο, τον Lord Weird Slough Feg, αλλά και το τί φοβούνται οι κληρικοί που τον αποτρέπουν από το να προχωρήσει στο εγχείρημα του.

Ο Slaine βασιζόταν πάντα στην κέλτικη μυθολογία, σε θρύλους και σε έθιμα. Εδώ οι επιρροές γίνονται περισσότερο φανερές από ποτέ. Αντίστοιχα, περισσότερο από ποτέ εμφανίζονται απροκάλυπτα οι ιδέες και η κοσμοθεωρία του Pat Mills. Στις περισσότερες ιστορίες του Pat Mills (δημιουργού και πρώτου editor του 2000AD και δημιουργού των NEMESIS, ABC WARRIORS, FINN, SAVAGE, DEFOE αλλά και του REQUIEM) υπάρχει ένα αναρχικό, παγανιστικό (ή νεο-παγανιστικό… δεν είμαι πολύ σίγουρος) υπόβαθρο, εδώ όμως διατυπώνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Ο Mills δεν βιάζεται να μας διηγηθεί σκηνές μάχης, αλλά επιμένει στο να αναλύσει την φιλοσοφία του κερασφόρου θεού και της θεάς Γης, αλλά και τους σκοπούς που εξυπηρετεί το ιερατείο.

Στην επιτυχία του comic ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξε βεβαίως και ο artist του. Ο Simon Bisley ξεκίνησε να δημιουργεί το HORNED GOD έχοντας ολοκληρώσει τη συνεργασία του με τον Pat Mills στο A.B.C. WARRIORS. Εκεί έχει κερδίσει τα βλέμματα του κοινού με το εξαιρετικά δυναμικό ασπρόμαυρο artwork του. Στο HORNED GOD δημιουργεί ένα fully painted έγχρωμο artwork και το κάνει να λειτουργεί εξαιρετικά. Υπέροχα panels με έντονο συναίσθημα και εκφραστικότητα, αλλά και τόλμη δημιουργική, τόσο στο στήσιμο των σελίδων όσο και στο στυλιζάρισμα των εικόνων του.

Το HORNED GOD αποτελεί την κορωνίδα των ιστοριών του Slaine. Τον γνωρίσαμε αρχικά να περιφέρεται εξόριστος από τη φυλή του (επειδή συνευρέθηκε με την εκλεκτή του Βασιλιά), να έχει στο πλάι του το νάνο Ukko (έναν σύντροφο καιροσκόπο και τυχοδιώκτη), να μάχεται τον Crom το χρονοσκούληκο (timeworm), να γίνεται βασιλιάς της φυλής του και αργότερα να ταξιδεύει ακόμα και σε άλλες εποχές. Εδώ οι φιλοσοφικές αναζητήσεις των δημιουργών ισορροπούν με το επικό στοιχείο και οι επικές μάχες με τρομερά τέρατα και οι σεληνιασμοί εναλλάσσονται με σκηνές ανταλλαγής επιχειρημάτων ή χοντροκομμένου χιούμορ. Ο Bisley δημιουργεί εικόνες που στοιχειώνουν τη μνήμη του αναγνώστη και επαναπροσδιορίζει τον χαρακτήρα.

Η επιτυχία του HORNED GOD αποτέλεσε παγίδα για τους δημιουργούς του, αφού χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να ξαναπιάσει ο Mills τον χαρακτήρα του, αλλά και ακόμα περισσότερα για να αποπειραθεί κάτι εξίσου τολμηρό και μεγαλειώδες. Ταυτόχρονα ήταν σχεδόν αδύνατο να σταθεί κάποιος άλλος artist ως συνεχιστής της δουλειάς του Bisley (ακόμα και αν μιλάμε για έναν χαρακτήρα που κατά καιρούς σχεδίασαν μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Massimo Belardinelli, ο Mike McMahon ή ο Glenn Fabry).

Η εισαγωγή του HORNED GOD με τον Ukko σε ένα πύργο κάπου έξω από το χρόνο να διηγείται την ιστορία του Slaine, θέτει το κλίμα για ό,τι θα ακολουθήσει και αποτελεί μια από τις πιο καθηλωτικές και όμορφες σελίδες στην ιστορία του 2000AD:

In a time where there is no time,
In a place which is not a place,
I write.
Of a once great King, Slaine Mac Roth,
Who ruled an Empire that was not an Empire,
In a past which is not the past,
Or the future,
But forever.
Because legends are eternal.