Butterfly Effect

Όμορφο και ενδιαφέρον, αλλά υπερβολικά μικρό και πυκνόγραμμένο
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Butterfly Effect

WriterΣπύρος ΝομπιλάκηςArtistΕυγενία ΚουμάκηPublisherΑντιγόνη

Τον περασμένο μήνα, κυκλοφόρησε το πρώτο comic από τις εκδόσεις του φορέα Αντιγόνη, του κέντρου πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία. Και το αποτέλεσμα είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.

Το BUTTERFLY EFFECT είναι ένα ολιγοσέλιδο comic (μόλις 20 σελίδων), το οποίο πραγματεύεται, μέσω ενός plot twist που προσδίδει χαρακτήρα πολιτικοκοινωνικού θρίλερ, με μία μικρή δόση δυστοπικού post-apocalyptic, το πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Για την ακρίβεια, τι θα γινόταν εάν το προσφυγικό κύμα άλλαζε φορά. Που, αν το καλοσκεφτείς, γίνεται από τις απαρχές της ανθρωπότητας και πάντα θα γίνεται, όσο κάποιος λαός δεν μπορεί πια να ζήσει στον τόπο του.

Παρ’ όλο που η ιδέα του συγγραφέα Σπύρου Νομπιλάκη είναι – τουλάχιστον – ενδιαφέρουσα, δεν αναπτύσσεται εξίσου καλά, καθότι οι λιγοστές σελίδες δεν αφήνουν την ιστορία να αναπνεύσει και δεν σου δίνουν την ευκαιρία να ενδιαφερθείς για κανέναν από τους χαρακτήρες. Όλα εκτυλίσσονται τρομακτικά γρήγορα και σου αφήνουν μία επίγευση περίληψης ενός comic που θα ήθελες να διαβάσεις. Το σχέδιο είναι στο αναμενόμενο υψηλό και επαγγελματικό επίπεδο της Ευγενίας Κουμάκη, η οποία, ακόμη μια φορά, παραδίδει πολύ δυναμικά panels, που αναδεικνύουν την πυκνογραμμένη αυτή ιστορία.

Εν ολίγοις, το BUTTERFLY EFFECT είναι κάτι διαφορετικό και έχει κάτι να πει, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο. Πάντως, αξίζει τον χρόνο σας, για τη μοναδικότητά του.