Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Άγγελος Μαστοράκης

Γνωστός στο χώρο για το 9 της Ελευθεροτυπίας

Ένας από τους πιο πιστούς φίλους της Ένατης Τέχνης αλλά και της επιστημονικής φαντασίας, ο Άγγελος Μαστοράκης, έφυγε από τη ζωή στα 67. Γεννημένος το 1949, ο Άγγελος Μαστοράκης υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού NOVA (1978 και 1993-1994), καθώς και του περιοδικού 9 της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (2000-2010), ενώ επιτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ), όπου διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της για τέσσερις θητείες και αντιπρόεδρος για δύο ακόμη.

Επίσης, επιμελήθηκε και προλόγισε την ανθολογία 9ΕΦ (Χ.Κ. Τεγόπουλος, 2004) με διηγήματα επιστημονικής φαντασίας που είχαν δημοσιευθεί πρωτύτερα στο 9, ενώ συμμετείχε με “Το Έπος Των Μεταβαρόνων: Τρεις Βασικοί Άξονες Της Διήγησης Και Η Δυναμική Τους” στο 3ο Συνέδριο Κόμικς της Μυτιλήνης, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον τόμο με τα πρακτικά του συνεδρίου, ΘΕΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ (Ηλίβατον, 2010).

Mastorakis

“Νομίζω ότι η επιστημονική φαντασία είναι η σύγχρονη λογοτεχνία. Ίσως είναι λίγο υπερβολικό αυτό που λέω, αλλά εγώ αυτό πιστεύω. Νομίζω ότι είναι η μοναδική λογοτεχνία που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, του πράγματος αυτού που έρχεται (…) η επιστημονική φαντασία είναι το μοναδικό λογοτεχνικό είδος που παρακολουθεί βήμα-βήμα την εξαίσια και ταυτόχρονα αγωνιώδη πορεία της ανθρωπότητας προς το μέλλον, τη μεγαλειώδη και συνάμα τραγική περιπέτεια του Ανθρώπου”, όπως είπε ο ίδιος, το 2002, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΥΞΙΔΑ και το 2001, στο #72, του περιοδικού 9.

Την Παρασκευή, 12/2, στις 3 το μεσημέρι, στο νεκροταφείο του Σχιστού, συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Άγγελο Μαστοράκη. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και αντί στεφάνων, όσοι και όσες το επιθυμούν, παρακαλούνται να διαθέσουν τα χρήματα σε δομές ή έμπρακτες δράσεις αλληλεγγύης.