I Colori Del Mare

Μία υπέροχη έκθεση δια χειρός Vittorio Giardino

Φέτος το φθινόπωρο, ακόμα ένα φεστιβάλ της Ένατης Τέχνης, το δεύτερο Drama Comics Festival, ακυρώθηκε. Όμως, οι υπεύθυνοι κατάφεραν και χάρισαν στο κοινό, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, τη βασική έκθεσή τους, σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο, στην Αθήνα.

Η έκθεση “Τα Χρώματα Της Θάλασσας” ήταν αφιερωμένη σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ιταλικής σκηνής, τον Vittorio Giardino, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι εξίσου γνωστός στην Ελλάδα.

Ο Vittorio Giardino γεννήθηκε πριν 73 χρόνια στην Μπολόνια και μετά τα 30 του αποφάσισε να στραφεί στο παντοτινό πάθος του, τα comics. Θιασώτης της καθαρής πλην ρεαλιστικής γραμμής, εμπνεύστηκε από το ύφος των μεγάλων κλασικών των Disney Comics (Carl Barks, Floyd Gottfredson), καθώς και των ογκόλιθων της Ευρωπαϊκής σκηνής, όπως ο Moebius και ο Hugo Pratt, και δημιούργησε αρχές της δεκαετίας του ’80 τον πιο γνωστό του χαρακτήρα και alter ego του, τον Max Fridman, έναν πρώην κυβερνητικό πράκτορα, του οποίου οι περιπέτειες διαδραματίζονται στη μεσοπολεμική Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχει δημοσιευτεί μονάχα το πρώτο άλμπουμ του, η ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ, το 1990 από τη Βαβέλ, το οποίο και παραμένει μέχρι σήμερα το μόνο του μεταφρασμένο έργο. Μακάρι αυτό να αλλάξει.

Η έκθεση περιλαμβάνει σελίδες από ιστορίες του Max Fridman, του noir comic με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Sam Pezzo, καθώς και πανέμορφα posters. Δυστυχώς, δεν υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης ενθύμιου, οπότε θα μου μείνουν μονάχα οι αναμνήσεις και οι φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξα για όσους και όσες δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν την έκθεση, που έλαβε χώρα 21 Οκτωβρίου με 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Gattopardo.