STAR WARS #1

Star_Wars_Vol_2_1Writer: Jason Aaron
Artist: John Cassaday
Marvel Comics

Έχω μιλήσει αρκετές φορές στις εισαγωγές μου σε κάποιο review για τα τεύχη εκείνα που καταφέρνουν να κλέψουν τις εντυπώσεις, όχι με την ιστορία τους, αλλά με τη σημασία τους στη βιομηχανία των comics γενικότερα. Και έχω δίκιο, όχι γιατί είμαι άσος των προβλέψεων, αλλά μάλλον επειδή επιλέγω τα comics αυτά που μου κινούν τον ενδιαφέρον από την ημέρα της ανακοίνωσής τους. Όπως το STAR WARS #1, το πλέον μοσχοπουλημένο comic της τελευταίας 20ετίας.

Το STAR WARS #1, λοιπόν, άγγιξε το μαγικό νούμερο του 1.000.000 στο direct sales market, με τη Marvel να το στέλνει παντού, σε άφθονες ποσότητες. Αλλά η τεράστια σημασία του δεν εξαντλείται εδώ. Είναι, επίσης, το πρώτο comic STAR WARS από τη Marvel εδώ και μερικές δεκαετίες και το comic εκείνο που κλείνει επίσημα το κεφάλαιο του STAR WARS για τη Dark Horse. Και, τέλος, είναι το comic εκείνο που σκοπεύει να ικανοποιήσει πρώτα απ’ όλα όσους νοσταλγούν την πρώτη τριλογία του George Lucas, παρουσιάζοντάς μας χαρακτήρες που έχουν χρόνια να έρθουν κοντά ο ένας στον άλλον ή αντιμέτωποι μεταξύ τους.

Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονήσουμε το γεγονός ότι μέσα στους σκοπούς του βρίσκεται και η προετοιμασία των fans της τριλογίας (μία είναι η τριλογία και δε θέλω να ακούω ούτε για midichlorians ούτε για hobbit που περπατάνε ξυπόλυτα επί ώρες) για το Episode VII, για το οποίο πρέπει να κάνουμε υπομονή έως τον Δεκέμβριο.

Βαρύ χρέος, λοιπόν, έπεσε στα σπιτικά των executives της Marvel και της Disney, αλλά κυρίως και στους ώμους των Jason Aaron (WOLVERINE, AVENGERS VS X-MEN, SOUTHERN BASTARDS) και John Cassaday (PLANETARY, UNCANNY AVENGERS, JUPITER’S LEGACY) που έχουν αναλάβει να δώσουν νέα σάρκα και οστά σε γνωστά πρόσωπα που, δεκαετίες μετά την πρώτη ταινία, θα έπρεπε να φλερτάρουν όχι με τη δράση, αλλά με τις νοσοκόμες και τους ιατρούς του γηροκομείου. Κρίνοντας από το πρώτο αυτό τεύχος, πάντως, όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

starwars2Το STAR WARS #1 ξεκινά την ιστορία που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στις δύο πρώτες ταινίες (A NEW HOPE και THE EMPIRE STRIKES BACK), λίγο καιρό αφότου καταστράφηκε το πρώτο Death Star. Ξεκινά με τον γνωστό τρόπο – το logo του STAR WARS με τα άστρα στο φόντο, τη φράση “A long time ago, in a galaxy far, far away”, το establishing της ιστορίας (εννοείται πως κουνούσα την οθόνη μου, για να αποκτήσω την ψευδαίσθηση του crawl, μουρμουρίζοντας το theme της ταινίας) και ένα άνοιγμα φόρο τιμής σε κάθε ταινία STAR WARS, με panning από τα άστρα σε κάποιο διαστημικό σκάφος. Πιστές έως την υπερβολή, λοιπόν, οι πρώτες σελίδες.

Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια, και παρακάτω. Ο Aaron δίνει στους ήρωές του τη φωνή που περιμένει κάθε fan και οι σκηνές του πρώτου τεύχους θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια ταινία με τίτλο “Episode IV και μισό”. Ο Han Solo είναι ο γνωστός αχώνευτος και ταυτόχρονα γοητευτικός εξυπνάκιας, ο Luke Skywalker ο λιγομίλητος νεαρός που προσπαθεί να ανακαλύψει τις νέες δυνάμεις του (και περιφέρεται πολλές φορές χωρίς λόγο, βρίσκοντας μπελάδες) και η Princess Leia η γυναίκα εκείνη που ποτέ δε θα χρειαστεί πραγματικά τη βοήθειά σου. Όσον αφορά στην τελευταία, βέβαια, έχω την εντύπωση πως ο Aaron κάπου το παρακάνει, αλλά έχω περιέργεια να δω πως θα την αναπτύξει παρακάτω.

Ο Cassaday, από την άλλη, επιφορτίζεται το χρέος του να σχεδιάσει γνωστούς χαρακτήρες και λεπτομέρειες που γνωρίζει πως θα μπουν στο μικροσκόπιο των περισσότερων STAR WARS fans. Η καλύτερη δουλειά του έχει γίνει στο πρόσωπο του Han Solo, ο οποίος είναι σε κάθε περίπτωση φτυστός ο Harrison Ford, αλλά και σε κάθε είδους διαστημικό σκάφος και lightsaber. Από την άλλη, οι Luke και Leia αδικούνται σε κάποια panels, ενώ δε λείπουν και κάποιες εμμονές με συγκεκριμένες οπτικές γωνίες.

starwars1Όσον αφορά στην πλοκή, μια ομάδα επαναστατών ταξιδεύει στον πλανήτη που εδρεύει το εργοστάσιο όπλων της Αυτοκρατορίας, με σκοπό να το καταστρέψει. Δεν πρόκειται για ένα premise που θα ξεκινήσει τη σειρά αυτή με εκρηκτικό τρόπο (pun intended), αλλά εξυπηρετεί σε τεράστιο βαθμό τα σχέδια των δημιουργών, αλλά και τη δίψα των αναγνωστών για δράση και characterization. Σε μια αλληλουχία σκηνών που ενδεχομένως να θυμίσει στους αναγνώστες κάθε απόδραση που έχει κατορθώσει το τρίο των πρωταγωνιστών από τα χέρια της Αυτοκρατορίας, το fan service μοιάζει να είναι ο βασικός στόχος. Αλλά οτιδήποτε κι αν μας προσφέρουν οι Aaron και Cassaday δεν έρχεται βεβιασμένα – μοιάζει απαραίτητο σημείο της πλοκής και του characterization.

Οι fans του STAR WARS, λοιπόν, θα συναντήσουν σχεδόν ό,τι επιθυμούσαν σε αυτό το πρώτο τεύχος: από το εκνευριστικό χαμόγελο του Han Solo έως μια σκηνή δράσης με πρωταγωνιστή τον Chewbacca και από γνωστά οχήματα (έως και AT-AT) έως την απεικόνιση των δύο πλευρών της Δύναμης, το STAR WARS έχει τα πάντα για όσους έχουν δει τις ταινίες. Οι υπόλοιποι (υπάρχουν και τέτοιοι;;; Αφήστε ρε, τα hobbit να δείτε τίποτε της προκοπής!) μάλλον θα προσγειωθούν ανώμαλα σε ένα τεύχος που δε θα τους πει και πολλά.

Με λίγα λόγια, το STAR WARS #1 προσφέρει πρώτα απ’ όλα fan service. Αλλά το κάνει εντός του πλαισίου μιας διασκεδαστικής ιστορίας που υπόσχεται ανάλογη συνέχεια και δε φοβάται να δείξει τα δυνατά της χαρτιά από την τελευταία σελίδα αυτού του τεύχους – όχι που θα μας άφηναν να περιμένουμε πολύ για την πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση του Luke με τον Darth Vader…