FIRST TIME EVER: Nexus

$(KGrHqFHJDcFIzNbyUJPBSVhMWzuVg~~60_57NEXUS: AS IT HAPPENED
Writer: Mike Baron

Artist: Steve Rude
Rude Dude Productions

Δεύτερη φορά που γράφω άρθρο για την στήλη FIRST TIME EVER και εξακολουθώ να είμαι πολύ χαρούμενος. Μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω review πάνω σε κάποιον σπουδαίο τίτλο και καλύπτω επίσης μια από τις πολλές τρύπες που έχω στην λίστα με τα must-read. Σειρά έχει το καταπληκτικό NEXUS και ξεκινάω αμέσως χωρίς να χάνω τον καιρό μου.

Αλλά πρώτα, μερικά εισαγωγικά στοιχεία για τους εντελώς αμύητους στον κόσμο των Mike Baron και Steve Rude.

Το NEXUS είναι ένα comic αμερικανικής προελεύσεως που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το το 1981. Πρόκειται για ένα μείγμα επιστημονικής φαντασίας και superhero, τοποθετημένο χρονικά 500 χρόνια στο μέλλον. Η συλλογή που μου δόθηκε εμένα κυκλοφόρησε το 2009 και τιτλοφορείται ως NEXUS: AS IT HAPPENED. Περιέχει επτά τεύχη, από το 1981 έως και το 1983.

Τα τεύχη του NEXUS που διάβασα, είναι κατά την γνώμη μου ένα καθαρόαιμο comic της Bronze Age, καθώς δεν έχει προλάβει να ενστερνιστεί τις αλλαγές που έφερε η μοντέρνα εποχή – ή αλλιώς η Grim & Gritty era. Kαιρό είχα να διαβάσω ένα αυθεντικό genre-related story που στο πρώτο του επίπεδο παραμένει αυτό. Προσεκτικότεροι ανγνώστες ίσως να βρουν και άλλα επίπεδα κάτω από αυτό της δράσης και των δραματικών στοιχείων της ιστορίας, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως, διαβάζοντας το NEXUS, γνωρίζεις ένα κόσμο συναρπαστικό, ξεκάθαρο, ένα κόσμο μέσα του οποίου μπορούν να γεννηθούν μεγάλοι ήρωες.

steve-rude-nexus-first-issue-1Ο κεντρικός χαρακτήρας Horatio Hellpop (ή αλλιώς Nexus) βασανίζεται από τρομερούς πονοκεφάλους και σοβαρούς εφιάλτες στους οποίους προβάλλονται τα θύματα του στόχου του και αυτοί παύουν μόνο όταν ο Nexus εκτελέσει το καθήκον του. Το σενάριο πέρα από την δράση, τις ανατροπές και τις εκπλήξεις, εμπεριέχει και δραματικά στοιχεία, τα οποία δεν θα αφήσουν κανένα αναγνώστη παραπονεμένο. Η αλληλουχία και αντιπαράθεση των panels και γενικότερα η αφήγηση και ο ρυθμός της είναι ασύγκριτα καλά. Μπορώ να πω πως, ενώ δεν με κούρασαν καθόλου, είχα καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης μια πλούσια εμπειρία που ερχόταν μόνο να εμπλουτιστεί από τις σκηνές έντασης-κορύφωσης και από αυτές που έδεναν το όλο σενάριο με τρόπο αριστοτεχνικά εντυπωσιακό.

Το σχέδιο, άρτιο, λειτουργικότατο και πλούσιο, χωρίς ιδιαίτερα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία, αφηγείται την ιστορία με τρόπο αξιοζήλευτο. Καθώς προχωρά η ανάγνωση του τόμου, το σχέδιο αλλάζει κάπως και ίσως διακρίνονται ψήγματα από στιλιζάρισμα πιο κοντά στην μοντέρνα εποχή που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεκινά το 1985-86. Ολόκληρο το AS IT HAPPENED είναι ασπρόμαυρο-grayscale, κανονικά, όμως, τα τρία πρώτα τεύχη (Volume 1) είναι ασπρόμαυρα και τα τέσσερα πρώτα του Volume 2 με χρώμα.

Kλείνοντας το review μου, θα ήθελα να πω πως ήταν χαρά μου να διαβάσω επιτέλους Nexus. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και μου ενίσχυσε την ήδη υπάρχουσα πεποίθηση μου για την όποια υπεροχή και αξία μια καθαρά genre ιστορίας.