The Plot #1

Όλα καλά, μα κάτι απουσιάζει...

Ήδη πριν από την κυκλοφορία του, το ΤΗΕ PLOT είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές από όσους είχαν την τύχη να το διαβάσουν πρώτοι. Αμέσως μετά την ημερομηνία έκδοσης, οι κριτικές συνέχισαν να είναι διθυραμβικές για τη νέα horror σειρά της Vault. Αξίζει, όμως, πράγματι όλο αυτό το hype;

To εν λόγω τεύχος, εκτός από την έναρξη της σειράς, εγκαινιάζει και το imprint “Nightfall” της εκδοτικής, το οποίο θα εκδίδει κυρίως horror και πιο σκοτεινές σειρές και ιστορίες. Για να είμαι ειλικρινής, η Vault Comics με έχει κερδίσει με τους τελευταίους τίτλους της (THESE SAVAGE SHORES, TEST, QUEEN OF BAD DREAMS) ωστόσο, αν και βρήκα το THE PLOT #1 ενδιαφέρον, δεν ξετρελάθηκα.


Σε αυτό το πρώτο τεύχος, γίνεται μια σταδιακή εισαγωγή στην ιστορία και παράλληλα οι απαραίτητες συστάσεις των χαρακτήρων. Σε πρώτο πλάνο, είναι η ιστορία μιας οικογένειας. Δυο αδέλφια, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους, φαίνεται ότι μοιράζονται ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό. Ο αποτρόπαιος θάνατος του επιτυχημένου αδελφού και της συζύγου του, θα φέρουν τον δεύτερο στη θέση του προστάτη των ανήλικων ανιψιών του. Τί ήταν, όμως, αυτό το παράξενο τέρας που σκότωσε τον πρώτο αδελφό και τί εννοούσε χρησιμοποιώντας τη φράση “you must give first”, η οποία ήταν και μια ηθική αξία της οικογένειας; Γιατί η επιστροφή του δεύτερου αδελφού με τα ανίψια του, στον πατρογονικό οίκο, είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για τους ντόπιους, που έστειλαν τον σερίφη να ειδοποιήσει τους νεοφερμένους;

Η ιστορία κινείται σε αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον για αρχή, και παρ’ όλο που αφήνει αρκετά ερωτήματα για τη συνέχεια, δεν θα μπορούσα να πω ότι με έκανε να αγωνιώ για τις εξελίξεις. Δεν μπορώ να βρω κάτι αρνητικό να προσάψω στο σενάριο ή την πλοκή, άλλωστε είναι νωρίς ακόμα. Αντιθέτως, θα μπορούσα να πω ότι φαίνεται να έχει μια στιβαρή δομή και η τεχνική των δημιουργών ως προς την παρουσίαση των χαρακτήρων και την κλιμάκωση της έντασης, είναι πολύ καλή.


Το artwork, είναι όσο τραχύ χρειάζεται για τέτοιου είδους έργα. Ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική των horror stories που το νέο imprint θέλει να αναβιώσει, ενώ ταυτόχρονα έχει μερικές πολύ πετυχημένες στιγμές, όπου αποδίδει με ακρίβεια το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα της πλοκής.

Παρ’ όλα αυτά τα θετικά και παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκω κάτι το αρνητικό να προσάψω, το έργο δεν με κέρδισε τόσο πολύ όσο άλλους αναγνώστες, που, όπως βλέπω σε άλλα reviews, στην πλειονότητά τους ενθουσιάστηκαν με τη νέα έκδοση. Επίσης, αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία, το πρώτο αυτό εισαγωγικό τεύχος δείχνει να κρατά πολλά για τη συνέχεια, γεγονός, όμως, που μόνο ελπίδες μπορεί να δημιουργεί και όχι βεβαιότητα για την ποιότητά του.

Στην πραγματικότητα, το τεύχος δεν μου φάνηκε ούτε αδιάφορο, αλλά ούτε με ενθουσίασε. Θετικά στοιχεία, αλλά μέχρι εκεί. Ίσως χρειάζεται τον χρόνο του για να με πείσει να του δώσω κι εγώ άριστα. Άλλωστε, όπως διαβάζουμε και στις σελίδες του comic, in order to receive, first, you must give.