PREVIEWS PICKS (APR 2012)

Παρά την κούραση που έχει κληροδοτήσει σε όλους μας το πολύ πρόσφατο Comicdom Con Athens 2012, τέσσερις ευσυνείδητοι συντάκτες του Comicdom, οι Νίκος Λάμπρης, Δημήτρης Σακαρίδης, Μυρτώ Τσελέντη και Κώστας Λαμπρόπουλος, είναι εδώ για να ξεφυλλίσουν τις σελίδες του PREVIEWS και να καταγράψουν τις επιλογές τους.

BLUE PAGES (Νίκος Λάμπρης)

To Previews Picks μετά το Comicdom Con είναι πάντα δύσκολο, αφού συνήθως έχεις μείνει άφραγκος όταν τελειώνει το φεστιβάλ. Μην ανησυχείτε, όμως, γιατί τα picks έρχονται σε 2 μήνες από τώρα, οπότε προλαβαίνετε να κάνετε οικονομία. Επιπλέον, οι mainstream publishers συμμερίζονται το πρόβλημά σας και φρόντισαν να έχουν ελάχιστες ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Marvel Comics

Το AVENGERS VS X-MEN είναι ήδη σε εξέλιξη, οπότε οι νέες προτάσεις είναι οι εξής:

SPIDER-MEN #1 & #2 (pg. M19, $3.99)
O Bendis, μετά το Avengers, αποφασίσει να ασχοληθεί με τον Spider-Man. To solicitation δε λέει τίποτα περισσότερο από “Classified”. Anyway, αν σας αρέσει ο Bendis, θα το δοκιμάσετε. Εγώ, πάλι, ελπίζω να μην το κουράσει το πράγμα, όπως με τους Avengers. Προσέξτε ότι ο τίτλος γράφει Spider-Men και όχι Spider-Man (whatever that means).

INFERNAL MAN-THING #1 (pg. M43, $3.99)
Η τελευταία δουλειά του Steve Gerber με πρωταγωνιστή τον Man-Thing. O Gerber είχε εξαιρετικό run με τον συγκεκριμένο ήρωα και εδώ έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια ακόμη αδημοσίευτη ιστορία ενός μεγάλου δημιουργού.

DC Comics

BEFORE WATCHMEN: MINUTEMEN #1 (pg. 74, $3.99)
BEFORE WATCHMEN: SILK SPECTRE #1 (pg. 75, $3.99)
BEFORE WATCHMEN: COMEDIAN #1 (pg. 76, $3.99)
BEFORE WATCHMEN: NITE OWL #1 (pg. 77, $3.99)
Όταν η DC αποφάσισε να προχωρήσει στα  WATCHMEN prequels, η διαμάχη ανάμεσα στους Watchmen purists και τους υπόλοιπους fans, άναψε για τα καλά, για το αν έπρεπε η εταιρία να κάνει αυτή την κίνηση (και αν είχε το δικαίωμα για κάτι τέτοιο), ή αν έπρεπε να αφήσει το κλασικό δημιούργημα του Alan Moore ήσυχο.

Η απάντηση για το αν άξιζε ή όχι, πάντως, θα δοθεί με βάση το πόσο (αν;) τα παρακάτω comics είναι καλά, οπότε μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας όταν βγουν. Για μένα πάντως, είναι σαφές πως από τη στιγμή που οι χαρακτήρες είναι ιδιοκτησία της DC, έχει δικαίωμα να εκδώσει νέες ιστορίες με αυτούς.

Προσωπικά, από τα τέσσερα #1 αυτού του μήνα, θα δοκιμάσω το MINUTEMEN γιατί το σχεδιάζει ο Darwyn Cooke, το COMEDIAN λόγω J.G. Jones και το NITE OWL λόγω Andy και Joe Kubert.

RIGHT STATE HC (pg. 136, $24.99)
Πολιτικό θρίλερ original graphic novel, στα χνάρια του 24, σε σενάριο του Mat Johnson. Αν σας αρέσει το είδος, θα το δοκιμάσετε.

IDW

POPEYE #2 (pg. 172, $3.99)
Σε περίπτωση που οι fans του Roger Langridge (ξέρουν ποιοι είναι αυτοί) δεν το πρόσεξαν, εδώ είναι η ευκαιρία να επανορθώσουν.

Image

SPAWN #220 (pg. 180, $3.99)
Όταν έβγαινε το SPAWN #1, δε φανταζόμουν ότι, μετά από 20 χρόνια, θα έγραφα το Previews Picks με το Spawn #220, but here I am…

GREEN PAGES (Δημήτρης Σακαρίδης)

Σχετικά φτωχό το καινούργιο PREVIEWS, με λίγες πραγματικά ενδιαφέρουσες επιλογές στις πράσινες σελίδες. Καλύτερα, όμως, γιατί δεν υπάρχει ούτε πολύς χρόνος ούτε πολύ διάθεση από πλευράς μου. Βλέπετε, για κάποιους από εμάς, το Comicdom Con (οι τουλάχιστον οι εκκρεμότητες και οι δουλειές που αυτό αφήνει πίσω του) τελειώνει τουλάχιστον ένα μήνα μετά το after-Con party της Κυριακής…

BLEEDING COOL MAGAZINE #0 (Bleeding Cool, pg. 253, $1.49)
Νέο περιοδικό για comics, σε μια εποχή που η ενημέρωση περνά ολοένα και περισσότερο στο Internet. Χμμ… Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή είναι μια εμπορικά έξυπνη κίνηση και αν έχει πιθανότητες επιτυχίας, αλλά μπορώ να υποθέσω ότι ο εμπνευστής και αρχισυντάκτης του περιοδικού, Rich Johnston, είναι απείρως πιο έξυπνος από μένα, καθώς αυτός έχει τη δυνατότητα να αγοράζει full page ads στο PREVIEWS, την ώρα που εγώ σκέφτομαι μήπως θα έπρεπε να σταματήσω να αγοράζω το ίδιο το PREVIEWS, για λόγους οικονομίας.

Anyway, με δεδομένο ότι εμπλέκεται ο Johnston, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό κουτσομπολιό και κάμποσα snarky comments. Πράγματα που, απ’ ότι καταλαβαίνω, πουλάνε στα fanboys και fangirls. Who knew?

THE SKETCHBOOK ADVENTURES OF PETER POPLASKI (Boom! Studios, pg. 266, $25.00)
Ο Peter Poplaski είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργούς που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ το όνομα του, μολονότι έχει συνεργαστεί με ιερά τέρατα του χώρου των comics, όπως ο Will Eisner, ο Robert Crumb, ο Harvey Kurtzman και ο Dennis Kitchen. Το συγκεκριμένο sketchbook περιέχει δεκάδες σκίτσα ανθρώπων, τοπίων και καταστάσεων, που τράβηξαν την προσοχή του δημιουργού, καθώς και introduction από τον μεγάλο Robert Crumb.

CAME THE DAWN AND OTHER STORIES (Fantagraphics Books, pg. 294, $24.99)
CORPSE OF THE IMJIN AND OTHER STORIES (Fantagraphics Books, pg. 294, $28.99)
Έφτασε η ώρα για τα EC reprints της Fantagraphics, τα οποία, σε αντίθεση με αυτά της Gemstone, δεν δημοσιεύουν τους τίτλους της ιστορικής εταιρίας χρονολογικά, αλλά θεματικά ή/και ανά artist.

Τα δύο πρώτα volumes είναι αφιερωμένα σε horror/crime και war stories (με “μπροστάρηδες” τους Wally Wood και Harvey Kurtzman, αντίστοιχα) και θα περιλαμβάνουν, εκτός των αναδημοσιευμένων ιστοριών, essays, profiles και άλλα ιστορικής και ακαδημαϊκής αξίας καλούδια.

THE CRACKLE OF THE FROST (Fantagraphics Books, pg. 294, $19.99)
Το νέο graphic novel σε σενάριο του τεράστιου Ιταλού δημιουργού, Lorenzo Mattotti, και σχέδιο του εξαιρετικού Αργεντινού καλλιτέχνη Jorge Zentner. Παίζει να είναι αριστούργημα, οπότε δε λέει να το χάσετε.

JACK JACKSON’S AMERICAN HISTORY (Fantagraphics Books, pg. 295, $35.00)
Πριν λίγο καιρό, σε ένα BEST OF με θέμα τα καλύτερα comics που έμειναν έξω από το Top 100 των 80s, είχα βάλει το LOS TEJANOS του Jack Jackson στην πέμπτη θέση. Αν θέλετε να μάθετε το γιατί, αγοράστε αυτή τη συλλογή που περιέχει το LOS TEJANOS και το επίσης εξαιρετικό LOST CAUSE, και θα καταλάβετε!

BAD MEDICINE #1&2 (Oni Press, pg. 308-309, $3.99 ea.)
Ο Nunzio De Filippis και η Christina Weir είναι το συγγραφικό δίδυμο που που μας έδωσε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες “μεταλλαγμένες” ιστορίες της προηγούμενης δεκαετίας, στο NEW X-MEN: ACADEMY X. Ακόμη και έτσι, όμως, δε νομίζω πως μπορώ να προσπεράσω το γεγονός ότι το συγκεκριμένο comic φιλοξενεί το ενοχλητικό artwork του Bill Crabtree και εκδίδεται από τη συνήθως απογοητευτική Oni Press. Αν εσείς θέλετε να το ρισκάρετε, you’re welcome to do so…

EVERYBODY LOVES TANK GIRL #1 (Titan Comics, pg. 318, $3.99)
Υπάρχει μια περίεργη ειρωνία στο γεγονός ότι, σε αυτό το PREVIEWS, το πρώτο που κυκλοφορεί μετά το Comicdom Con Athens 2012, εμφανίζεται καινούργιο Tank Girl limited series, στο οποίο, όμως, δεν συμμετέχει ο άνθρωπος που σχεδίασε περισσότερα Tank Girl sketches μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, ο καλεσμένος μας, Rufus Dayglo.

Φήμες που λένε ότι το συγκεκριμένο comic (σε σενάριο του δημιουργού της ηρωίδας, Alan Martin, και σχέδιο του Jim Mahfood) θα χάσει τουλάχιστον 30% από τις πωλήσεις του, λόγω μποϊκοτάζ από το γυναικείο αναγνωστικό κοινό, που διαμαρτύρεται για την απουσία του Rufus, ελέγχονται ως αναληθείς. (Αλλά μάλλον δεν είναι!)

HARBINGER #1 (Valiant Entertainment, pg. 324, $3.99)
Δε φαντάζομαι να περιμένατε ένας “Valiant Freak”, όπως εγώ, να μην αναφέρει, στα Picks του, το νέο #1 της επανακάμψασας εταιρίας; Το σενάριο υπογράφει ο Joshua Dysart και το inside artwork είναι από τον εξαιρετικό Khari Evans και το συγκεκριμένο comic είναι πιθανώς αυτό που προσμένω περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στο παρόν PREVIEWS και, ενδεχομένως, το μόνο που μπορεί να απογοητεύσει ακόμη και έναν κυνικό μπάσταρδο σαν εμένα, αν η ποιότητα του είναι κάτι λιγότερο από υψηλή…

MANGA (Μυρτώ Τσελέντη)

Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, αλλά εγώ είμαι ακόμα κουρασμένη από το Con, οπότε πάμε, χωρίς πολλά-πολλά, να δούμε τι καλό manga βρήκαμε στις σελίδες του PREVIEWS και τι μας έδωσε αφορμές για γκρίνια.

MAOHDEN Vol. 1 (DMP, pg. 287, $12.95)
Να ένα manga για το οποίο δεν έχω ακούσει τίποτε απολύτως, και μια που η DMP το πλασάρει ως “horror”, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Για εσάς που διαβάσατε την εταιρία και υποθέσατε ότι το στοιχείο του τρόμου περιορίζεται σε ομοφυλόφιλα σεξουαλικά συμπλέγματα με μια πρέζα S&M, α) ντροπή σας! β) σας διαβεβαιώ ότι κάνετε λάθος. Δαίμονες, μάγοι, θάνατοι, βία, σεξ και μια γενική επικούρα, οπότε υποθέτω ότι μάλλον είναι περισσότερο “φάνταζυ θρίλερ” παρά τρόμος, κάτι που προσωπικά δεν με χαλάει. Από ότι πληροφορίες μπορώ να συγκεντρώσω, είναι προσαρμογή από ένα λογοτεχνικό βιβλίο και το εικονογραφεί μάλλον κάποιος Κορεάτικης καταγωγής, οπότε μην με κατηγορήσετε ότι δεν σας προειδοποίησα.

ANGEL PARA BELLUM (Seven Seas, pg. 313, $11.99)
Σοβαρά, δεν θα έπρεπε να θεσπίσουμε κάποιους νόμους στα comics, σχετικά με τα σενάρια και το τι επιτρέπεται πλέον να γράψει κάποιος και τι όχι; Θα έχουμε θύματα από την κατάχρηση των κλισέ για τα οποία έχουν γραφτεί τα ΠΑΝΤΑ, να μου το θυμηθείτε…

Οπότε, όταν διαβάζω σε solicitation “πόλεμος μεταξύ κόλασης και παραδείσου”, έχω αυτόματη αντίδραση χασμουρητού. Και προφανώς, ένας θνητός έχει το κλειδί της υπερδύναμης κάπου μέσα του, έχει κάτι κουλ αγγέλους με όπλα και μια τύπισσα που την λένε Kyrie. Το οποίο, μόλις το είδα, μου δημιούργησε overload κακών αστείων, θεωρώ όμως ότι ήδη πονάτε αρκετά από την ανάγνωση των προηγούμενων γραμμών and I will spare you…

JACK THE RIPPER: HELL BLADE Vol. 1 (Seven Seas, pg. 313, $11.99)
Μετά το JACK THE FROST και τις φρικαλέες επιπτώσεις της ανάγνωσής του, οτιδήποτε συνδυάζεται με “Jack” και manhwa, εμένα με τρομάζει. Εδώ, το pushάρουν, υπόπτως, ότι είναι τέλειο για τους fans του BERSERK και του HELLSING, οι οποίοι, ναι, είναι πολλοί και φαντατικοί, αλλά όποτε βλέπω κάτι τέτοια solicitations, νομίζω ότι πάντα θα είναι όσο πιο μακριά και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από τα comics που αναφέρονται.

Όπως και να ‘χει, αν σας ενδιαφέρει άλλη μια εκδοχή του Τζακ του Αντεροβγάλτη (γιατί περί αυτού πρόκειται), go ahead και πείτε μου πως σας φάνηκε. Εγώ δεν είμαι αρκετά γενναία…

JIU JIU Vol. 1 (Viz, pg. 332, $12.99)
Δίδυμα αδέλφια γέννιουνται σε οικογένεια “κυνηγών” και αντί να παίζουν με τα lego τους, κυνηγούν δαίμονες, οπότε, λογικά, σε κάποια φάση, ο ένας ψοφάει. Ελπίζω βίαια. Η άλλη πέφτει στη μαύρη κατάθλιψη, μέχρι που δύο χαριτωμένοι shape-shifters τη σώζουν και την προστατεύουν και μετά πάνε και σχολείο μαζί της… Yawn…

5 CENTIMETERS PER SECOND (Vertical Inc., pg. 336, $18.95)
Το solicitation αυτού του manga είναι όσο πιο φλου μπορεί να είναι: η αγάπη ταξιδεύει με ταχύτητα 5 εκατοστών το δευτερόλεπτο, αλλά μόνο αυτοί που αρνούνται να την δουν να σταματά μπορούν να την απολαύσουν και να τη μοιραστούν. Είναι από την αγαπημένη μου εταιρία, είναι και one-shot, και δεν έχει δαίμονες… Από την άλλη, όμως, είναι μεταφορά της ομώνυμης anime ταινίας, το οποίο μάλλον δεν με ενθουσιάζει. Οπότε λέω μάλλον να δοκιμάσω πρώτα το anime, αυτή την φορά.

OLYMPOS Vol. 1 (Yen Press, pg. 337, $18.99)
Ω! Τί ρίγη εθνικής υπερηφάνειας με λούζουν με αυτό το manga! Ο νεαρός Heinz (ο οποίος υποθέτω ότι ουδεμιά σχέση έχει με τις κέτσαπ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…) θέλει απελπισμένα να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα και επικαλείται τους επουράνιους θεούς. Και, ω, τί έκπληξη, ένας κοκκινομάλλης Απόλλωνας απαντά στην προσευχή του και τον πάει σε κάτι πράσινα λιβάδια (όχι, δεν ξέρω που κολλάνε τα λιβάδια). Εκεί, το παιδί-κέτσαπ γνωρίζεται με τον Γανυμήδη (ναι, γιατί όχι;) και μαζί έχουν περιπέτειες. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε κάπως τουριστικά όλο αυτό το τσίρκουλο…

MERCHANDISE (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Το πρώτο PREVIEWS μετά το Comicdom Con, πάντα πονάει. Οι περισσότεροι από εμάς, επιδιδόμαστε σε ένα shopping spree εκείνες τις μέρες και ό,τι λεφτά μπορεί να έχουμε μαζέψει “επενδύονται”. Μπορεί να το έχω βάλει σε εισαγωγικά, αλλά σας πληροφορώ ότι όσοι δεν έδοσαν 1,5 ευρώ για να πάρουν το ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΖΩΗ, μπορεί μια μέρα να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο.

Αφού, λοιπόν, έχεις τόσο στρατηγικά τοποθετήσει το υπερβάλλον εισόδημά σου, επιστρέφεις στη μηνιαία ρουτίνα του να παραγγείλεις από το PREVIEWS. Παρ’ όλο που τα χρήματα αυτά δεν θα τα δώσεις τώρα αλλά σε δύο με τρεις μήνες, έχω παρατηρήσει ότι σε πιάνει ένα σφίξιμο και είσαι πιο συγκρατημένος με τις παραγγελίες σου. Ε, λοιπόν, είμαστε εδώ για να το διορθώσουμε αυτό. Έχουμε αρκετά ωραία πράγματα στο merchandise section του PREVIEWS και είναι κρίμα να μην τους ρίξετε μια ματιά.

BATMAN: ARKHAM ASYLUM PLAY ARTS ~KAI~ BATMAN ARMORED & HARLEY QUINN (Square Enix, pg. 422, $59.99)
Η ματαιοδοξία μου, μου επιβάλει να πιστεύω ότι κάποιος στην DC διάβασε αυτό που είχα γράψει σχεδόν δυο χρόνια πριν, σχετικά με τις action figures της σειράς Arkham Asylum. Τότε, είχα πει ότι η μόνη από τις φιγούρες που μου άρεσε ήταν αυτή της Harley Quinn.

Να, λοιπόν, που η DC αποφάσισε να αφήσει κάποιον που έχει δείξει ότι ξέρει να φτιάχνει φιγούρες, να αναλάβει να την ξελασπώσει. Η Square Enix, που μας έχει δώσει εκπληκτικές φιγούρες από το FINAL FANTASY, έρχεται να προσθέσει στην σειρά PLAY ARTS KAI, δυο φιγούρες από το εξαιρετικά δημοφιλές ARKHAM ASYLUM. Για όσους δε γνωρίζουν, η σειρά αυτή είναι, υποτίθεται, η ναυαρχίδα της Square Enix, με φιγούρες με περισσότερη λεπτομέρεια, πολλές κλειδώσεις και ακόμη πιο πολλά αξεσουάρ.

Ναι σίγουρα, δεν πρόκειται για άγαλμα της Gentle Giant, ή φιγούρα της Kotobukiya, αλλά νομίζω ότι οι fans θα τις εκτιμήσουν.

DOCTOR WHO 11TH DOCTOR 1/6 SCALE FIGURE (Big Chief Studios, pg. 417, $199.99)
Έχεις πάει στο σπίτι του φίλου σου και σου δείχνει με περηφάνεια το φτηνιάρικο Sonic Screwdriver που αγόρασε από το πανηγύρι; Μήπως έβαψε ένα κουτί μπλε και σου κουνιέται ότι έχει T.A.R.D.I.S.; Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα Tardis play house για την γατούλα σου. Αν δεν έχεις γάτα, μπορείς να πάρεις αυτή την εκπληκτική φιγούρα. Και στις δυο περιπτώσεις, ο επιδειξιομανής φίλος σου, θα ξεμείνει από κομπασμούς. Και επειδή μια φωτογραφία δε φτάνει να σας δώσει να καταλάβετε για τι ποιότητα μιλάμε, ορίστε και video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_BCMl_oaQDU[/youtube]

MILO MANARA STATUE #1 (Dark Horse Deluxe, pg. 393, $149.99)
Είσαι μεγάλος fan του Milo Manara; Αν ναι, τότε είναι απολύτως βέβαιο πως πέρασες από το φετινό Comicdom Con. Εάν, παρ’ όλα αυτά, έχασες την ευκαιρία να πάρεις μια υπογραφή από τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη, σου έχω δυο πολύ καλές λύσεις.

Η πρώτη και, μεταξύ μας, καλύτερη, είναι να κοιτάξεις μήπως κάπου έχει ξεμείνει καμία από αυτές τις καταπληκτικές μεταξοτυπίες που κυκλοφόρησαν στο Con και φέρουν την υπογραφή του Milo Manara. Εάν, πάλι, δεν καταφέρεις να βρεις ούτε αυτή, η Dark Horse έχει για σένα ένα πολύ όμορφο άγαλμα. Υποκατάστατο, ξέρω, αλλά τί να κάνεις;
GAME OF THRONES SEASON 2 STUFF (Dark Horse, pg. 67-69, various prices)
Η Dark Horse έπιασε την καλή με το GAME OF THRONES. Εδώ που τα λέμε, πολλοί έπιασαν την καλή με το GAME OF THRONES και πάνω από όλους ο Martin, αλλά αυτό είναι δικαιολογημένο, δεν είναι;

Δε νομίζω να αμφέβαλλε κανείς ότι, μετά τον χείμαρο merchandise που κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν, τώρα, με τη δεύτερη σεζόν, θα είχαμε άλλο ένα κύμα σκατολοΐδια.

(Το screenshot είναι από το site της Dark Horse.)

Αυτά από εμένα, ραντεβού σε ένα μήνα.