AXE COP

Writer: Malachai Nicolle
Artist: Ethan Nicolle
http://axecop.com

Το καλό με τα webcomics είναι πως μπορείς να βρεις οτιδήποτε τραβάει η όρεξή σου. Ερμηνεύοντας λίγο ελεύθερα τους κανόνες του internet, “αν το σκέφτηκες, κάποιος ήδη το έχει κάνει”. Και μάλλον κάπως καλύτερα από εσένα. Ψάχνοντας για διάφορα, λοιπόν, πριν από κανένα χρόνο, έπεσα πάνω στο AXE COP. Ξεκίνησα για έρευνα, αλήθεια σας λέω, κάτι για παιδιά δημιουργούς έψαχνα. Και μετά το ένα κλικ φέρνει το άλλο και καταλήγεις να διαβάζεις στριπάκια γραμμένα από ένα πεντάχρονο.

Το AXE COP δημιουργήθηκε από τους αδερφούς Malachai και Ethan Nicolle. Ο Malachai, τώρα πια 8 ετών, δίνει το υλικό και ο Ethan το υλοποιεί. Ως δασκάλα, έπρεπε να το διαβάσω. Σε όσους δυσπιστούν για το αν πραγματικά το γράφει ο πιτσιρικάς, έχω να καταθέσω πως είτε δεν έχετε παιδιά, ανηψάκια και τα συναφή, ή δε θυμάστε να είστε παιδί. Θα σας φέρω εκθέσεις, αν ακόμη απορείτε.

Το project ξεκίνησε με τη δημοσίευση των πρώτων τεσσάρων ιστοριών στο Facebook, το 2009, αλλά το επίσημο site βγήκε τον Ιανουάριο του 2010. Η επιτυχία του (σχεδόν άμεση) οδήγησε σε συμφωνία με την Dark Horse Comics, για limited online και print runs (το είχε πει ο Κώστας, τον Ιανουάριο του 2011, που βγήκε το AXE COP: BAD GUY EARTH #1, δεν ξέρω αν σας ξέφυγε). Οι εκδόσεις συνεχίζονται, συλλέγοντας το υλικό του site. Ήδη μετράει δύο βραβεία (Eagle Award για Favorite Web-based Comic και Shel Dorf Award για Web Comic of the Year, και τα δύο το 2011), ενώ ο Ethan είχε ακόμη την τιμή να δει (και να σχεδιάσει) ένα a stand-alone Munchkin core set, βασισμένο στο AXE COP.

Αν έπρεπε να το περιγράψω με δυο λέξεις θα έλεγα “ιδιοφυής παραλογισμός”. Το AXE COP έχει το σενάριο που μόνο ένα παιδί που έχει φάει πολλή ζάχαρη (και δεν έχει μάθει ακόμη πως να τιθασεύει τις σκέψεις του) μπορεί να διηγηθεί. Θυμάστε που παίζαμε μικροί και ξεκινούσαμε με κάποιο προκάτ σενάριο κλεφτών και αστυνόμων; Θυμάστε που μετά έμπαιναν μέσα λιοντάρια, διαστημόπλοια, δεινόσαυροι, ρομπότ, και δε συμμαζεύεται; Αυτό. Ακριβώς αυτό. Χωρίς τις μανάδες μας να μας μαζεύουν από τον δρόμο, όμως.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του κόσμου, που βρίθει από εμπνευσμένους υπερήρωες και κακούς, είναι ο ομώνυμος. Ο Axe Cop παίρνει το όνομά του από το τσεκούρι ενός πυροσβέστη που χρησιμοποιεί, όταν πολεμάει το κακό. Ο κύριος συνεργάτης του είναι ο (αρχικά τουλάχιστον) FluteCop. Όχι πως αλλάζει κύριο συνεργάτη, αλλά ο συνεργάτης αλλάζει… σε Dinosaur Soldier, Uni-Avocado Soldier, Ghost Cop και πολλά άλλα. Βασικά, για να ακολουθήσετε, πρέπει να θυμάστε τι απαντούν τα παιδιά, όταν τους ρωτάτε “Γιατί;”. (Αν δεν ξέρετε, απαντούν “Γιατί έτσι”.) Επειδή την ίδια ευφάνταστη πορεία ακολουθούν και οι κακοί, το αχτύπητο δίδυμο αναγκάζεται συχνά να προσλαμβάνει καινούριους υπερήρωες. Δε θα προσπαθήσω καν να πω κάτι για αυτούς. Επειδή θα σας κάνω spoilers αν δεν το διαβάζετε, όχι τίποτε άλλο.

Θα μπορούσα να σας πω, όμως, πως το AXE COP είναι μία αλληγορία για το ρευστό του χαρακτήρα. Ο καθένας αλλάζει ταυτότητα σε δευτερόλεπτα, ανάλογα με το κέφι. Συγγνώμη, όχι ανάλογα με το κέφι, η σχέση αιτίας και αιτιατού είναι κορυφαία (φερ’ ειπείν, το αίμα ενός καρχαρία σε μετατρέπει σε υπερηρωικό καρχαρία, όλοι το ξέρουν αυτό).

Ένα καλό παράδειγμα της πολυποικιλότητας των χαρακτήρων είναι αυτό: Στο ένατο επεισόδιο, εμφανίζονται οι Ninja Moon Warrior Brothers. Ο ένας έχει μία μυστική επίθεση που τον μετατρέπει σε λυκάνθρωπο. Ο άλλος έχει ένα μαγικό σπαθί που μετατρέπεται σε φλεγόμενο ραβδί, όταν κόβει στη μέση τους κακούς, και επίσης πετάει fireballs. Επίσης, είναι μάγοι. Επίσης, έχουν mindcontrol. Επίσης, μπορούν να κάνουν το φεγγάρι, όπου ζουν, να γίνεται υπερήρωας και να σκοτώνει αυτόματα τους κακούς που τολμούν να περπατήσουν πάνω του. Αυτά είναι στοιχεία που μας δίνονται σε δεκατέσσερα panels. Δεκατέσσερα. Panels. Μετά, αποκτούν και άλλες δυνάμεις, πάντα με λογικό τρόπο. Δε χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Δεν μπορώ καλά-καλά να γράψω για το σχέδιο, γιατί, πραγματικά, η ιστορία νικάει το Μέσο. Η ιστορία κλέβει το χαρτζιλίκι του Μέσου στο σχολείο. Και το σχέδιο είναι όντως καλό.

Στην ιστοσελίδα του AXE COP, θα βρείτε και μια ενότητα με strips που απαντούν σε καίριες ερωτήσεις τον αναγνωστών, όπως “πώς θα σταματούσες ένα μάτσο βρώμικους πιθήκους από το να καταστρέψουν τον κόσμο;”. Μία άλλη ενότητα είναι το Axe Cop Presents, όπου διαβάζουμε μικρά επεισόδια που φτιάχνουν οι αδερφοί Nicolle, όταν κουράζονται με την κεντρική ιστορία. Πιστά στον σουρεαλισμό που χαρακτηρίζει το σύμπαν, και τα δύο μέρη προσφέρονται για ανάγνωση.

Υπάρχει και μία πληθώρα από free wallpapers, εκτός από τα paraphernalia που μπορείς να αγοράσεις. Το blog ενημερώνει για διάφορα νέα των αδερφών Nicolle, ενώ μόλις πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μου πως άρχισαν κινήσεις για ένα documentary του AXE COP, όχι από τους ίδιους τους δημιουργούς, αλλά με την συναίνεσή τους. Αυτή τη στιγμή, εξελίσσεται καμπάνια στο Kickstarter για την ολοκλήρωσή του. Αν όντως γίνει, θα το δω με χαρά.