Titans Hunt #1

Κάτι τους θυμίζει... Κάτι τους θυμίζει...

Oι παλιοί καλοί Teen Titans δεν υπάρχουν στο νέο DCU – τουλάχιστον όχι σε δικό τους τίτλο (υπήρξαν κατά καιρούς, αλλά, προσωπικά, προτιμώ να τους ξεχάσω…) – αλλά οι επιπτώσεις του CONVERGENCE ανοίγουν στους υπεύθυνους της εκδοτικής το δρόμο να μας κάνουν δώρο, ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ίδιους χαρακτήρες που κατόρθωσαν να απογειώσουν πριν πολλά χρόνια οι Marv Wolfman και George Perez.

Bέβαια, παράλληλα πρόκειται για τους ίδιους χαρακτήρες που γνωρίζουμε στο New 52 Universe της DC. Αλλά οι χαρακτήρες αυτοί ξεκινούν να έχουν κάποιες αναμνήσεις από το παλιό continuity (όπως και πολλοί αναγνώστες που παραμένουν προσκολλημένοι στο pre-FLASHPOINT universe) και τις ζωές τους ως μέλη των original Teen Titans. Ο Roy Harper, για παράδειγμα, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι του θυμίζει ένας πύργος με το σήμα Τ και ο Dick Grayson αντιμετωπίζει έναν γνωστό Atlantean, ονόματι Garth. Στο ίδιο τεύχος, βλέπουμε και τη Donna Troy και τον Mal Duncan, επίσης προβληματισμένους για όσα επιστρέφουν στο μυαλό τους.

Βλέπουμε, όμως, και τη Lilith Clay, η οποία όχι μόνο θυμάται περισσότερα από αυτά που έχουν προηγηθεί στη θητεία της ως Titan, αλλά σκοπεύει να επανενώσει την original ομάδα – μέσω ενός αρκετά υπόπτως γεμάτου με φακελωμένους Titans ερμαρίου – προκειμένου να την προστατέψει από μια επερχόμενη απειλή. Kαι σε ανύποπτες στιγμές, βλέπουμε και τον Buddy Baker, αλλά και το σήμα κατατεθέν ενός αρκετά σημαντικού villain στην εκδοτική πορεία του TEEN TITANS.

titans-hunt-3

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δε μπορούν παρά να φέρουν ικανοποίηση στους νοσταλγούς της παλιάς ομάδας των Teen Titans. Και αυτός φαίνεται να είναι ο βασικός (ίσως και μόνος) στόχος αυτού του τεύχους. Καθ’ όλη τη διάρκειά του, βλέπουμε απλά τον καθένα από τους πρωταγωνιστές στο δικό του κομμάτι της ιστορίας, να προβληματίζεται με τις αναμνήσεις που κάνουν την εμφάνισή τους – διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων που δε συνδέονται ακόμη. Η σύνδεση αυτή, βέβαια, θα έρθει στα επόμενα τεύχη. Ελπίζω να γίνει σύντομα, όμως, ώστε ο Dan Abnett να μας αφηγηθεί τις ιστορίες που θέλουμε. Άλλωστε, πρόκειται για ένα maxi series 12 τευχών και ο χώρος δεν είναι απεριόριστος. Και, δεδομένου ότι, μόλις οι βασικοί αυτοί πρωταγωνιστές θυμηθούν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε στρατολόγηση των υπολοίπων (πού είναι ο Wally West, η Starfire, η Raven και οι υπόλοιποι; Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί δε γνωρίζω τι συμβαίνει με αυτούς τα τελευταία χρόνια), τα περιθώρια για τις ιστορίες μιας ενωμένης ομάδας είναι αρκετά μικρά.

Αυτό, όμως, είναι ένα πρόβλημα που ενδεχομένως να μας απασχολήσει σε επόμενα τεύχη. Στο #1, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα ολοκληρωμένο ή αυτόνομο. Πρόκειται ουσιαστικά για την αφήγηση περιστατικών που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη (παρά μόνο στα μάτια των αναγνωστών), μιας κατακερματισμένης ιστορίας που δε βγάζει ακόμη νόημα, ούτε στους πρωταγωνιστές της ούτε σε όσους δε γνωρίζουν τα όσα έχουν προηγηθεί στην Ιστορία των Teen Titans. Και το γεγονός ότι υπάρχουν δύο καλλιτέχνες που μοιράζονται το σχέδιο, κάνει ακόμη πιο έντονο αυτό το φαινόμενο.

titans-hunt-2

Βέβαια, το σχέδιο ικανοποιεί σε κάθε περίπτωση. Οι Paolo Siqueira και Geraldo Borges δικαιολογούν τους μισθούς τους, είτε σχεδιάζουν σκηνές δράσης, είτε συμβολικές δίνες (ο villain που λέγαμε), είτε παιδάκια στο γραφείο μιας συμβούλου ψυχολογικής στήριξης. Και το γεγονός ότι η ιστορία φαίνεται κατακερματισμένη στο πρώτο της αυτό στάδιο, δεν οφείλεται καθόλου σε αυτούς.

Υποθέτω, όμως, πως ούτε στον Abnett οφείλεται. Το ότι το TITANS HUNT #1 θυμίζει απλά την εισαγωγή του πρώτου κεφαλαίου ενός τεράστιου hardcover (αυτό που υποθέτω πως θα συγκεντρώσει τη σειρά) οφείλεται περισσότερο στις σημερινές εκδοτικές τακτικές. Και φαντάζομαι πως αυτός θα είναι και ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσει κανείς τις ιστορίες που έρχονται – ειδικά όταν μιλάμε για κάποιους που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τους Teen Titans και δεν έχουν την απαραίτητη υπομονή για την πλήρη επαναφορά τους. Οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν τα τεύχη και να απολαμβάνουν τα συχνά κλεισίματα του ματιού του creative team και τις αναφορές σε περασμένες δόξες των Titans, καθώς και την αφήγηση μιας ιστορίας που είναι περισσότερο απολαυστική, αν γνωρίζεις τις αναφορές αυτές.