SNAPSHOT REVIEWS 31-01-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

resizePACHYDERME
Writer/Artist: Frederik Peeters
Self Made Hero

Από τον καιρό του BLUE PILLS είχε πέσει στην αντίληψη μου ο Ελβετός Frederik Peeters, αλλά ποτέ δεν είχα διαβάσει κάποιο comic του… Η αρχή έμελε να γίνει με το PACHYDERME. Ένα μποτιλιάρισμα που έχει προκληθεί από έναν ελέφαντα, μια γυναίκα που πηγαίνει στο νοσοκομείο για να βρει τον άντρα της και μια σειρά παράξενων συμβάντων αποτελούν το έναυσμα για μια αναζήτηση τόσο αγωνιώδη όσο και εσωτερική.

Η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει έντονα David Lynch.  Στην εισαγωγή που έχει γράψει ο Moebius κάνει τον παραλληλισμό με το MULHOLLAND DRIVE, αλλά προσωπικά  η ατμόσφαιρα μυστηρίου και παραισθήσεων που σε κάνει να πιστεύεις πως, αν ανακαλύψεις τους κατάλληλους συμβολισμούς, όλα θα γίνουν κατανοητά, μου θυμίζει περισσότερο το LOST HIGHWAY.

Στα θετικά μετρώνται οπωσδήποτε το όμορφο artwork με τα υπέροχα χρώματα και ο εξαιρετικός ρυθμός. Δεν είμαι σίγουρος ότι πραγματικά μπορεί κάποιος (ή ότι χρειάζεται) να βγάλει κάποια άκρη από την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά αυτό το ταξίδι παραισθήσεων δε με έκανε να βαρεθώ…

Fatale-11_CFATALE #11
Writer: Ed Brubaker
Artist: Sean Phillips
Image Comics

Δεν ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι το FATALE γίνεται ongoing. Δεν είναι ότι δε μου αρέσει, αλλά προτιμώ οι ιστορίες να έχουν ένα κλείσιμο. Άλλωστε, με προβληματίζει το κατά πόσο θα καταφέρουν οι δημιουργοί να κρατήσουν το ίδιο υψηλό επίπεδο.  Στο πρώτο τεύχος από την σειρά αυτοτελών ιστοριών, πάντως, τα δείγματα γραφής είναι πολύ καλά.

Αν δε γνωρίζετε πολλά για το FATALE, να σας πω πως είναι ένα μείγμα pulp, noir, και λαβκραφτιανού τρόμου. Βρισκόμαστε στα 30s και συναντάμε έναν συγγραφέα ιστοριών τρόμου που μοιάζει να γνωρίζει κάτι παραπάνω για τη “femme fatale” Josephine και για το γιατί ο θάνατος δείχνει να την ακολουθεί. Θα μάθουμε και εμείς περισσότερα ως αναγνώστες; Ίσως. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε άλλο ένα καλό (και αυτή τη φορά αυτοτελές) τεύχος μιας από τις καλές σειρές της Image, χάρη στις οποίες έχει πάρει τα πάνω της την τελευταία χρονιά (γιατί μπορεί το SAGA να είναι αυτό που συγκεντρώνει τα πολλά βλέματα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως άλλοι τίτλοι αξίζουν λιγότερης προσοχής).

junglyJUNGLY: ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

Writer/Artist: Άκης Μελάχρης
Animatic Vision

Η αρχή έγινε το 2002 στο filaki.gr και, από τότε και για τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Άκης Μελάχρης συνέχιζε και δημοσίευε το webcomic του, JUNGLY. Ο “άρχοντας της ζούγκλας” Τάραμαν με την τροφαντή σύντροφο του, Τζένη, κάνουν άνω κάτω τη ζούγκλα… Ο μεν κυνηγάει νεαρές Αφρικάνες και η δε αποτελεί το θύμα κάθε είδους σχολίου, εξαιτίας των διαστάσεων της.

Το χιούμορ του Μελάχρη θα μπορούσε κάποιες φορές να θεωρηθεί εύκολο ή και χοντροκομένο. Ανεξάρτητα του πώς θα το βρεί ο καθένας, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως είναι ένα είδος χιούμορ που γίνεται σχετικά εύκολα αποδεκτό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι για όλους. Προσωπικά, από το χιούμορ του comic βρήκα περισσότερο ενδιαφέροντα άλλα πράγματα στη συγκεκριμένη έκδοση, όπως, λόγου χάρη, τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε το coloring του strip με το πέρασμα των χρόνων.

Αυτό, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να παραδεχτώ είναι ότι η συνέπεια ενός δημιουργού που συνεχίζει για δέκα ολόκληρα χρόνια να δημιουργεί μια σειρά, πατώντας συχνά στις ίδιες ιδέες, αλλά δίνοντας πάντα κάτι φρέσκο, αξίζει σίγουρα την προσοχή μου…