CLIVE BARKER’S NEXT TESTAMENT #1

Writers: Clive Barker, Mark MillerNextTestament_cvr_1
Artist: Haemi Jang

Boom! Studios

Η ομολογουμένως κακή συνήθεια που έχω κατά καιρούς είναι να επιλέγω τα comics που διαβάζω από το  artwork τους ή το εξώφυλλό τους. Το CLIVE BARKER’S NEXT TESTAMENT #1 αποτελεί το νέο εγχείρημα των Clive Barker και Mark Miller στην κατηγορία των horror comics. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έδωσα μεγάλη βάση στην σύνοψη αλλά το disturbing  artwork του εξωφύλλου έκανε τη δουλειά του… Μια αγνώστου προέλευσης εξαϋλωμένη ανδρική μορφή με τα δύο χέρια απλωμένα δημιουργεί ένα μαγικό φάσμα (;) που πλαισιώνεται από έντονα χρώματα και διακλαδώσεις και μέσα στο οποίο τοποθετείται μια σκούρα ανδρική φιγούρα. “Ωραία”, λέω από μέσα μου, “ψαγμένο… για να δούμε”!

Με ένα βαθύ φιλοσοφικό προβληματισμό για τα θεία ξεκινά το πρώτο τεύχος…

“If God really existed, it would be necessary to abolish him.”

–Mikhail Bakunin

Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο Google, έμαθα ότι ο Mikhail Bakunin υπήρξε Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού, που με τα γραπτά του και το βίο του λειτούργησε ως σημείο αναφοράς στην ιστορία του αναρχικού κινήματος, αποτελώντας μία από τις πλέον διάσημες επαναστατικές μορφές του 19ου αιώνα.

Ο Bakunin υποστήριξε στο βιβλίο του GOD AND THE STATE  ότι “η ιδέα του Θεού υπονοεί την παραίτηση του ανθρώπινου λόγου και της δικαιοσύνης. Αυτό είναι η πιο αποφασιστική άρνηση της ανθρώπινης ελευθερίας και αναγκαστικά καταλήγει στην υποδούλωση της ανθρωπότητας, στη θεωρία και στην πράξη”. Κατά συνέπεια, ο Bakunin αντέστρεψε το περίφημο αφορισμό του Βολταίρου “Αν ο Θεός δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε”, σε “αν ο Θεός υπήρχε πραγματικά, θα ήταν απαραίτητο να τον καταργήσουμε”. Αναρωτήθηκα γιατί ένα comic τρόμου θα έπρεπε να αναλύσει επιφανειακά έστω κάτι τόσο βαρύγδουπο και δυσνόητο και επίσης πόσοι από τους αναγνώστες θα είχαν την διάθεση να σπαζοκεφαλιαστούν… Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι προσπαθώ συνέχεια να αλλάζω την οπτική μου ως προς το πώς αντιλαμβάνομαι τα comics, είπα να μου δώσω ένα challenge και να το διαβάσω για να δω περί τίνος πρόκειται.

Ανοίγοντας το τεύχος, περίμενα να δω εντυπωσιακό χρώμα, όπως και στο εξώφυλλο, μα απογοητεύτηκα με το χρωματισμό των σχεδίων. Το άφησα λίγο στην άκρη και επικέντρωθηκα στην κατανόηση της ιστορίας… Τι θα συνέβαινε αν ο Θεός, στον οποίο εκατομύρια άνθρωποι πιστεύουν (η αλήθεια είναι ότι, με τόσες θρησκείες, θα έπρεπε να γίνει ένας διαχωρισμός σε αυτήν στην οποία αναφέρεται το comic, προς αποφυγήν παρανοήσεων από θρησκόληπτους αναγνώστες) ήταν εγωιστής και αιμοδιψής; Kι αν αυτός ελευθερωνόταν από τα δεσμά της φυλακής του, στην οποία είχε παγιδευτεί πριν από χιλιάδες χρόνια, και έβρισκε έναν επιτυχημένο μεσήλικα βιομήχανο, ονόματι Julian Demond, τον οποίο έκανε και αγγελιαφόρο του σατανικού του σχεδίου; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που θα συνέβαινε θα ήταν καταστροφικό… O Julian είναι πεπεισμένος να τα παρατήσει όλα, προκειμένου να ξεκινήσει την αποστολή που (νομίζει ότι) του έχει αναθέσει ο Θεός. Αυτά και πολλά ακόμα θα προβληματίσουν τον αναγνώστη που θα τολμήσει να διαβάσει το comic.

testamentΠροσωπικά, η κάπως βαριά θεολογική-υπαρξιακή βάση του σεναρίου μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, αλλά νομίζω ότι δε με τραβάει στο να θέλω να δω τη συνέχεια στο επόμενο τεύχος. Παρόλο που το σκηνικό, στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία, είναι σύγχρονο και ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με αυτό, δεν είμαι σίγουρη ότι εξυπηρετεί ιδιαίτερα την πλοκή. Γιατί να μην ήταν για παράδειγμα στο μέλλον ή στο παρελθόν; Eν πάσει περιπτώσει, βρίσκω άκρως ενδιαφέρουσα την προσπάθεια για κάτι διαφορετικό και ίσως λιγάκι αιρετικό, όπως και το απρόβλεπτο twist της αντίληψης ότι η ιδέα που έχουν κάποιοι για τα θεία είναι άλλη από την ισχύουσα. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη ότι το σχέδιο με το σενάριο έχουν βρει την ισορροπία για να εικονοποιήσουν το μεγαλεπίβολο story, το οποίο υπόσχονται οι δύο δημιουργοί.Το σχεδιαστικό στιλ του Haemi Jang (HELLRAISER: THE ROAD BELOW) είναι προσεγμένο και καθαρό, αλλά not my cup of tea. Το coloring μου φάνηκε απίστευτα αλλόκοτο (όχι απαραίτητα με την κακή έννοια, αλλά δεν έχει συνοχή και συνέχεια). Ωστόσο, μια έκρηξη χρώματος και ένα περίπλοκο σενάριο δεν στάθηκαν αρκετά για να με εντυπωσιάσουν.

Σε γενικές γραμμές, δε θα το χαρακτήριζα αδιάφορο, αλλά σίγουρα δεν είναι στη λίστα με τα αγαπημένα μου comics. Aν, ωστόσο, είστε περίεργοι να δείτε πόσο μακριά θα φτάσει η βαλίτσα, δεν έχετε παρά να το διαβάσετε και να μας πείτε τη γνώμη σας.