SNAPSHOT REVIEWS 1-3-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

WINTER SOLDIER #1
Writer: Ed Brubaker
Artist: Butch Guice
Marvel Comics

Το άλλοτε poster boy του “ήρωας comic μόνιμα νεκρός”, απέκτησε δικιά του, μηνιαία σειρά. Ποιός θα το μάντευε…; Ποιός θα μάντευε ότι, όταν ο Brubaker ανέστησε τον Bucky Barnes το 2005 μετά από περίπου 40 χρόνια απουσίας, το κοινό όχι μόνο δεν τον έστησε στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά τον ευχαρίστησε κιόλας; Ο δεύτερος θάνατός του, πέρσι στο FEAR ITSELF, παραλίγο να χαλάσει την ιστορία που έστηνε ο Brubaker τα τελευταία εφτά χρόνια στο CAPTAIN AMERICA, μέχρι που εμφανίστηκε η διαφήμιση αυτής εδώ της σειράς.

Αυτό το τεύχος θα μπορούσε να είναι το CAPTAIN AMERICA #620, εφόσον συνεχίζει ακριβώς εκεί που τελείωσε το προηγούμενο storyline (“Gulag”) τον Ιούνιο του ΄11 με το #619. Συνεπώς, δε θυμίζει τη φόρμα που συνήθως έχουν τα προλογικά τεύχη, μπαίνοντας κατευθείαν στην ιστορία χωρίς καθυστέρηση. Κατασκοπεία και noir ατμόσφαιρα με το γνώριμο στυλ γραφής του Brubaker, φτιάχνουν ένα εξαιρετικό πρώτο τεύχος.

Το πιο δυνατό σημείο αυτού του τεύχους είναι το artwork. Ο Butch Guice αλλάζει λίγο το στυλ του από τη σειρά CAPTAIN AMERICA και σχεδιάζει με εξαιρετική λεπτομέρεια και πλαστικότητα ένα σκοτεινό κόσμο, μισό βουτηγμένο στον ρεαλισμό και μισό στο ονειρικό. Τα χρώματα της, μόνιμης πια, συνεργάτιδάς του, Bettie Breitweiser, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του Guice.

PETER PANZERFAUST #1
Writer: Kurtis Wiebe
Artist: Tyler Jenkins
Image Comics

Η νέα σειρά της Image φέρει τον εξαιρετικά πετυχημένο τίτλο PETER PANZERFAUST. Ένας τίτλος που θυμίζει δύο πράγματα: Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στο διαδεδομένο αντιαρματικό Panzerfaust και τι άλλο… Peter Pan, φυσικά. Αυτό ακριβώς είναι και το concept της σειράς, μια μεταφορά του γνωστού ήρωα με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προς όφελος του συγκεκριμένου comic, οι αναφορές στον Peter Pan είναι ελάχιστες και τοποθετούνται, θα έλεγε κανείς, διακριτικά. Τα ορφανά “Lost Boys” είναι παρόντα, αλλά με αλλαγμένα ονόματα, εκτός του Tootles που έχει το ρόλο του αφηγητή. Εξυπακούεται ότι υπάρχει μια σκηνή όπου ο Peter Pan “πετάει”, αλλά ως εκεί. Παρακολουθούμε την προσπάθεια του Peter να σώσει τα Lost Boys απο την επέλαση των Γερμανών στην γαλλική πόλη Calais.

Το σχέδιο εξυπηρετεί ικανοποιητικά την ιστορία, με μοναδική παραφωνία τις τελευταίες δύο σελίδες του comic, που είναι κάπως αινιγματικές και απότομες, σαν να λείπουν σελίδες. Πολύ θα ήθελα να διαβάσω και τι έπεται στη συνέχεια. Ο Χίτλερ ως Captain Hook ίσως; Ποιός ξέρει;

KEVIN KELLER #1
Writer: Dan Parent
Artist: Dan Parent
Archie Comics

Για μια παραδοσιακή, συντηρητική εταιρεία όπως η Archie Comics, o τίτλος KEVIN KELLER αποτελεί ένα μεγάλο βήμα αλλαγής. Βλέπετε, ο Kevin Keller είναι ο πρώτος gay ήρωας του Riverdale, ο οποίος, χάρη στη δημοτικότητα  του, αλλά και τις ανάγκες της εταιρείας να αποκτήσει ένα πιο diverse προφίλ, απέκτησε δικιά του μηνιαία σειρά. Πρωτοεμφανίστηκε στο VERONICA #202, τον Σεπτέμβριο του ’10, και αποτέλεσε το πρώτο reprint στην ιστορία της Archie Comics.

Σε αυτό το τεύχος, ο Keller μας συστήνεται και μας δίνει μια σύντομη περιγραφή των γεγονότων που έχουν προηγηθεί, φτάνοντας στο παρόν και την πρώτη του περιπέτεια που θα αντιμετωπίσει. Αυτή δεν είναι άλλη από το πρώτο του ραντεβού, ξεκαθαρίζοντας έτσι έμμεσα ότι δεν είναι και ο μοναδικός gay χαρακτήρας του Archieverse, κριτική που είχε δεχθεί η εταιρεία στο παρελθόν.

Φυσικά, μη περιμένετε καμία επανάσταση απο άποψη storytelling και κοινωνικής κριτικής, το comic είναι 100% Archie Comics. Αυτό είναι πολύ θετικό για τους αναγνώστες των υπόλοιπων τίτλων της εταιρείας, αλλά, ίσως, αρνητικό για όσους θέλουν κάτι παραπάνω. Το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας του Kevin τυχαίνει γενικής αποδοχής απ’ όλους τους κατοίκους του Riverdale και γενικά αντιμετωπίζεται ως non issue, γεγονός που απέχει από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει μια μερίδα αναγνωστών του comic.

(UPDATE: Τι στιγμή που γραφόταν το review, είχαμε εξελίξεις στο θέμα)

ROAD RAGE #1
Writers: Stephen King, Joe Hill, Chris Ryall
Artist: Nelson Daniel
IDW

Το όνομα του Stephen King ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια στον χώρο των comics. Το ίδιο συμβαίνει με τον γιό του, Joe Hill, που με το LOCKE & KEY σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ένα comic που φέρει και τα δύο ονόματα στον τίτλο δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Το ROAD RAGE είναι βασισμένο στην μικρή ιστορία “Throttle” των Stephen King και Joe Hill, ιστορία που με τη σειρά της αποτελεί homage στην πρόζα του Richard Matheson, DUEL.  Είναι η ιστορία μιας ομάδας μηχανόβιων που έρχονται αντιμέτωποι με μια νταλίκα! Φαινομενικά, ακούγεται απλό, όπως και αυτό το πρώτο τεύχος, αλλά μιλάμε για τον Stephen King και τίποτα δεν είναι απλό.

Το σχέδιο του Nelson Daniel είναι προσεγμένο και με ιδιαίτερη έμφαση στην ατμόσφαιρα, όπως επιβάλλεται σε μια ιστορία τρόμου. Με τη χρήση των Ben-Day dots, μας μεταφέρει το αίσθημα μιας παλιότερης εποχής, τρικ εξαιρετικά επιτυχημένο όταν το συνδυάσεις με το στυλ των μηχανόβιων αλλά και του αιματοκυλίσματος που ακολουθεί.