Πρόσφυγες

Η "Οδύσσεια" του μικρού Ίμπο από τη Νιγηρία

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη ένα graphic novel διαφορετικό από τα συνηθισμένα, το οποίο όμως καταπιάνεται με ένα μείζον θέμα του δεύτερου μισού αυτής της δεκαετίας: την μεταναστευτική κρίση από την Αφρική και την Ασία προς την Ευρώπη.

Ο λόγος για το ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, που είναι μετάφραση του ILLEGAL, σε σενάριο Eoin Colfer (ARTEMIS FOWL) και Andrew Donkin (THE TERMINAL MAN) και σχέδιο Giovanni Rigano (DAFFODIL), οι οποίοι έχουν ξανασυνεργαστεί για την μεταφορά των βιβλίων του ARTEMIS FOWL σε graphic novel. Το graphic novel περιέχει μία βασική ιστορία, μία μικρότερη έξτρα, ενώ το πακέτο συμπληρώνει ένα ωραίο τετρασέλιδο με προσχέδια του Rigano, καθώς και τα βιογραφικά των τριών δημιουργών. Η έκδοση είναι πολύ καλή και δη σκληρόδετη, με πολύ καλό χαρτί και εκτύπωση, αλλά και μετάφραση με ωραία ροή, από τον συγγραφέα Σπύρο Γιαννακόπουλο.

Στη βασική ιστορία, διαβάζουμε την “Οδύσσεια” του μικρού Ίμπο, από ένα πάμφτωχο χωριό της Νιγηρίας, που πάει να βρει τον εξαφανισμένο μεγάλο αδερφό του, Κουάμι, ο οποίος με τη σειρά του έφυγε για να μεταναστεύσει στην Ευρώπη, προκειμένου να βρει τη μεγαλύτερη αδερφή τους, Σίσι. Μέσα σε 122 σελίδες (ή 17 κεφάλαια), ο Ίμπο περνά τα πάνδεινα, καθώς είναι μεγάλο και επικίνδυνο το ταξίδι από τη Νιγηρία στην Ιταλία, μέσα από την καυτή Σαχάρα, τους αδίστακτους λαθρέμπορους, τους στρατιώτες των καθεστώτων και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες της Μεσογείου, που διασχίζουν με ένα πλεούμενο επιπέδου καρυδότσουφλου. Όπως γράφουν και οι δημιουργοί, είναι ένα φανταστικό ταξίδι, αλλά βασισμένο σε πραγματικά στοιχεία, και γράφτηκε στη μνήμη των χιλιάδων μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο ταξίδι τους προς μια “Ιθάκη”. Η μικρή ιστορία είναι η πραγματική ιστορία της Έλεν από την Ερυθραία, που αποζητούσε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και πρόκειται για μονοπρόσωπη αφήγηση, σε ασπρόμαυρο σχέδιο, μέσα σε περιεκτικές πέντε σελίδες.

Το σενάριο στο ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ είναι υποδειγματικό, προσφέροντας μία ροή που καθηλώνει, μέσω ιδανικά μοιρασμένων flashbacks, μαζί με τις σωστές δόσεις δράματος, προσπερνώντας τις σκοπέλους της υπερβολής. Το σχέδιο του Rigano ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το πιο καρτουνίστικο, με τη βοήθεια γήινης παλέτας χρωμάτων, δημιουργώντας αληθοφανείς καταστάσεις και γεγονότα που δε θα αφήσουν κανέναν αναγνώστη ασυγκίνητο. Είναι ένα comic, λοιπόν, το οποίο αξίζει για πολλούς λόγους να τιμήσετε και να το προσφέρετε και σε γνωστούς σας, ανεξαρτήτως ηλικίας, προς γνώση, αφύπνιση και δυνατή αναγνωστική εμπειρία. Επίσης, πρόκειται για ένα ακόμα αξιόλογο graphic novel, που προστίθεται στους πολύ καλούς, εξ Ευρώπας, τίτλους των εκδόσεων, μαζί με τα γαλλοβελγικά LOU! και τις διασκευές κλασικών λογοτεχνικών βιβλίων σε μορφή graphic novel.