Previews Picks

February 2021

Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, πριν γεράσουμε όλοι μας, θα έχω τη χαρά, ως αρχισυντάκτης αυτού του site, να γράψω ένα intro για τη συγκεκριμένη στήλη, το οποίο δεν θα σχετίζεται με τον COVID, τα lockdowns, τις καραντίνες, τα πρόστιμα και τα μέτρα προστασίας, σας καλωσορίζω σε ένα ακόμα PREVIEWS PICKS.

Ταπεινοί (λέμε τώρα) οικοδεσπότες σας γι’ αυτό το μήνα, είναι ο Δημήτρης Σακαρίδης (that’s me) και ο Αντώνης Αντωνιάδης. Μην τους χαϊδεύετε, μην τους ταϊζετε και μην πλησιάζετε πολύ τα κλουβιά τους…

Blue Pages

Ένα ακόμα μέτριο PREVIEWS έφτασε στα χέρια μας, με λίγα πραγματικά δυνατά χαρτιά στις μπλε σελίδες, αρκετές κυκλοφορίες που μοιάζουν απολύτως 50-50 και αποτελούν αγοραστικό ρίσκο, αλλά και κάποιες που υπάρχουν απλά και μόνο για να μπορούμε να κάνουμε εκλεπτυσμένο ή χοντροκομμένο χιούμορ με τις επιλογές ή/και τις προθέσεις των δημιουργών και των εκδοτικών.

Πάνω-κάτω, δηλαδή, όπως έχουν τα πράγματα εδώ και μια δεκαπενταετία περίπου… Good times…

Green Lantern #1

$4.99 page DC2 DC Comics

Οι νέοι τίτλοι της DC μετά το INFINITE FRONTIER είναι η (τελευταία, ίσως) ελπίδα της εκδοτικής να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει παρέλθει εδώ και κάποια χρόνια. Προσωπικά, δεν πιστεύω πως μια καινούργια σειρά GREEN LANTERN από τον Geoffrey Thorne και τον Dexter Soy είναι απαραιτήτως “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, αλλά σίγουρα δεν είναι και για να τραβάς τα μαλλιά σου με το παράλογο της επιλογής (βλ. Bendis στο JUSTICE LEAGUE).

Υπάρχει μια πιθανότητα να δώσω στη νέα αυτή σειρά μια ευκαιρία για να δω αν θα με πείσει. Αλλά μάλλον όχι.

Batman: The Dark Knight #1 (of 6)

$4.99 page DC6 DC Comics

Δεν έχω την ίδια σούπερ-θετική άποψη για τον Tom Taylor με τον αγαπητό Αριστείδη Κώτση, αλλά και γι’ αυτόν θα πω ότι δεν είναι και για να τραβάς τα μαλλιά σου (σίγουρα καλύτερος από τον Bendis, για παράδειγμα). Και όταν στο artwork είναι ο σπουδαίος Andy Kubert, τότε απλά το αγοράζουμε και το διαβάζουμε, με την ελπίδα ότι το σενάριο θα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπές.

Στα μπόνους, το ότι το cover price είναι μόνο(;!;) $3.99, κάτι που ήδη μοιάζει πολύ πιθανό να αποτελέσει σύντομα μακρινή ανάμνηση για τους τίτλους της εκδοτικής.

The Next Batman: Second Son #1

$4.99 page DC9 DC Comics

Ο Tim Fox είναι ο νέος Batman και επειδή ο Tim Fox είναι μαύρος, προφανώς πρέπει να φέρουμε έναν μαύρο συγγραφέα να διηγηθεί τις περιπέτειές του. Και ποιος καλύτερος μαύρος συγγραφέας από τον άνθρωπο που έγραψε το 12 YEARS A SLAVE; Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και η DC, δίνοντας στον John Ridley τα ηνία του τίτλου.

Αυταααά…

Venom #200

$9.99 page M2 Marvel Comics

Δύο πράγματα έχω να πω για το VENOM #200.

1. Ενενηντα-έξι σελίδες και το μόνο που ξέρουμε για τα non-cover credits του τεύχους είναι “Donny Cates (W), Ryan Stegman (A) & more”. Ποιοι είναι αυτοί οι “more” και πώς ξέρω εγώ αν αξίζουν τα 10 δολάρια που πρέπει να πληρώσω για αυτό το oversized and overpriced τεύχος; (Όταν λέμε “εγώ”, εννοούμε ο μέσος αναγνώστης, γιατί ο actual “εγώ” αποκλείεται να το αγοράσει έτσι κι αλλιώς.)

2. Για κάποιον λόγο, είμαι σχεδόν βέβαιος πως αν κάνω τις πράξεις, αποκλείεται τα τεύχη του τίτλου Venom να βγάζουν σύνολο 200. Πείτε με κυνικό ή δύσπιστο, αλλά έχω πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η Marvel φημίζεται για την ανικανότητά της στα απλά μαθηματικά.

The Marvels #1

$3.99 page M4 Marvel Comics

Ιστορίες απ’ όλο το χωροχρονικό φάσμα του Marvel Universe, σε σενάριο Kurt Busiek και artwork Yildiray Cinar. This may even be good… Κάτι που είναι πολύ παραπάνω απ’ όσο μπορεί να ελπίζει ο μέσος νοήμων άνθρωπος για ένα τρέχον comic της Marvel.

Το γεγονός, βέβαια, ότι πρόκειται για ongoing series (δεν υπάρχει κάτι στο solicitation που να με κάνει να πιστεύω πως είναι limited), δεν με γεμίζει με αισιοδοξία, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ο Busiek να φύγει μετά από 5-6 τεύχη και να αντικατασταθεί από… τον Chip Zdarsky, ή κάποιον άλλο από αυτούς τους συγγραφείς των οποίων την ύπαρξη αμφισβητώ και κάποια στιγμή θα αποδείξω πως είναι απλά computer simulations.

Way Of X #1

$4.99 page M12 Marvel Comics

House Of X, Powers Of X, Age Of X, Way Of X… Πότε έγιναν ξανά οι μεταλλαγμένοι της Marvel τόσο hot property ώστε να ασχολούμαστε τόσο πολύ με αυτούς. Και πότε, επιτέλους, θα βρεθεί κάποιος σε αυτή την εκδοτική που να μπορεί να επιδείξει και να επιδώσει λίγη φαντασία και πρωτοτυπία στα ονόματα των τίτλων/events;

Το σενάριο του Simon Spurrier δεν αποκλείεται να είναι και καλό, αλλά το artwork του Bob Quinn, απ’ όσο μπορώ να κρίνω από το τετρασέλιδο preview στον κατάλογο της Marvel, δεν είναι για τα γούστα μου (code phrase for “ψιλο-χάλια”).

Darkhawk: Heart Of The Hawk #1

$4.99 page M15 Marvel Comics

“Celebrate the 30th anniversary of the 90s hottest hero in three spectacular stories”

Ως κάποιος που έζησε τα 90s από πολύ κοντά και που τα θυμάται αρκετά καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο εκεί έξω, μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά πως ο Darkhawk δεν ήταν, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ο “hottest hero” της δεκαετίας. Για την ακρίβεια, ούτε καν κοντά.

Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο one-shot θα το πάρω, γιατί η μία από τις τρεις ιστορίες θα είναι από τους Danny Fingeroth και Mike Manley, τους δημιουργούς του ήρωα στα τιμημένα 90s και παρ’όλο που, όπως προανέφερα, θυμάμαι ακόμα πολύ καλά τη δεκαετία, αυτό δεν με κάνει λιγότερο νοσταλγικό (ενδεχομένως και περισσότερο).

BTW, και εδώ έχουμε το πολύ εκνευριστικό φαινόμενο του “& more” στα credits των σχεδιαστών. Τρεις γαμω-ιστορίες είναι! Πείτε μας ποιοι τις σχεδιάζουν, ρε παιδιά! (Εκτός και αν δεν ξέρουν ακόμα… Χμμμ…)

Geiger #1

$3.99 page 32 Image Comics

Ταλαντεύτηκα πολύ για το αν πρέπει όντως να αγοράσω (και, κατά συνέπεια, να διαβάσω) το συγκεκριμένο comic. Από τη μία, είναι αυτή η απίστευτη συστολή (σχεδόν αποστροφή, μη σας πω και απέχθεια), που έχω για τους τίτλους της Image, το 99,99% των οποίων μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί με μοναδικό στόχο να πωληθούν σε κανένα AMC, HBO, Netflix, etc. και να κονομήσουν οι δημιουργοί τους.

Μη με παρεξηγείτε, δεν είμαι ιδεολογικά αντίθετος με το να κονομάνε οι δημιουργοί. Με κίνδυνο (ή με την ελπίδα… to-may-to/to-mah-to) να μείνω με ακόμα λιγότερους φίλους, είμαι υπέρ του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς και σε αντίθεση με κάποιους άλλους, τα ονόματα των οποίων δεν θα σύρω στο βούρκο (ακόμα), δεν το παίζω αναρχοκομμουνιστής αλλά το ξεχνάω βολικά όταν αυτό βολεύει την τσέπη μου. Απλά έχω αυτή τη ρομαντική αντίληψη ότι κάποιος κάνει comics γιατί του αρέσει να κάνει comics και όχι για να τα “πουλήσει” σε κάποιο άλλο πιο popular Μέσο.

Από την άλλη, όμως, το γράφει ο Geoff Johns, ένας από τους ελάχιστους σχετικά αξιόπιστους συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, και το σχεδιάζει ο Gary Frank, που είναι πιθανότατα ένας από τις 3-4 κορυφαίους mainstream σχεδιαστές αυτή τη στιγμή. Καταραμένα διλήμματα…

The Old Guard: Tales Through Time #1 (of 6)

$3.99 page 36 Image Comics

Για τον φίλο και αδερφό Νίκο Λάμπρη και μόνο, που εξακολουθεί να πίνει νερό στο όνομα του Greg Rucka, τον οποίο προσωπικά θεωρώ έναν τεχνικά αρτιότατο συγγραφέα, που όμως εμένα απλά “δεν με πιάνει” (το πρόβλημα που έχω και με τον Ed Brubaker, βασικά).

Όπως και να ‘χει, αν σας αρέσει ο Rucka, ή ακόμα περισσότερο αν σας άρεσαν τα δύο πρώτα OLD GUARD limited series, μάλλον πρέπει να το πάρετε με κλειστά τα μάτια. Το artwork θα είναι και πάλι του Leandro Fernandez, ο οποίος είναι πάντα κάτι παραπάνω από “πολύ καλός”.

The Many Deaths Of Laila Starr #1 (of 5)

$3.99 page 166 Boom! Studios

Αρχικά, μια απορία. Το “V” στο ονοματεπώνυμο του συγγραφέα Ram V είναι όπως λέμε Eric B. και Sheila E. (αρχικό του επωνύμου), ή όπως λέμε Henry V (ο πέμπτος). Αν ισχύει το πρώτο, γιατί δεν έχει τελεία μετά το V, και αν ισχύει το δεύτερο, πού είναι οι πρώτοι τέσσερις Rams;

Σχεδόν ξέχασα τι ήθελα να γράψω για το comic. Μισό λεπτό…

ΟΚ, το ‘χουμε! Σύμφωνα με το solicitation, το comic απευθύνεται σε fans του THE WICKED + THE DIVINE και του THE DREAMING, αλλά εγώ, με το φτωχό μου το μυαλό, δυσκολεύομαι τρομερά να βρω τι είναι αυτό που κάνει τους συγκεκριμένους δύο τίτλους τόσο “κοντινούς”, ώστε να αναφέρονται μαζί σε μια τέτοια πρόταση. Είναι σαν να λέμε ότι το άλμπουμ απευθύνεται σε fans της Billie Eilish και του Harry Styles. Τί ακριβώς δεν καταλαβαίνω; (Πολλές απορίες μου προκάλεσε αυτό το solicitation.)

Τέλος πάντων, το artwork του Filipe Andrade θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό, οπότε αν έχετε πρότερη θετική εμπειρία από τον Ram V (ή έστω από κάποιον από τους τέσσερις προγόνους του), ρίξτε του μια ματιά.

Green Pages

Καθώς βγήκαμε από ένα lockdown μόνο και μόνο για να μπούμε στο επόμενο, ο κατάλογος της Diamond λειτούργησε, για άλλη μία φορά, ως ο ιδανικός αντιπερισπασμός ώστε να εστιάσουμε στα κομιξακια που θα πιάσουμε στα χέρια μας στους επόμενους μήνες. Κι ενώ ξεκίνησα συντηρητικά, τελικά οι επιλογές μου κατέληξαν να είναι αρκετές.

Φταίω εγώ; Φταίει το Previews που τα λέει ωραία; Η απάντηση θα δοθεί στον Απρίλιο.

Προς το παρόν, αυτά είναι όλα όσα ξεχώρισα από τις πράσινες σελίδες!

The Cimmerian: Iron Shadows In The Moon #1

$3.99 page 194 PublisherAblaze Media

Για τους φίλους του Conan, και ειδικά αυτούς που έχουν απογοητευτεί από το πως η Marvel χειρίζεται τον χαρακτήρα, η Ablaze Publishing συνεχίζει τις πιστές μεταφορές των ιστοριών του Robert E. Howard. Αυτή τη φορά, η Virginie Augustin αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει σε μορφή comic μια ιστορία που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1934. Σε αυτή, ο Conan σώζει την Olivia από τα χέρια του Shah Amurath και μαζί καταλήγουν σε ένα σκοτεινό κι απομονωμένο νησί, όπου θα αντιμετωπίσουν νέες απειλές.

Sounds fun, right?

Cerebus The Duck

$4.00 page 197 PublisherAardvark-Vanaheim

Ο αξιότιμος, και σταθερά αξιοπρεπής, κύριος Sim συνεχίζει τις one-shot περιπέτειες του αγαπημένου μας Cerebus και αυτή τη φορά εισέρχεται στον κόσμο του Howard The Duck. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, πρόκειται για παρωδία ενός σατιρικού comic, με γερές δόσεις σουρεαλισμού και κοινωνικής κριτικής, κάτι που καθιστά τη συγκεκριμένη επιλογή, εγγύηση διασκέδασης.

Phantom On The Scan #1

$4.99 page 200 PublisherAfterShock Comics

Για κάποιον λόγο που δεν έχω καταλάβει, ο Cullen Bunn εξελίχθηκε σε αρκετά hot όνομα τα τελευταία χρόνια, ενώ το HARROW COUNTY θεωρήθηκε από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα horror comics των ‘10s. Εδώ, μετά το COLD SPOTS, συνεργάζεται ξανά με τον Mark Torres, σε μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Matthew, ο οποίος, μετά την πτώση ενός κομήτη πριν 20 χρόνια, απέκτησε υπερφυσικές ικανότητες, τις οποίες όμως κάθε φορά που χρησιμοποιεί, έρχεται πιο κοντά στο ενδεχόμενο ενός φριχτού θανάτου.

Σίγουρα όχι στα γούστα μου, αλλά ενδιαφέρον.

Project Patron #1

$4.99 page 202 PublisherAfterShock Comics

Σκεφτείτε έναν κόσμο όπου ο Patron είναι κάτι σαν τον Superman. Και μετά σκεφτείτε ένα κόσμο όπου ο WOE είναι κάτι σαν τον Doomsday. Και μετά σκεφτείτε πως οι δυο τους παλέψανε και πέθαναν. Για να καλύψουν, λοιπόν, την απώλεια του Patron, τα Ηνωμένα Έθνη τον αντικατέστησαν με ένα ρομπότ, υπό τον έλεγχο μιας ειδικά εκπαιδευμένης ομάδας, το οποίο εδώ και 30 χρόνια συνεχίζει να προστατεύει τον κόσμο από διάφορες απειλές.

Πόσο καλά πιστεύετε πως μπορεί να πάει αυτό; Θα βρείτε την απάντηση στο νέο comic των Steve Orlando και Patrick Piazzalunga!

The Resistance Vol. 2 #1

$3.99 page 234 PublisherAWA Studios

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πρώτο τεύχος της σειράς, οι J. Michael Straczynski και Mike Deodato επιστρέφουν με το δεύτερο volume του THE RESISTANCE. Μετά τη δολοφονία του αρχηγού τους, ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος για τους πρωταγωνιστές της σειράς, οι οποίοι πρέπει να βρουν τρόπο να επιβιώσουν και να μην καταλήξουν θύματα στα χέρια των διωκτών τους.

Αν σας ψήσει, να τσεκάρετε και το volume 1. Έξι τευχάκια είναι!

Pizza Punks

$15.00 page 251 PublisherConundrum Press

Οι punks τα σπάνε. Και το ίδιο και η pizza! Οπότε, ένα comic που απλά συνδυάζει αυτά τα δύο, δεν μπορεί παρά να σας κινήσει το ενδιαφέρον. Εκτός αν δεν έχετε γούστο ή είστε σε δίαιτα. Όπως και να ‘χει, η Conundrum Press συγκέντρωσε τα τέσσερα πρώτα τεύχη του PIZZA PUNKS και τα κυκλοφορεί σε μια έκδοση που αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να έρθετε σε επαφή με τα comics του Cole Pauls.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκδοση θα περιλαμβάνει και νέα strips με πάνκηδες να τρώνε πίτσα, κάτι που στο χαρτί λειτουργεί καλύτερα απ’ όσο θα περιμένατε.

The Adventures Of Dusty Dabbert Vol. 1: The Secret Animal Kingdom

$18.99 page 251 PublisherCreston Books

Από το 1975 μέχρι το 2001, οι Piet Wijn και Thom Roep κυκλοφόρησαν, στην Ολλανδία, 23 τεύχη με τις φανταστικές περιπέτειες του Douwe Dabbert. Τώρα, η Creston Books κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα αγγλικά το THE SECRET ANIMAL KINGDOM, μια ιστορία που κυκλοφόρησε το μακρινό 1977, ώστε να συστήσει, επιτέλους, την “Ολλανδική εκδοχή του Αστερίξ” σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Fictional Father

$24.95 page 254 PublisherDrawn & Quarterly

Νομίζω πως ο Joe Ollmann αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες Καναδούς δημιουργούς, παρ’ όλο που δεν απέκτησε ποτέ ανάλογη φήμη με αυτή του Seth ή του Chester Brown. Όπως και να ‘χει, στο νέο του πόνημα, ο δημιουργός καταπιάνεται με τη νηφαλιότητα, τη φήμη, τα comics και την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ πατέρα και υιού.

Όσα περισσότερα διαβάζω για αυτό, τόσο ανυπομονώ να το πιάσω στα χέρια μου.

Scoop Scuttle And His Pals: The Crackpot Comics Of Basil Wolverton

$29.99 page 260 PublisherFantagraphics Books

Ο Basil Wolverton αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς που πέρασαν από τις σελίδες του MAD. Εδώ, για πρώτη φορά, μπορείτε να βρείτε μαζεμένες όλες τις περιπέτειες των Scoop Scuttle, Mystic Moot, Bingbang Buster και Jumpin’ Jupiter, μερικών εκ των πρώιμων δημιουργιών του, οι οποίες έχουν δεχτεί τεχνική επεξεργασία προκειμένου να τυπωθούν στην καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Αξίζει την προσοχή σας και όχι μόνο για ιστορικούς λόγους.

Strange Attractors #1

$5.99 page 277 PublisherIt’s Alive

Αν θυμάστε εκείνο το indie comic των ‘90s με το ίδιο όνομα, το οποίο κυκλοφόρησε 15 τεύχη, κι ακόμη διαβάζετε comics, τότε σίγουρα σας ενδιαφέρει αυτό το relaunch. Οι Michael Cohen και Mark Sherman επιστρέφουν, μετά από 28 χρόνια, με μια ιστορία που μπλέκει την επιστημονική φαντασία με τη μαγεία και τα μαθηματικά με τα comics!

Λίγο η νοσταλγία, λίγο που το σχεδιάζει η Teri Sue Wood, δημιουργός του WANDERING STAR, νομίζω πως το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί κάτι πολύ καλό.

Jerry Siegel’s The Syndicate Of Crime

$19.99 page 299 PublisherRebellion

Τη δεκαετία του 1960, ο ένας εκ των δύο δημιουργών του Superman, έγραφε περιπέτειες με πρωταγωνιστή τον Βρετανό villain The Spider, ο οποίος, στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε διώκτη του εγκλήματος. Η συγκεκριμένη κυκλοφορία αποτελείται από 144 σελίδες και συγκεντρώνει τις πρώιμες ιστορίες του χαρακτήρα, όπως δημοσιεύτηκαν στο LION και μετά ξανά στο VULCAN.

Και αν σας άνοιξε η όρεξη, θα χαρείτε να μάθετε πως αποτελεί το πρώτο εκ των τεσσάρων volumes που έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν.

American Comic Book Chronicles: The 1950s

$46.95 page 316 PublisherTwoMorrows Publishing

Όσοι ανυπομονούσατε να αποκτήσετε επιτέλους το AMERICAN COMIC BOOK CHRONICLES που εστιάζει στη δεκαετία του 1950, μπορείτε να πανηγυρίζετε, καθώς η επανέκδοση του, εξαντλημένου μέχρι σήμερα, βιβλίου, βρίσκεται στις σελίδες του PREVIEWS αυτού του μήνα. Χωρίς αμφιβολία, η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί ένα από τα πιο απολαυστικά, και παράλληλα ενδιαφέροντα, αναγνώσματα που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Must read για όλους όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία των αμερικάνικων comics.

Shadowman #1

$3.99 page 320 PublisherValiant

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που, κάπου εκεί στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, είχαν πειστεί πως η Valiant μπορεί να καταλήξει να γίνει ο τρίτος πόλος μετά τη Marvel και τη DC. Χωρίς αμφιβολία, αυτά που πέτυχε η εταιρία στα ‘10s ήταν σπουδαία, κάτι που έκανε σαφές πως, όταν το αποτέλεσμα είναι ποιοτικό, η αναγνώριση θα έρθει. Βέβαια, μια εταιρεία δεν ενδιαφέρεται πρώτα για την αναγνώριση, αλλά για τις πωλήσεις, οι οποίες θα της επιτρέψουν να διευρύνει το εκδοτικό της όραμα.

Όπως και να ‘χει, το τελευταίο διάστημα, η Valiant δεν εντυπωσιάζει σε κανένα επίπεδο. Και όσο κι αν θέλω να πιστέψω πως το νέο SHADOWMAN, δια χειρός Cullen Bunn και Jon Davis-Hunt, θα κάνει τη διαφορά, έχω πολλές αμφιβολίες. Θα το τσεκάρω, όμως, και ελπίζω να διαψευστώ.