ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΥΓΗ

Writer/Artist: Αλέξια Οθωναίου
Jemma Press

Μου είναι αδύνατο να καταλάβω για ποιον λόγο περίμενα με τέτοια αγωνία το ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΥΓΗ της Αλέξιας Οθωναίου. Ίσως φταίει το ολιγόλογο δελτίο Τύπου ή το video-preview. Για κάποιον παράξενο λόγο, όμως, το περίμενα λες και ήταν το second coming του FROM HELL (που προφανώς ούτε ήταν ούτε επιδίωξε να είναι).

Αφετηρία είναι ένα μοιραίο γεγονός σε μια σκοτεινή γειτονιά του Λονδίνου. Ένα γεγονός που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αγγίξει και θα επηρεάσει τις ζωές τεσσάρων άνθρωπων που βρίσκονται εκεί κοντά. Αυτοί οι άνθρωποι, αν και εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, θα δουν τις ζωές τους να ενώνονται, χάρη σε κάποια παιχνίδια της μοίρας.

Την ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΥΓΗ μπορεί να τη δει κανείς σα μια ιστορία για τον τρόπο που μια στιγμή μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας και για τον τρόπο που οι ζωές αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή… Μπορεί, επίσης, να τη δει σαν μια ιστορία που μιλά για τον τρόπο που, άλλες φορές αδιόρατα και άλλες φορές σχεδόν με κρότο, οι ζωές των ανθρώπων επηρεάζουν η μία την άλλη.

Το artwork χαρακτηρίζεται από τα έντονα αλλά σκοτεινά χρώματα (που δίνουν και συνολικά το ύφος στο comic), καθώς και από καλοστημένες σελίδες που διαβάζονται μονομιάς, αλλά σε περιμένουν να επιστρέψεις σε αυτές. Οι διάλογοι (και ακόμα περισσότερο οι μονόλογοι) έχουν και αυτοί ένα ιδαίτερα σκοτεινό (dark ‘n grim) ύφος. Αν και ο συγκεκριμένος τόνος (τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον) συχνά μου φαίνεται μάλλον αστείος, στην προκειμένη περίπτωση νομίζω πως λειτουργεί, αφού η δημιουργός είναι αρκετά προσεκτική ώστε να μην το παρακάνει σε καμία στιγμή.

Παρά τις τρομερές μου προσδοκίες, σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύτηκα από την ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΥΓΗ. Πρόκειται για ένα πολύ καλοφτιαγμένο comic μιας δημιουργού που συνεχίζει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται και είναι μάλλον μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες που εμφανίστηκαν στο φετινό Comicdom Con Athens.