Να Σας Τυπώσω Το Bento Σας, Ή Θα Το Διαβάσετε Αμέσως;

Είμαι σίγουρος, ότι στο άκουσμα της λέξης “Bento”, τουλάχιστον οι μισοί από εσάς, έχετε κάνει στο μυαλό σας τη μετάφραση “Bento = Κουτί με φαγητό” και ήδη φαντάζεστε έναν Καμπαμαρού να γεμίζει τον σκουπιδοντενεκέ με ρύζι και τηγανιτές καραβίδες. Κάπου εδώ, θα μπορούσα να ξεκινήσω μια ολόκληρη κουβέντα για τη γενιά που μεγάλωσε με Καμπαμαρού και ROBOTECH και αέρα που μύριζε γιασεμί, αλλά φοβάμαι ότι θα μας πάρει το βράδυ.

Αντ’ αυτού, θα σας πάω ένα χρόνο και κάτι μέρες πίσω, στο αφιέρωμα που είχα κάνει για την αυτοέκδοση. Πρέπει να το έχω ξαναπεί κάπου (και πιθανότατα θα το επαναλάβω, κάποια στιγμή), ότι το συγκεκριμένο θέμα με ενδιαφέρει, το παρακολουθώ και επανέρχομαι, όποτε βρίσκω κάτι που σκέφτομαι ότι θα ενδιαφέρει και εσάς. Ειδικά την παρούσα περίοδο, που πολλοί εκδοτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, κάθε εναλλακτική, φαντάζομαι, είναι καλοδεχούμενη, σωστά;

Αν θυμάστε, ή αν δεν θυμάστε να πάτε να το διαβάσετε, είχαμε πει κάποια πράγματα για το “print on demand”, την δυνατότητα, δηλαδή, να τυπώνεις το comic σου κατά παραγγελία και όχι σε προκαθορισμένο τιράζ. Μία τέτοια λύση είναι και το Lulu, στο οποίο “ανεβάζεις” το δημιούργημά σου και όποιος θέλει το παραγγέλνει και του το στέλνουν τυπωμένο σπίτι του. Αυτά, πάνω-κάτω, είναι γνωστά και αν κάνετε μια γύρα, θα βρείτε κι άλλες τέτοιες υπηρεσίες. Αυτό που θα δούμε σήμερα, είναι το πώς μια ομάδα δημιουργών, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν το print on demand και συγκεκριμένα το Lulu, ώστε να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στους αναγνώστες τους.

Ο λόγος για το Bento Comics και την ομάδα In The Attic 6, που αποτελείται από καλλιτέχνες, προγραμματιστές και web designers. Οι τύποι αυτοί, λοιπόν, σκέφτηκαν κάτι πολύ απλό: Να εφαρμόσουν για τη δουλειά τους ένα σύστημα ανάλογο του iTunes. Μπαίνοντας, λοιπόν, στο Bento Comics, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε (και να διαβάσετε δωρεάν) από μια πληθώρα ιστοριών. Αφού επιλέξετε κάποιες που σας αρέσουν περισσότερο από τις υπόλοιπες, μπορείτε να συνθέσετε την δική σας μοναδική ανθολογία, να την παραγγείλετε και να έρθει στην πόρτα σας τυπωμένη.

Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί  να αγοράσει μόνο τις ιστορίες που θέλει, διαμορφώνοντας παράλληλα και την τιμή την οποία θα πληρώσει. Ομολογουμένως πρόκειται για μια πολύ έξυπνη ιδέα, η οποία περιμένει κάποιον να την “δανειστεί”.