American Vampire Anthology #2

Η δεύτερη ανθολογία της πετυχημένης σειράς

Πέρασαν πάνω από δέκα μήνες που το AMERICAN VAMPIRE έκλεισε τον δεύτερο κύκλο του και έκτοτε δεν είχαμε ακούσει νέα από τους απέθαντους φίλους μας. Και να που έρχεται ένα χορταστικό anthology 77 σελίδων να μας ανοίξει την όρεξη, πάνω που είχαμε ξεχαστεί.

Το δεύτερο AMERICAN VAMPIRE ANTHOLOGY περιέχει 10 ιστορίες από πολλούς δημιουργούς. Κάθε μια από αυτές διαδραματίζεται σε διαφορετικό τόπο ανά τον κόσμο και διαφορετικό χρόνο ανά την ιστορία. Οι παλιοί και αγαπημένοι χαρακτήρες συμπρωταγωνιστούν με νέα πρόσωπα, σε διάφορα και ασύνδετα μεταξύ τους επεισόδια.

Η πρώτη ιστορία, γραμμένη και σχεδιασμένη από το δημιουργικό δίδυμο του τίτλου, Scott Snyder και Rafael Albuquerque, έχει πρωταγωνίστρια την Pearl και την ομάδα της, σε μια ανορθόδοξη συνδιαλλαγή με καρπαθιανά βαμπίρ στην Αλάσκα το 1967, περίπου στο χρονικό σημείο που έκλεισε ο δεύτερος κύκλος. Αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι αναφέρονται πληροφορίες για την τύχη του Skinner Sweet, καθώς και η παρουσία νέων προσώπων.

Η Joelle Jones υπογράφει το σενάριο της δεύτερης ιστορίας, την οποία σχεδίασε ο Christopher Mitten. Ιαπωνία, 18ος αιώνας. Αιμοδιψή τέρατα και δαίμονες-προστάτες έρχονται αντιμέτωποι σε ένα τεϊοποτείο.

Το τρίτο επεισόδιο είναι γυναικεία υπόθεση. Η Margueritte Benette έγραψε και η Mirka Andolfo σχεδίασε την ιστορία ενός εξαναγκαστικού γάμου στο Μεξικό του 1891 και τη μοίρα όσων ενεπλάκησαν στην ανίερη ένωση. Μια σύντομη και δυνατή ιστορία δικαιοσύνης.

rco019_1476332239
Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε σε ένα θέατρο στη Virginia του 1811, μια νύχτα μετά τα Χριστούγεννα. Οι Cley McLeod Chapman και Richard Isanove, σε σενάριο και σχέδιο αντίστοιχα, μας αφηγούνται το horror story της ματωμένης καλόγριας, που θυμίζει ένα πετυχημένο urban legend.

Η πέμπτη ιστορία διαδραματίζεται στην επικράτεια της ΕΣΣΔ, λίγα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο τελευταίος ενός είδους βρικολάκων εντοπίζεται από νεότερους καρπάθιους. Εξαιρετική αλληγορία από τον Steve Orlando, φιλοτεχνημένη με τον ιδιαίτερο τρόπο του Artyom Trakhanov.

Ιστορία νούμερο #6. Nevada 1936. Ο Skinner Sweet πιάνει την κουβέντα με έναν ακόμα απέθαντο κυνηγημένο λαθρεπιβάτη στο τρένο. O Elliot Kalan γράφει τη δική του εκδοχή για τον πρωταγωνιστή του AMERICAN VAMPIRE και ο Andrea Mutti τη σχεδιάζει με απόλυτη επιτυχία.

O Shawn Aldridge και ο Szymon Kudransky υπογράφουν το σενάριο και το σχέδιο της έβδομης ιστορίας. Ένας country τραγουδιστής γίνεται κυνηγός βρικολάκων τα βράδια και ζητά εκδίκηση για τον θάνατο του αδελφού του. Όλα αυτά. ενώ βρίσκεται στο Δυτικό Βερολίνο, το 1963.

Το όγδοο story διαδραματίζεται στo Λονδίνο το 1964 και πρωταγωνιστεί η Felicia Book! Ένα κατασκοπικό plot με ωραία στοιχεία και την υπογραφή του Kieron Gillen, ενώ το καταπληκτικό σχέδιο ανήκει στη Leila del Duca!

Στην προτελευταία ιστορία του τεύχους, ο Rafael Albuquerque συμμετέχει αυτή τη φορά στο ρόλο του σεναριογράφου και αφήνει το σχέδιο στον Renato Guedes. O συνδημιουργός του AMERICAN VAMPIRE ξεδιπλώνει στη Νέα Υόρκη του 1966 μια καταπληκτική crime/noir ιστορία, με το μεταφυσικό στοιχείο διάχυτο, αλλά ελάχιστα ορατό, και φαίνεται ότι ήξερε καλά τι έκανε όταν επέλεγε τον συμπατριώτη του για σχεδιαστή.

rco053_1476332239
Τέλος, ο Snyder δίνει στην ταλαντούχα Afua Richardson τη δυνατότητα να σχεδιάσει μια δισέλιδη ιστορία, η οποία σου σηκώνει την τρίχα! Το χωριό στο New Mexico το 1966, θυμίζει Κωσταλέξι 1978.

Η αλληγορία της διαφορετικότητας και της εξέλιξης, τα ζητήματα του σεβασμού και της εκδίκησης, καθώς και η αξία της μάχης προς τη βελτίωση, μέσα από την παράλληλη ιστορία της ανθρωπότητας, κατασταλάζουν στην ανθολογία του εν λόγω τεύχους. Οι δημιουργοί, πιστοί στο συμβολικό περιεχόμενο του τίτλου, αλλά και στα ψυχαγωγικά στοιχεία του, συγκρότησαν έναν μικρό τόμο με αξιόλογες ιστορίες, που ορισμένες εξ αυτών κάλλιστα θα μπορούσαν να σταθούν είτε μέσα στις σελίδες του βασικού κορμού του AMERICAN VAMPIRE είτε ως αυτοτελή έργα.
Γενικότερα, το σύνολο της έκδοσης παίρνει άριστα. Κάθε ιστορία σέβεται τη φήμη του τίτλου και είναι άρτια, τόσο στο σενάριο όσο και στο σχέδιο και στον χρωματισμό, αναδεικνύοντας το noir/mystery κλίμα και ενισχύοντας το στοιχείο του τρόμου, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ακόμα και αν δεν έχετε ιδέα για τη σειρά, το τεύχος αυτό μπορείτε να το διαβάσετε άνετα. Τελικά όμως, αυτό που μένει μετά την ανάγνωση και της τελευταίας σελίδας αυτού του AMERICAN VAMPIRE ANTHOLOGY είναι η αγανάκτηση για το πότε θα ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος.