M/A/C: Layer #14: Cosplay 2013 Aftermath

CCA2013_Cosplay_Kakouris55

Η Κυριακή μας βρήκε εξαντλημένους να σερνόμαστε προς την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Εξαντλημένους, αλλά με ένα χαμόγελο από το ένα αφτί μέχρι το άλλο, γιατί το Σάββατο πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει και, παρά την κούραση, το αποτέλεσμα μας αντάμειψε και με το παραπάνω.

Μιλώ φυσικά για το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, τη μέρα που έλαβε χώρα ο τρίτος κατά σειρά διαγωνισμός Cosplay στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2013. Μη φοβάστε, δεν σκοπεύω να επαναλάβω όσα διαβάσατε στα post con posts, θα σας παραθέσω εδώ τα links (σε περίπτωση που δεν τα έχετε ήδη διαβάσει).

Πέρα από το πρώτο βραβείο, φέτος είχαμε άλλη μία μεγάλη αλλαγή. Επειδή ξέρουμε ότι οι προσκλήσεις για να παρακολουθήσει ο κόσμος τον διαγωνισμό είναι λίγες και εξαντλούνται πολύ γρήγορα, δοκιμάσαμε να κάνουμε αναμετάδοση του event από το internet. Σε συνεννόηση με το  καφέ Όστρια στα Εξάρχεια, προβάλαμε εκεί τον διαγωνισμό κι έτσι ο επιπλέον κόσμος (ελπίζουμε ότι) δεν έμεινε παραπονεμένος. Κοιτώντας μετά τα στατιστικά, διαπιστώσαμε ότι ήταν επίσης πολλοί εκείνοι που είδαν τον διαγωνισμό από το σπίτι τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αφήσαμε παραπονεμένους και όσους μένουν μακριά ή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να έρθουν το Σάββατο.

Μικροπροβλήματα μπορεί να είχαμε, αλλά τίποτα που να ήταν αρκετά σοβαρό. Προσπαθήσαμε να προβλέψουμε τα περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Όπως έχω πει πολλές φορές μέχρι τώρα σε παλαιότερα posts, όποιος έχει κάποια πρόταση που πιστεύει ότι θα μας βοηθήσει να κάνουμε έναν ακόμα καλύτερο διαγωνισμό και να περάσουμε κι εμείς κι εσείς ακόμα καλύτερα, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος. Ήδη μας έχουν γίνει κάποιες επισημάνσεις, οι οποίες έχουν σημειωθεί και θα ληφθούν υπόψιν για τον επόμενο διαγωνισμό και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτές.

Όπως επίσης έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, θέλουμε προτάσεις και απόψεις, εφόσον αυτές είναι καλοπροαίρετες και – γιατί όχι; –  διατυπωμένες κόσμια. Αν μη τι άλλο, πρέπει να είμαστε όλοι σε θέση να μπορούμε να συζητήσουμε κάτι χωρίς να χρειάζεται να βρίζουμε ή να απειλούμε.

Δεν θυμάμαι εάν αυτό το έχω ξαναπεί, συγχωρήστε με, αλλά καταλαβαίνετε πως είναι ανθρωπίνως αδύνατον να βρισκόμαστε παντού και πάντα στο internet και να παρακολουθούμε κάθε thread σε κάθε post στο Facebook ή όπου αλλού νομίζει κάποιος ότι είναι σωστό να κάνει όλες του τις παρατηρήσεις για τη διοργάνωση. Πόσο μάλλον να απαιτήσει κάποιος να είμαστε παντού και πάντα. Πόσο ακόμα περισσότερο όταν απαιτήσει κάποιος κάτι τέτοιο, ενώ έχει την δυνατότητα να το πει απευθείας σε εμάς προσωπικά.

Για το τέλος, άφησα ένα παράπονο, από το οποίο όχι δεν θα γλιτώσετε. Να τονίσω εδώ ότι έχω αφήσει τον πρώτο πληθυντικό και χρησιμοποιώ τον πρώτο ενικό. Αυτό σημαίνει ότι εκφράζω δικές μου και μόνο δικές μου απόψεις. Όπως συνέβη και πέρσι, αλλά και την πρώτη χρονιά, υπήρξαν αυτοί που αμέσως μετά τον διαγωνισμό είτε επιτέθηκαν προσωπικά στην κριτική επιτροπή, είτε συνολικά σε όλη την διοργάνωση είτε στους ανεμόμυλους, πάντα ιντερνετικά ή σε πηγαδάκια φίλων τους. Καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα, όλοι άλλωστε έχουν διαφορετικά γούστα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι δυο πράγματα:

Πρώτον, εάν κάποιος πιστεύει ότι όλο αυτό, το οποίο είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς κάποιων ανθρώπων (δεν μιλώ μόνο για εμάς που το διοργανώνουμε, αναφέρομαι και σε όλους εκείνους που επί μήνες κοπιάζουν να φτιάξουν μια στολή) είναι στημένο ή αναξιόπιστο ή (βάλτε όποιο προσβλητικό επίθετο θέλετε εδώ), έχει κάθε δικαίωμα να μην λάβει ποτέ ξανά μέρος, ούτε ως διαγωνιζόμενος ούτε ως θεατής.

Δεύτερον, προσπαθήσαμε (επιτυχώς ή λιγότερο επιτυχώς, δεν έχει σημασία τώρα) να κάνουμε μια διοργάνωση στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού, με αντίστοιχους κανόνες και αντίστοιχες διαδικασίες. Δεν έχει νόημα να φωνάζουν οι ίδιοι άνθρωποι κάθε χρόνο ότι θα έπρεπε τον νικητή να τον αποφασίζει ο κόσμος, γιατί τότε θα μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Αυτά που γράφω, τα γράφω γιατί στεναχωριέμαι κάθε φορά που ακούω ότι οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι λένε τα ίδια και τα ίδια πράγματα και αναρωτιέμαι ποιο είναι το νόημα σε όλα αυτά.

Θα κρατήσω, όμως, αυτό που άκουσα από πολλούς φέτος και θα σας υποσχεθώ ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατόν για του χρόνου:

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ το διασκέδασα πολύ.