M/A/C: Layer #12: ANYWHERE BUT HERE

Την προσοχή σας παρακαλώ!

Ωραία. Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους εσάς που σκοπεύετε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό Cosplay που θα γίνει στο φετινό Comicdom Con Athens. Σεις που δεν σκοπεύετε να πάρετε μέρος, θα χρειαστεί να κάνετε λίγο υπομονή, καθώς αυτό που έχω να πω είναι σημαντικό.

Ξέρω ότι η κατασκευή μιας στολής είναι επίπονη, μακρά και συχνά ακριβή διαδικασία. Καταλαβαίνω ότι η διαδικασία κατασκευής σας απασχολεί ιδιαίτερα και ασχολείστε με αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας. Για όσους δε αυτός είναι περιορισμένος, η κατανόηση και η στήριξη είναι ακόμα μεγαλύτερη. Θα σας παρακαλέσω, όμως, να μην παραλείψετε μερικές μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν το αποτέλεσμα της εμφάνισής σας καλύτερο. Στην περίπτωση δε, που δεν ενδιαφερθείτε όσο χρειάζεται, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο από μια μέτρια εμφάνιση. Τι θέλω να πω;

Εκτός από τη δήλωση συμμετοχής, σας ζητάμε δυο πράγματα: Πρώτον, τρεις φωτογραφίες του χαρακτήρα σας. Φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Σκεφθείτε ότι αυτές θα προβάλονται πίσω σας στη σκηνή και θα είναι κρίμα να κάνετε την εμφάνισή σας με φόντο πιξελιασμένες ή θολές φωτογραφίες. Δεύτερον, εφόσον το επιθυμείτε, ένα ηχητικό κομμάτι διάρκειας μέχρι 30 δευτερολέπτων. Πάλι, δώστε λίγο προσοχή σε αυτό. Μην στείλετε ολόκληρο mp3 με σημείωση “παίξτε τα δευτερόλεπτα 34-64”. Μην στείλετε κακής ποιότητας mp3. Εάν δεν βρίσκετε καλό κλιπ για αυτό που έχετε στο μυαλό σας να παρουσιάσετε, πιστεύω αξίζει περισσότερο να βρείτε κάποιο άλλο και να αναπροσαρμόσετε τη χορογραφία σας, παρά να βγείτε με ένα κομμάτι που είναι τίγκα στο static.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε εμείς τη δουλειά σας για εσάς. Χρόνος υπάρχει, αφιερώστε λίγο από αυτόν και δώστε το κάτι παραπάνω για να κάνετε την καλύτερη δυνατή εμφάνιση στη σκηνή. Αφιερώστε και μερικά λεπτά για να διαβάσετε τους κανόνες συμμετοχής, μπορεί να απαντηθούν ερωτήσεις που πιθανόν έχετε.

ANYWHERE BUT HERE

miki_tori_0Writer/Artist: Miki Tori
Fantagraphics

Θα ήθελα να βρίσκομαι οπουδήποτε εκτός από εδώ. Μια φράση που ίσως έχετε πει μία ή περισσότερες φορές στη ζωή σας, που έχετε ακούσει μία ή περισσότερες φορές στη ζωή σας και θα ακούσετε σίγουρα και στο μέλλον. Βλέποντας, λοιπόν, τον τίτλο, έφερα στο μυαλό μου όλες τις φορές που εγώ έχω πει την συγκεκριμένη φράση. Και δεν είναι και λίγες. Είχα μπει σε μια ψυχολογική διαδικασία που προετοίμαζα τον εαυτό μου να διαβάσει κάτι σπαραξικάρδιο, ίσως για κάποιον χαμένο έρωτα (όπως έχω ξαναπεί, δεν το αντέχω αυτό), ίσως κάτι για το δράμα του πολέμου, ίσως κάτι για τη δυστυχισμένη ζωή ενός ανθρώπου.

Ντρέπομαι που το λέω, αλλά μέχρι τώρα δεν είχα επαφή με τον κύριο Tori.

Ορίστε, έβαλα την προηγούμενη πρόταση μόνη της, για να τονίσω το μέγεθος της ντροπής μου. Η βιβλιογραφία του περιλαμβάνει καμιά 40αριά τίτλους, αν και κανένας πλην του ANYWHERE BUT HERE δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Αυτό το συμπεραίνω από την μικροσκοπική λίστα του Anime News Network, ενώ αντίθετα το entry της Wikipedia έχει πολλά περισσότερα. Εκτός από mangaka, ο Miki Tori (Tori στα Ιαπωνικά σημαίνει πουλί και πρόκειται για παραφθορά της προφοράς του kanji του κανονικού του ονόματος) είναι και συγγραφέας, ενώ εάν έχετε δει το WXIII: PATLABOR THE MOVIE 3 και σας άρεσε, ο Miki Tori είναι ένας από τους σεναριογράφους.

Από την άλλη, βέβαια, εάν γνώριζα από πριν τον Miki Tori, ίσως να μην μου έσκαγε έτσι η έκπληξη ανοίγοντας την πρώτη σελίδα του ANYWHERE BUT HERE. Ο σουρεαλισμός μου χτύπησε την πόρτα, του άνοιξα, ήπιαμε μαζί τσάι και φάγαμε βουτήματα και, μόλις έφυγε, έμεινα εκεί να κοιτάζω το υπερπέραν. Καταρχάς, το ANYWHERE BUT HERE δεν έχει ούτε μία γραμμή διαλόγων. Όντας fan του Peter Kuper και λατρεύοντας το THE SYSTEM (το οποίο βγήκε μέσα στα 100 καλύτερα comic των 90s), αυτόματα τέθηκε θέμα σύγκρισης. Ίσως όχι δίκαιης σύγκρισης, καθώς το ANYWHERE BUT HERE δεν είναι μία ιστορία, αλλά τέθηκε.

miki_tori_2

Πρόκειται, λοιπόν, για μια συλλογή από 90 strips, τα οποία αρχικά δημοσιεύτηκαν στο τηλεοπτικό περιοδικό TV BROS από το 1998 εώς το 2003. Και κάπου εδώ τελειώνουν όλα όσα είχα να πω. Σκέφτηκα να πω ότι είναι αστείο, αλλά δεν ισχύει για όλα τα strips. Σκέφτηκα να πω ότι είναι περίεργο, αλλά κάποια strips είναι τόσο περίεργα που η λέξη “περίεργο” δεν φτάνει για να τα περιγράψει. Κάποια άλλα τα διαβάζεις και πίνεις τσάι, όπως είπαμε, με τον σουρεαλισμό. Είναι φανταστικό! Θα υπάρχουν σελίδες στις οποίες θα πεθάνετε από τα γέλια και θα υπάρχουν σελίδες στις οποίες δεν θα πιστεύετε τι βλέπετε και ένα τεράστιο WTF θα σχηματίζεται πάνω από το κεφάλι σας.

miki_tori_1

Όχι, σοβαρά, πόσους καλλιτέχνες ξέρετε που θα μπορούσαν να σκεφτούν σκύλους μπαλόνια; Εκτός από τον Tomek. Αυτός θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο…