THE MAXX

Maxx01_cvrRI-copyWriters: Sam Kieth, William Messner Loebs
Artist: Sam Kieth
Image Comics

Το THE MAXX της Image Comics επανακυκλοφορεί από την IDW!!!!! Όλοι οι Maxxheads (και όχι μόνο) περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία μια από τις πιο αλλόκοτες και κλασικές σειρές comics των 90s.

Η κοινωνική λειτουργός και φίλη του Maxx, Julie, βιάστηκε, χτυπήθηκε και αφέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει έναν άστεγο άντρα. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος του συμβάντος αναγκάζει την Julie να δημιουργήσει μια χώρα, το Outback, για να αντιμετωπίσει το τραύμα της φρικαλέας αυτής εμπειρίας της. Ένα απόγευμα, καθώς πηγαίνει στην δουλειά, η Julie χτυπά έναν άνδρα με το αυτοκίνητο της. Με ακόμα νωπές τις πληγές της από την προηγούμενη φορά που προσπάθησε να βοηθήσει κάποιον, η Julie καλύπτει τον άστεγο άντρα με σκουπίδια, κουκουλώνοντας έτσι στοιχεία και ακούσια ανοίγει μια πύλη στο Outback. Ο άστεγος άντρας (Dave το όνομα του), κατά λάθος ενώνεται με το spirit animal λαγό της Julie, καθώς αυτό προσπαθεί να μπει στη χώρα του Outback δια μέσου της πύλης. Ένα μοβ αμπαζούρ ανάμεσα στα σκουπίδια μεταμορφώνεται στη μάσκα του Maxx.

Το comic book THE MAXX ακολουθεί τις περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα στο πραγματικό κόσμο και σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, γνωστή ως Outback. Στον αληθινό κόσμο, ο Maxx είναι ένας αλήτης, ένας άστεγος ο οποίος ζει σε ένα κουτί, ενώ στο Outback είναι ο πανίσχυρος προστάτης της Jungle Queen. Η Jungle Queen υπάρχει στον αληθινό κόσμο σαν Julie Winters, μια freelance κοινωνική λειτουργός, η οποία εγγυάται για τον Maxx όταν τον βγάζει από την φυλακή.

MAXXA”Αυτό που κάνει το THE MAXX αξιοπρόσεκτο είναι ότι ξεπέρασε τα όρια της comic book ιστορίας για να εξερευνήσει κάποιους αναπόφευκτους εσωτερικούς αγώνες: τον σχηματισμό της ταυτότητας μας, το ξεπέρασμα του παρελθόντος μας, την εύρεση του δρόμου προς την γιατρειά, την μάχη με την ηθική μας. Η ιστορία στηρίζεται σε εξελιγμένες αφηγηματικές τεχνικές και συμβολισμό (όπως τα μικρά Isz που συμβολίζουν τους εσωτερικούς μας φόβους και την αυτοκαταστροφική μας συμπεριφορά) για να προάξει την ιστορία.”   

Μontanawriter.com

”Το THE MAXX, αρχικά ένα comic 35 τευχών, είναι μια superhero παρωδία της οποίας ο κουστουμαρισμένος σταυροφόρος είναι ένας ανασφαλής έφηβος, η Gotham City του, ο ανεξήγητος κόσμος σεξ και βίας τον οποίο οι έφηβοι βρίσκουν τόσο αποκρουστικό-ελκυστικό. Ο Maxx είναι τεράστιος, μωβ με κίτρινα νύχια και με μια άνω πλάκα με αστραφτερούς κοφτήρες. Στα κάτω του, είναι άστεγος στα σκουπίδια. Στα πάνω ή κάτω του, είναι με tumblr_m5e17ebDfI1r9w8kto1_500τη Julie, της οποίας είναι το αγόρι, ο προστάτης και το κατοικίδιο της. Αυτό το σκηνικό έξυπνα συντονίζεται με βουτηγμένες στην αγωνία, εφηβικές φαντασιώσεις και το πώς οι σχέσεις εφήβων μπορούν να φαίνονται σε έναν παρατηρητή. Ο Maxx πολεμά μια ατελείωτη μάχη με τον Mr.Gone και τα Isz (αόμματα ωοειδή με δόντια μυτερά), και η ψευδαίσθηση ότι είναι στα Outbacks, μια εναλλακτική πραγματικότητα που γύρω της περιστρέφεται όλο το σενάριο, ξεκαρδιστικά περιπλέκει τα πάντα. Ο Kieth λέει ότι μια συνηθισμένη αντίδραση στο THE MAXX είναι “Απλά δε το καταλαβαίνω”. Δεν λέει ότι, όπως με την εφηβεία, το να μην το καταλαβαίνεις είναι το να το καταλαβαίνεις ή ότι το καλειδοσκοπικό του artwork το κάνει πιο δύσκολο να το καταλάβεις – αλλά το κάνει και ένδοξο.”

Comic Vine

Ο Sam Kieth για την στήλη αλληλογραφίας του THE MAXX και για όσους είχε μαζέψει:

1169”Οι στερούμενοι δικαιώματα. Οι μοναχικοί. Οι ευφάνταστοι. Οι ονειροπόλοι. Οι περιθωριακοί. Η κοπέλα που κόβει τους καρπούς των χεριών της ή το αγόρι που μισεί τον εαυτό του επειδή φορεί γυαλιά και είναι υπέρβαρο ή αδύνατο – διάλεξε. Παιδιά που ήταν πολύ έξυπνα για να γίνουν σπασίκλες και δεν χώρεσαν (ή δεν ήθελαν να χωρέσουν) στον κύκλο των μοδάτων και δημοφιλών παιδιών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι απλά ήρθαν σε μένα και δημιούργησαν την δική τους κοινότητα. Το Maxx Traxx ήταν απλά το μέρος που μαζεύτηκαν. Οι άνθρωποι δεν έχουν στήλη γραμμάτων τώρα. Κοστίζει πολλά, δυστυχώς. Κοροϊδεύω τον εαυτό μου και το βιβλίο, αλλά οι fans ήταν το μόνο αληθινό μέρος του και μιλώντας σε αυτούς ήταν μια αληθινά συγκινητική εμπειρία.”

Ιndevelopment.org

Αυτό που έμεινε να πω για το THE MAXX είναι ότι κατάφερε να διαφοροποιηθεί από την early 90s Image Comics, κρατώντας την εικονογράφηση ίδια, βάζοντας τη σε άλλο πλαίσιο, εκεί όπου το συμβατικό δεν φτάνει και σε αφήνει να κάνεις ότι θέλεις.

Επίσης είναι γνήσιο τέκνο της τάσης της δεκαετίας αυτής που θέλει δύσκολα θέματα να τα βλέπει μέσα από ένα πιο καρτουνίστικα χαρούμενο πρίσμα.