BIG HERO 6

big_hero_6_posterDirectors: Don Hall, Chris Williams
Writers: Jordan Roberts, Daniel Gerson, Robert L.Baird
Voice Actors: Scott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henney, T.J. Miller, Jamie Chung, Damon Wayans Jr., Genesis Rodriguez, James Cromwell

Producer: Roy Conli
Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios

Θυμάστε το παραδοσιακό – καθιερωμένο αφιερωματάκι της Βασιλείας πάνω στα μικρού μήκους κινούμενα των Όσκαρ; Καλώς ήρθατε στο νεογνό “αδερφάκι” του, το οποίο θα υπενθυμίζει τις υποψήφιες ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους και θα αναλύει τη νικήτρια, ευελπιστώντας να γίνει κι αυτό παράδοση.

Το 2014 μας άφησε με αρκετές εντυπωσιακές ταινίες κινουμένων σχεδίων. Ο νικητής ήταν το BIG HERO 6 (στην Ελλάδα ως ΟΙ ΥΠΕΡΕΞΙ), που ήταν 3 σε 1 (Marvel, Disney & Pixar), ενώ οι υπόλοιπες υποψηφιότητες ανήκαν στο sequel του HOW TO TRAIN YOUR DRAGON, που ορίζει νέα επίπεδα στον ορισμό του επικού και για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε κριτική από την Ιλάειρα, το γλυκά παραμυθένιο, με εκπληκτικό O.S.T., THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA του Studio Ghibli, το ακυκλοφόρητο, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας, SONG OF THE SEA, του Ιρλανδού Tomm Moore, που το 2009, με το μαγευτικό, από όλες τις απόψεις, THE SECRET OF KELLS είχε κερδίσει ξανά υποψηφιότητα και εύχομαι την τρίτη φορά να το πάρει κιόλας, αλλά και το ανεκδιήγητο THE BOXTROLLS (ΤΑ ΤΕΡΑΤΟΚΟΥΤΑΚΙΑ), στου οποίου τη θέση έπρεπε, κατ’ εμέ, να μπει το ωσωμικό THE LEGO MOVIE, αντί να υπάρχει μονάχα ένα μικρό live performance του “Everything Is Awesome” επί σκηνής, στην τελετή των Βραβείων της Ακαδημίας.

BigHero6bΑς περάσουμε στο νικητή, λοιπόν. Big Hero 6, ομάδα υπερηρώων της Marvel “made in Japan”, η οποία έκανε την παρθενική της εμφάνιση το Σεπτέμβριο του 1998, στο SUNFIRE & BIG HERO #1. Η εξαμελής αυτή ομάδα εμφανίστηκε ως η επίσημη υπερηρωική ομάδα της Ιαπωνίας και περιελάμβανε, αρχικά, τον φωτιά και λάβρα Sunfire, την ξανθούλα χημικό Honey Lemon, την τσαμπουκαλού GoGo Tomago, τον ιδιοφυή 13χρονο Hiro Takachiho, μαζί με το μεταμορφώσιμο ρομπότ του, Baymax (το οποίο λειτουργεί με τα εγκεφαλικά κύματα του πεθαμένου πατέρα του Hiro) και με επικεφαλής τον Silver Samurai (βλ. Wolverine!). Έκτοτε, χάθηκαν, μέχρι το 2005, όπου επανεμφανίστηκαν στο comic της Alpha Flight, της ομάδας υπερηρώων του Καναδά. Πλέον, επικεφαλής είναι ο Hiro, ενώ ο Sunfire έχει αντικατασταθεί από την αδερφή του, Sunpyre και ο Silver Samurai από τον μυστηριώδη Ebon Samurai. Σχετικά πρόσφατα, το 2008, η ομάδα απέκτησε την ολόδική της σειρά, τιτλοφορούμενη BIG HERO 6, έκτασης 5 τευχών, στην οποία έχουν φύγει αμφότεροι οι αντικαταστάτες και τις θέσεις τους έχουν πάρει ο έμπειρος ξιφομάχος Wasabi-No-Ginger και ο Fred που γίνεται… Fredzilla. Με άλλα λόγια, η ομάδα στην οποία και βασίστηκε η ταινία. Τέλος, το 2012, κυκλοφόρησε ένα one-shot με τίτλο BIG HERO 6: BRAVE NEW HEROES.

BigHero6cΕρχόμαστε πλέον στο 2014. Οι Big Hero 6, από θεοάγνωστη ομαδούλα της Marvel, μετατρέπονται σε μια από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney! Βασισμένη στην τελευταία σύσταση της ομάδας στα comics, έχουμε μια ταινία διάρκειας 102 λεπτών, που βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ στην Ελλάδα μας ήρθε το Νοέμβρη, δυστυχώς μεταγλωττισμένη. Κύριοι διανομείς, αυτή η μάστιγα του να κυκλοφορούν τα κινούμενα σχέδια μόνο σε μεταγλωττισμένη εκδοχή και όχι με υπότιτλους, πρέπει να σταματήσει!

Η ταινία χωρίζεται νοητά σε τρία μέρη. Στο origin, στη δημιουργία των μελών της ομάδας ως υπερήρωες και στη δράση. Κάπως έτσι, γνωρίζουμε τον 14χρονο genius Hiro Hamada, τον μεγάλο αδερφό του και εξίσου ιδιοφυΐα, Tadashi, με το αξιολάτρευτο και εύπλαστο ρομπότ του, Baymax, την τσαμπουκαλού GoGo, τον υπερβολικά προσεκτικό Wasabi, τη θεότρελη χημικό Honey Lemon και τον Fred, τη μασκότ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του San Fransokyo, στο οποίο βρίσκονται όλοι οι προαναφερόμενοι. Μέχρι που ένα ατύχημα θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.

Η ιστορία καθεαυτή, παρ’ όλο που περιέχει δύο δυνατές ανατροπές, παραμένει κλασική υπερηρωική – με το origin, την αποτυχημένη μάχη εναντίον του κακού και την επιτυχημένη μάχη – όμως εκτελείται με τέτοιον τρόπο, που επάξια κερδίζει το Όσκαρ και τη θέαση. Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Τους γνωρίζεις, δένεσαι μαζί τους και νοιάζεσαι για αυτούς, παρά τις πολύ διαφορετικές τους προσωπικότητες. Οι Υπερέξι είναι μια ομάδα ιδιοφυών, που καλούνται να συνεργαστούν για το καλό της πόλης τους και του κόσμου ολόκληρου, βάζοντας στην άκρη τις διαφορές τους και παραδίδοντας τόσο επικές σκηνές δράσης όσο και συγκινητικές στιγμές, αποτυπωμένες στον κινούμενο καμβά που μας έχει συνηθίσει η Disney/Pixar.

Ας κλείσουμε αυτό το review, με το κομμάτι που παίζει στους τίτλους τέλους…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=l9PxOanFjxQ[/youtube]