BATTLING BOY

Writer/ Artist: Paul Popebattlingboy1
First Second

Το BATTLING BOY είναι πλέον εδώ. Και είναι ό,τι ονειρεύτηκε το κοινό που το περίμενε πώς και τι, κάποιοι από τον Ιούλη που κυκλοφόρησε το teaser του, “THE DEATH OF HAGGARD WEST”, και κάποιοι, πιο βασανισμένοι, από το 2007 που ανακοινώθηκε. Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς, πάντως, είναι μία από τις πιο συζητημένες κυκλοφορίες, η οποία, όπως φαίνεται, μετά την μακρά περίοδο αναμονής, δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο.

Η πλοκή του BATTLING BOY είναι σχετικά απλή: μια ιστορία (ή μάλλον δύο ιστορίες) ενηλικίωσης σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Ο ομώνυμος χαρακτήρας είναι ένα 13χρονο αγόρι από έναν κόσμο θεών-ηρώων. Ο πατέρας του παιδιού, που φαίνεται να είναι υψηλά ιστάμενος στην πόλη των θεών (βάλτε με το νου σας τον Thor, για να καταλάβετε), έρχεται από κάποια μάχη και πηγαίνει σε κάποια άλλη, αλλά όχι πριν συνοδέψει τον γιο του στην πρώτη του αποστολή, σε έναν κόσμο που τον έχουν καταλάβει τέρατα. Στο παιδί δίνονται λίγα εφόδια, χρήματα, ένα σπίτι και κάποια μαγικά αντικείμενα (πολύ cool για να τα μαρτυρήσω). Ο κόσμος στον οποίο καταλήγει ο μικρός ήρωας, η απέραντη πόλη Acropolis, έχει να αντιμετωπίσει δύο συμφορές. Η πρώτη είναι ένα συνδικάτο εγκλήματος που αποτελείται από συμμορίες τεράτων (με χειρότερη αυτή του Sadisto, που απαγάγει παιδιά). Η δεύτερη, είναι η απώλεια του μεγαλύτερου της υπερασπιστή, του Haggard West. Η κόρη του θνητού ήρωα, Aurora West, είναι η έτερη πρωταγωνίστρια, που αναγκάζεται και να αναλάβει ευθύνες δυσανάλογες της ηλικίας της, μετά το θάνατο του πατέρα της.

battlingboy2Το BATTLING BOY, όμως, όσο και να βασίζεται σε γνώριμα και απλά πράγματα, είναι πολύ περίπλοκο. Οι επιρροές του Pope στο χτίσιμο της ιστορίας είναι τόσες πολλές που είναι πρακτικά αδύνατο να τις απαριθμήσει κανείς. Έχει μέσα, πάντως (και τι δεν έχει!), μυθολογία, όπερα, επιστημονική φαντασία και άλλα πολλά. Οι χαρακτήρες, αν και αρκετά στερεοτυπικοί, υπονοούν, σε κάθε panel σχεδόν, ένα πολύ πλούσιο back story (αυτό τους έλειπε, θα μου πεις, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς). Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι περισσότεροι από ένας από τους “υποστηρικτικούς” χαρακτήρες θα μπορούσε να κρατήσει επάξια μια ιστορία ή και έναν δικό του τίτλο. Εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η επόμενη προσθήκη της σειράς θα είναι ένα prequel που θα εστιάζει στην Aurora West, αφήνοντας το Battling Boy στην άκρη (αλλά όχι για πολύ). Αν το BATTLING BOY με άφησε με ένα παράπονο, αυτό ήταν ότι σε παρατάει λίγο στη μέση, χωρίς καν ιδιαίτερο σασπένς. Καλοπροαίρετα, μπορεί κανείς να το αποδώσει αυτό στα μεγαλόπνοα σχέδια του Pope για τη συνέχεια της σειράς.

Για το artwork του BATTLING BOY τι να πει κανείς; Θα ξεκινήσω με το προφανές, ότι δηλαδή, σε όποιον άρεσε το THΒ, το BATMAN YEAR 100 και οι λοιπές δουλειες του Pope, θα λατρέψει το BATTLING BOY. Το σχέδιο δείχνει πιο εκλεπτυσμένο αλλά είναι, νομίζω, και περισσότερο “στα νερά του”, με μεγάλη ελευθερία στο character design, μιας και οι πρωταγωνιστές δεν είναι απαραίτητο να φέρουν αμιγώς ανθρώπινα χαρακτηριστικά, πράγμα που τους κάνει και πιο ενδιαφέροντες. Προσθέτει, επίσης, τρομερά και το design των τεράτων, όπως του “Humbaba” (δεν είναι spoiler αν είναι στο εξώφυλλο!) που είναι κάποιου είδους γιαπωνέζικος δράκος. Για να μην πλατειάζω, εντυπωσιακό ήταν μέχρι και το lettering που έκανε (τι έκπληξη!) ο ίδιος o Paul Pope, κυρίως στο χέρι.

battlingboy3Οι περσσότεροι έχετε ήδη αγοράσει το BATTLING BOY ή το έχετε παραγγείλει ή (οι πιο υπομονετικοί εξ υμών) το έχετε ζητήσει από τον Άη Βασίλη. Όλοι εσείς μπορείτε να αγνοήσετε αυτό το post (τώρα μας το λες;). Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, δυο λέξεις έχω: Διαβάστε το! Και μερικές ακόμα: Αφού το τελειώσετε, ξαναδιαβάστε το!