ONLINE COMICS: JAM

jam_by_narr8-d605zw0Writer/Artist:Vasili Zorin
Producing studio: HonkFu
NARR8

Pixel Mode_On: Την προηγούμενη εβδομάδα, έπεσε στα χέρια μου ένα application με το όνομα JAM. Πρόκειται για ένα motion comic 21 τευχών που κυκλοφορεί μέσα από την (online) εκδοτική NARR8 σε itunes, play store αλλά και μέσω facebook app.

To JΑΜ διαδραματίζεται σε έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος αποτελείται από – guess what – pixels. Πιο συγκεκριμένα χωρίζεται στο Freeway και το Flatlands. Το Freeway είναι κάτι σαν τον “πραγματικό κόσμο”, ενώ το Flatlands είναι ένας εικονικός κόσμος που μπορείς να παίρνεις μέχρι και έξτρα ζωές. Φυσικά αν χάσεις την τελευταία σου “καρδούλα”, πεθαίνεις.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο νεαρός Buster που προσπαθεί, περνώντας διάφορα δεινά, να σώσει την κοπέλα του, Bubble. Η ιστορία μας ξεκινάει με την απαγωγή της Bubble, αλλά πολύ σύντομα ο Buster έρχεται αντιμέτωπος με το ότι η Bubble εγκλωβίζεται σε μία μυστηριώδη-αρχαία συσκευή (Game Boy: Ghost Buster’s modded edition). Στην συνέχεια μαθαίνουμε πως τέτοιες αρχαίες συσκευές κρύβουν πολλές δυνάμεις και είναι γνωστές ως “Jammers”. Ο Buster θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταφέρει να πάρει πίσω την κοπέλα του και στην πορεία του κάνει καινούργιους εχθρούς, συμμάχους και θα μάθει τι εστί jammer hunter.

2014-02-23_10h52_16Το δυνατό χαρτί του JAM είναι το artwork. Θυμίζοντας λίγο Sam Bosma και λίγο Gunt, το εντυπωσιακότατο φρέσκο σχέδιο του δείχνει να αναδεικνύει στο έπακρο της δυνατότητες της τεχνολογίας. Νιώθω ότι “κλέβει” λίγο, φυσικά, γιατί το animation σε πολλά σημεία απογειώνει απίστευτα τα panels. Από την άλλη, σε άλλα σημεία είναι αρκετά τολμηρό, χρησιμοποιώντας pixel art ή πλάνα τύπου 2D platform game. Τα μακρινά πλάνα είναι πανέμορφα και θυμίζουν “concept art”.  Επίσης, έχει πολύ ωραίο soundtrack και sound effects. Και γενικότερα η παραγωγή είναι wow, με το μόνο να μένει κάπως αδιάφορο να είναι το application. Δεν παρουσιάζει  κάποιο πρόβλημα –  απλά δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα εύχρηστο το interface του για να μπεις και να διαβάσεις 21 τεύχη από μία σειρά.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο JAM, είναι το πόσες μα πόσες αναφορές είχε σε διάφορα pop στοιχεία.Όχι ότι με χαλάει κάτι τέτοιο – γενικά, απλά τα περισσότερα ήταν τόσο προφανή, που ένιωθα ότι χρησιμοποιήθηκαν χωρίς κανένα μέτρο και σαν εύκολες λύσεις. Το παράδοξο είναι ότι το JAM σαν ένα τόσο μεγάλο κολάζ και με τόσα μη πρωτότυπα και ό,τι να’ναι στοιχεία, με δεδομένο μόνο και μόνο το ότι κατάφεραν να συνδεθούν με κάποιο τρόπο σε έναν τίτλο (Scott Pilgrim vs Zelda, at Pulp Fiction From Dusk till One Piece), πραγματικά καταφέρνει να αποκτήσει ένα είδος πρωτοτυπίας.

Στις σελίδες του, αφιερώνεται αρκετά τόσο στο back story των χαρακτήρων όσο και σε πολλές σκηνές δράσεις, αφήνοντας κάπως το κύριο story να περνά πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα. Θα μου πεις, κι αυτό μέρος του έργου είναι, απλά υπάρχει περισσότερο χάος /λιγότερο story value για τα 21 τεύχη του. Αν υπάρχει προοπτική για δεύτερο μέρος, από την άλλη, το δικαιολογώ γιατί έχει χτίσει αρκετά καλά τον όλο κόσμο του.

2014-02-23_10h52_03Το JAM, όπως και να’ χει, είναι ένα πολύ ευχάριστο motion comic. Οπτικά, χάρμα οφθαλμού, και με καλούλι story ιδανικό για geeksters που γουστάρουν mash-ups. Τα δύο πρώτα τεύχη μπορείτε να τα διαβάσετε εντελώς δωρεάν, ενώ τα υπόλοιπα μπορείτε είτε να τα αγοράσετε ξεχωριστά (…ακριβό μονοπάτι, βέβαια) είτε να αγοράσετε την “πρόσβαση” ενός μηνός σε αυτά, κάνοντας subscription στον τίτλο με λίγο περισσότερα από 3 ευρώ.