BEST OF #21: Publisher Logos

Όπως, ίσως, οι περισσότεροι γνωρίζετε (εκτός και αν ζούσατε σε σπηλιά μέχρι σήμερα), πριν από λίγο καιρό, η DC Comics αποφάσισε να αλλάξει το logo της, μετά από μόλις έξι χρόνια (και κάτι) από την τελευταία αλλαγή. Οι αντιδράσεις μεταξύ των αναγνωστών ήταν, για να το πούμε κομψά, ανάμικτες.

Προσωπικά μιλώντας, το καινούργιο logo της εταιρίας δεν είναι ιδιαίτερα του γούστου μου. Δεν το θεωρώ απαίσιο, κακόγουστο, κακοφτιαγμένο, ή οτιδήποτε αντίστοιχα… δραματικό, απλά δεν μου κάνει κλικ και δεν πιστεύω πως ταιριάζει και τόσο σε μια εκδοτική comics.

Βέβαια, θα μου πείτε, η DC δεν είναι πλέον “απλά μια εκδοτική comics”, ή τουλάχιστον δεν μαρκετάρει τον εαυτό της έτσι, οπότε το “επιχείρημα” μου (τα εισαγωγικά πάνε στο ότι δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν – χέστηκα!) είναι λίγο άκυρο. But anyway…

Όπως και να ‘χει, το συγκεκριμένο γεγονός με έβαλε σε σκέψεις και οδήγησε σε κάποιες συζητήσεις, μεταξύ των ανθρώπων του Comicdom, για το ποιά είναι τα καλύτερα logos εκδοτικών, στην Ιστορία του Μέσου. Κατά την εντελώς προσωπική μου άποψη, η τιμή αυτή ανήκει στα ακόλουθα…

10. DC COMICS (SPIN)

Το logo της DC που αντικαστάθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, μπορεί να αντιμετωπίστηκε με κάποια δυσπιστία στην αρχή, αλλά πολύ σύντομα κέρδισε τους αναγνώστες. Αρκετά δυναμικό, με ωραίο design που γράφει εξίσου καλά, τόσο στο χαρτί όσο και στην οθόνη.

9. DARK HORSE COMICS

Λίγο πιο αφαιρετικό από το original logo της εταιρίας, αλλά σαφώς πιο όμορφο και στυλιζαρισμένο, το logo της Dark Horse αποτελεί σταθερή αξία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

8. VERTIGO

Μπορεί να μην συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων λογότυπων που έρχονται στο μυαλό κάποιου, όταν σκέφτεται ποια είναι τα κορυφαία, αλλά η γραφιστική απλότητα και ο πολύ όμορφος τρόπος που τα συμπυκνωμένα γράμματα “δένονται” μεταξύ τους, δημιουργούν ένα πολύ καλοφτιαγμένο και “πειστικό” logo.

7. SLAVE LABOR GRAPHICS

Πιθανώς, το λιγότερο γνωστό logo από όσα περιλαμβάνονται σε αυτό το Top 10, αλλά, προσωπικά, του έιχα πάντα μεγάλη αδυναμία. Το μινιμαλιστικό σχέδιο και το απλό design, σε συνδυασμό με το πολύ έξυπνο σχήμα του πλαισίου, μένουν αμέσως στο μυαλό του αναγνώστη.

6. ATLAS COMICS

Το συγκεκριμένο είναι το πιο παλιό logo της λίστας, αλλά πιστεύω πως συναγωνίζεται επάξια τα πιο μοντέρνα designs. Στιβαρό και δυναμικό, με το artwork να καθρεφτίζει θαυμάσια το όνομα της εταιρίας όπως αυτό φαίνεται στα wavy γράμματα. Σημείωση: το συγκεκριμένο είναι και το μοναδικό πραγματικά ενδιαφέρον λογότυπο της εταιρίας που πλέον ονομάζεται Marvel…

5. DRAWN & QUARTERLY

Η ίδια ακριβώς λογική με το προηγούμενο (θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως είναι “εμπνευσμένο” από το logo της Atlas, ή ακόμη και “κλεμμένο”, αν ήταν αρκετά κακεντρεχής – όχι πως παίρνω όρκο ότι θα είχε άδικο!), το λογότυπο της D&Q μπορεί να μην εμφανίζεται πολύ συχνά σε σχέση με κάποια άλλα, μεγαλύτερων εταιριών, αλλά κάνει εξαιρετική εντύπωση κάθε φορά.

4. KITCHEN SINK PRESS

Ένα λογότυπο που επί σειρά ετών ήταν συνώνυμο της ποιότητας στα ανεξάρτητα comics, κερδίζει τους αναγνώστες με το θαυμάσιο artwork και το απλά υπέροχο calligraphy στα γράμματα.

3. MALIBU COMICS

Εξαιρετικά δυναμικό, άμεσα αναγνωρίσιμο και απόλυτα επιτυχημένο σε κάθε πιθανό χρωματικό συνδυασμό, το τελευταίο logo που χρησιμοποίησε, στα μέσα των 90s, αυτή η εντελώς “άνιση” εταιρία, είναι σίγουρα ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών και με βάζει σε σκέψεις του πόσο καλύτερα λογότυπα θα μπορούσε να είχε η Marvel, αν προσλάμβανε ποτέ έναν καλό designer…

2. DC COMICS (BULLET)

Τί να πει κανείς για το DC Bullet; Και μόνο το γεγονός ότι παρέμεινε στα εξώφυλλα της εταιρίας για σχεδόν 30 χρόνια και έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των αναγνωστών με ορισμένα από τα καλύτερα comics όλων των εποχών, σημαίνει πάρα πολλά. Απλά υπέροχο σε όποια color version και αν το έχουμε δει.

1. VALIANT COMICS

Το αγαπημένο μου publisher logo ανήκει, συμπτωματικά (ή μήπως όχι), σε μία από τις αγαπημένες μου εκδοτικές όλων των εποχών. Για μένα, αποτελεί έναν θρίαμβο του design, με το πανέμορφα σχεδιασμένο αστέρι “καθισμένο” πάνω σε έναν εντελώς απλό κύκλο και τη λιτή γραμματοσειρά στην κορυφή. Επιβλητικό, ξεκάθαρο, άμεσα αναγνωρίσιμο ακόμη και από απόσταση, είναι ένα λογότυπο που σημάδεψε τα 90s και εξακολουθεί να φέρνει, μέχρι και σήμερα, θαυμάσιες αναμνήσεις, σε όσους είχαν την τύχη να βιώσουν εκείνη την εποχή  και να γνωρίσουν τα εξαιρετικά comics της ιστορικής αυτής εκδοτικής.