Η Κληρονομιά Της Paradox Press

paradoxΤον τελευταίο καιρό με έχει πιάσει μια μανία και διαβάζω τα ΒΙG BOOKS της Paradox Press. Με χαρά ανακαλύπτω ότι εκδοτικοί κολοσσοί, όπως η DC, στην οποία ανήκε το εν λόγω imprint, έχουν δείξει κατά καιρούς μια πιο αντισυμβατική εκδοτική συμπεριφορά, ανατρέποντας έτσι την εικόνα του εγκλωβισμένου στην εφηβεία νεαρού ενήλικα αναγνώστη και άλλα τέτοια συναφή. Έκατσα και έκανα μια μικρή web έρευνα και σας παρουσιάζω την καταπληκτική Paradox Press και μερικά από τα comics της.

Η Paradox (1993-2001), με editor in chief τον Andrew Helfer (TΗΕ SHADOW, JUSTICE INC.), δημιουργήθηκε με τη λογική του να εκδίδει υλικό – και πιο συγκεκριμένα graphic novels – το οποίο δεν υπηρετεί το superhero genre και στερείται το στοιχείο της φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας που χαρακτήριζε τότε τη Vertigo. Εξαιτίας του μικρού ενδιαφέροντος για το υλικό που εξέδιδε η Paradox στην αγορά των graphic novels, κατάφερε να εκδώσει έναν σχετικά μικρό αριθμό τίτλων. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους τίτλους θεωρήθηκαν σπουδαίοι και καλλιτεχνικά άξιοι, οι πωλήσεις δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν στην ίδια λογική. Δύο από τα comics της Paradox, το Α HISTORY OF VIOLENCE και το ROAD TO PERDITION έγιναν επιτυχημένες ταινίες.

Στα ελληνικά έχει εκδοθεί υλικό της Paradox από την Modern Times. Πέρα από κάποια graphic novels όπως το GREEN CANDLES (ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΕΡΙΑ), έχουν εκδοθεί αρκετά BIG BOOKS (ΜΕΓΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ).

Η original σειρά των THE BIG BOOK OF… αποτελείται από 17 τόμους: (THE BIG BOOK OF) THE 70s, BAD, CONSPIRACIES, DEATH, FREAKS, GRIMM, HOAXES, LITTLE CRIMINALS, LOSERS, MARTYRS, SCANDAL!, THUGS, THE UNEXPLAINED, URBAN LEGENDS, VICE, THE WEIRD WILD WEST, WEIRDOS

Για μένα η Paradox είναι συνώνυμη των non-fiction comics, με ιστορίες που ενδιαφέρουν την πλατιά ευρεία μάζα. Ακολουθεί μια μίνι παρουσίαση κάποιων τίτλων της.

3407306-01THE BIG BOOK OF URBAN LEGENDS
Writers: Robert Boyd, Jan Harold Brunvald, and Robert Loren Fleming 
Artists: Various

Ο editorAndrew Helfer μετενσαρκώνει την σειρά Piranha, με στόχο τους μη παραδοσιακούς αναγνώστες comics. Πρώτο είναι το THE BIG BOOK OF URBAN LEGENDS, ένα squarebound trade με σύντομες ιστορίες και θέμα τους “αστικούς μύθους”.

BROOKLYN DREAMS
Writer: J.M. DeMatteis
Artist: Glenn Barr

Η μυθοπλασία στην Paradox αρχίζει με το BROOKLYN DREAMS του DeMatteis, μια σουρεαλιστική ιστορία για την ζωή στο Brooklyn, με εικονογράφηση από τον Glenn Barr.

THE BIG BOOK OF CONSPIRACIES
Writer: Doug Moench
Artists: Various

Κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ανθολογίας Eisner το 1996. Εστιάζει σε περίεργες υποθέσεις, όπως τα σκάνδαλα Watergate και Iran-Contra, την υπόθεση της Karen Silkwood, και τις δολοφονίες των J.F. Kennedy, Malcolm X, Robert Kennedy και Martin Luther King. Αυτό το comic εξετάζει όλα αυτά τα θέματα και ακόμα πιο πολλά, χρησιμοποιώντας μια ροή αληθινών και ψεύτικων γεγονότων για να εξηγήσει το πώς σκιώδεις δυνάμεις- συμπεριλαμβανομένων της CIA, των Ελευθεροτεκτόνων, της Αγίας Έδρας, της Τριμερούς Επιτροπής ακόμη και εξωγήινων – συνωμοτούν για τα καθορίσουν παγκόσμια γεγονότα. Έχει εισαγωγικό σημείωμα από τον Rev. Ivan Stang της Εκκλησίας του SubGenius.

37366-5759-41853-1-project-theTHE PROJECT
Writer: John Figueroa
Artist: Kirk Albert

Περιλαμβάνει μικρές ιστορίες από τους προαναφερθέντες δημιουργούς.

100% TRUE?
Writers: Various
Artists: Various

Ένα περιοδικό σε στιλ tabloid, που αποτελούνταν από αναδημοσιευμένο υλικό των BIG BOOKS. Κυκλοφόρησαν δύο τεύχη.

GON
Writer/Artist: Masashi Tanaka

Αναδημοσιευμένο υλικό από Ιαπωνία.

HistvioA HISTORY OF VIOLENCE
Writer: John Wagner
Artist: Vince Locke

Το άγνωστο παρελθόν ενός πατέρα που, όντας σε άμυνα σκοτώνει έναν άντρα, ανασύρεται.

THE BIG BOOK OF THE UNEXPLAINED
Writer: Doug Moench
Artists: Various

Απαγωγές εξωγήινων, UFO και άλλα παράξενα και ανεξήγητα.

ROAD TO PERDITION
Writer: Max Allan Collins
Artist: Richard Piers Rayner

Ένας πατέρας και ένας γιός δένονται ενώ είναι σε μια αποστολή εκδίκησης και φόνου.

Παρακολουθήστε, τέλος, μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Andrew Helfer, η οποία θα σας δώσει μια πρόσθετη γεύση των συστατικών της Paradox.[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NKskDzHJe1I[/youtube]