THE CURSE

Writer/Artist: Mike Norton
Oni Press

“Δεν μου αρέσουν τα 24 hour comics.”

Αυτή την άποψη είχα σχηματίσει, ξεφυλλίζοντας κάποιο ελληνικό album με 24ωρα comics. Χωρίς να καταδικάζω το συγκεκριμένο εγχώριο εγχείρημα (εξάλλου απλά το ξεφύλλισα), λόγω απουσίας ελκτικών δυνάμεων, δημιούργησα απλά, γρήγορα και, προφανώς, εσφαλμένα, την παραπάνω “σχέση”. Η ώρα της ντροπής ήρθε, πρώτα με το review της Βασιλείας Βαξεβάνη για το DARKNESS και στη συνέχεια, διαβάζοντας το THE CURSE.

To THE CURSE, εκτός απ’ το επικό εξώφυλλο, το οριζόντιο format και τα 10 ευρώ που χρειάζεσαι για να το αποκτήσεις, είναι ένα, ή μάλλον τρία 24 hour comics του Mike Norton, που η Oni Press αποφάσισε να “δέσει” σε ένα album.

Στο σενάριο εξελίσσεται η ιστορία του, πλέον, καταραμένου Clawley και του μικρού, άσχημου σκυλάκου του. Η “κατάρα” προήλθε από ένα δάγκωμα. Κλισέ; Ναι, λοιπόν, τα μέσα μαζικής… ψυχαγωγίας μας έχουν πήξει στο “δάγκωμα” και συνάμα περιορίζονται σε δαγκώματα με παρενέργειες τύπου ζόμπι, λυκανθρώπου, ή βρυκόλακα. Στο THE CURSE, όμως, σε δαγκώνει ξαφνικά ένας πειρατής και γίνεσαι… Ω, ναι, Πειρατής!

Οι τρεις ιστορίες δεν έχουν ιδιαίτερη συνοχή και γενικά, μην περιμένετε να δείτε κάποιο τρομερό στόρι. Αυτό που θα δείτε, όμως, είναι ισχυρές δόσεις χιούμορ και καφρίλας, σε ένα adventure κλίμα με μπόλικο ξύλο, douchebags και goblins.

Το σχέδιο είναι απολαυστικό. Καθαρό, με γρήγορες πινελιές, και πολύ ενδιαφέρουσα γραμμή. Το dot-grey-tone πιστεύω πως λειτουργέι πολύ όμορφα στο σχέδιο, ενώ συνολικά το artwork δένει πολύ καλά με την ιστορία. Δίνει, βασικά, μία ροή που ταιριάζει απόλυτα με τη δράση, κάνοντας το comic τόσο ευανάγνωστο όσο και ευχάριστο.

Βλέποντας το σαν συλλογή κι όχι ως τρία διαφορετικά comics, θεωρώ, εν μέρει, ελάττωμα το ότι οι ιστορίες είναι απόλυτα αυτοτελείς. Πιστεύω πως ο Norton, επιλέγοντας να ξετυλίξει, σε τρία comics, την ίδια “κατάρα”, θα έπρεπε να δώσει κάτι παραπάνω σε αυτούς που ήδη είχαν επαφή με τους χαρακτήρες. Εντάξει, είναι μόνο 24 σελίδες το καθένα και ίσως είχε το ρίσκο του καινούριου κοινού. Ίσως το παράπονο μου να είναι η επιθυμία για μια μεγαλύτερη σε έκταση ιστορία…

Κατα τ’ άλλα το THE CURSE είναι ένα πολύ ευχάριστο και σχεδιαστικά άρτιο  comic, με τρεις μικρές ιστορίες και σχετικά χαμηλή τιμή (και μία κατάρα), το οποίο ενδεχομένως αξίζει να δοκιμάσετε.