Θεοφανώ: Μια Βυζαντινή Ιστορία

Ένα οπτικό ταξίδι στη Χρυσή Εποχή του Βυζαντίου

Ένα νέο graphic novel, από δύο πρωτοεμφανιζόμενους στο χώρο δημιουργούς, με θέμα τη ζωή της αυτοκράτειρας Θεοφανούς του Βυζαντίου, έρχεται να ταράξει τα σχετικά γαλήνια νερά της εγχώριας παραγωγής των τελευταίων μηνών. Μάθετε περισσότερα στο Δελτίο Τύπου

Θεοφανώ: Μια Βυζαντινή Ιστορία

Συντελεστές: Σπύρος Θεοχάρης, Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου

Ένα οπτικό ταξίδι στη χρυσή εποχή του Βυζαντίου, μέσα από μια ιστορία τυφλής φιλοδοξίας, ατελείωτων δολοπλοκιών, και ανεξήγητων θανάτων…

Το ευτυχισμένο τέλος μιας ιστορίας είναι το σημείο που η ηρωίδα παντρεύεται τον πρίγκηπα. Ωστόσο, για τη νεαρή Θεοφανώ αυτό το γεγονός αποτελεί την απαρχή μιας σειράς γεγονότων που θα αλλάξουν τη ροή αυτής της ιστορίας.

Συνομωσίες, ίντριγκες και φόνοι συνθέτουν ένα σκηνικό συνεχούς ανταγωνισμού με φόντο τον Αυτοκρατορικό θρόνο. Η χρυσή εποχή της Μακεδονικής δυναστείας, η εποχή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, του Ιωάννη Τσιμισκή και του Νικηφόρου Φωκά ζωντανεύει μέσα από την ιστορία μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες Αυτοκράτειρες του Βυζαντίου!

Το graphic novel παρουσιάζει τη ζωή της διαβόητης Θεοφανούς, μιας ευφυούς κοπέλας ταπεινής καταγωγής, από τη Λακωνία, η οποία με όπλο την ομορφιά της κατάφερε να να γίνει αυτοκράτειρα! Ιστορικά, η Θεοφανώ ήταν σύζυγος δύο αυτοκρατόρων και μητέρα άλλων δυο. (Ο ένας από τους δύο είναι ο Βασίλειος Β’ ο επονομαζόμενος και Βουλγαροκτόνος).

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου
Η Chrysa Sakel ανέλαβε την εικονογράφηση και καλλιτεχνική επιμέλεια του graphic novel. Σπούδασε στο Χημικό, αλλά από μικρή ηλικία παρακολουθούσε μαθήματα κλασικής ζωγραφικής και η δουλειά της αυτή αντιπροσωπεύει την αγάπη της για την τέχνη. Η “Θεοφανώ” είναι η πρώτη της δουλειά πάνω στην ψηφιακή τέχνη, ένα εγχείρημα που αποδείχτηκε δύσκολο αλλά ευχάριστο. 

Σπύρος Θεοχάρης
Το σενάριο και η ενδελεχής ιστορική έρευνα οφείλεται στον Σπύρο Θεοχάρη, στόχος του οποίου ήταν κάθε σελίδα του κόμικ να φέρει την αυθεντικότητα του Βυζαντίου του 10ου αιώνα. Αυτή είναι η πρώτη του προσπάθεια στη συγγραφή ενός graphic novel.

H έμπνευση και των δύο δημιουργών ως ένα βαθμό, βασίστηκε σε διάσημα έργα μεσαιωνικής φαντασίας όπως το Game of thrones, η σειρά Vikings και η επική τριλογία “Άρχοντας των δαχτυλιδιών”. Επιθυμία τους είναι να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό Βυζάντιο από αυτό που στερεοτυπικά έχει στο νου του ο αναγνώστης από τα σχολικά του χρόνια.

Είπαν για το Θεοφανώ

Άνδρες, γυναίκες και ευνούχοι σε μια ζωηρή και πολύχρωμη Κωνσταντινούπολη του 10ου αιώνα. Μια ευπρόσδεκτη συνάντηση ιστορικού  υποβάθρου και μυθοπλαστικής-σχεδιαστικής δύναμης, με την Θεοφανώ στο επίκεντρο.

Ηλίας Γιαρένης
Βυζαντινολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Μια μεσαιωνική Ρωμιοσύνη ζωντανή, αυτοκρατορική, δυναμική, και πολύ διαφορετική από το σκοτεινό Βυζάντιο των σχολικών βιβλίων και της αραχνιασμένης βιβλιογραφίας, αναδύεται μέσα από τα ζωηρά χρώματα και το σκίτσο της Χρυσαυγής, τις ιστορικά ευαίσθητες λεπτομέρειες του Σπύρου και τον δυναμικό χαρακτήρα της ηρωίδας τους, της Θεοφανώς. Ταξιδέψτε στο Βυζάντιο την εποχή της ακμής του και γνωρίστε το όπως σπάνια το συναντά κανείς μέσα από τις σελίδες αυτής της όμορφης έκδοσης.

Δημήτρης Κράλλης,
Διευθυντής κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Simon Fraser University, Βανκούβερ, Καναδάς

Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα «Θεοφανώ» ζωντανεύει τη Βυζαντινή ιστορία με χρώματα τα οποία, με εξαίσιο τρόπο, ξεπηδούν από την κάθε σελίδα. Λάτρεψα τις ιστορικές λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από κάθε εικόνα, και την αφήγηση μιας ιστορίας όπου παντοδύναμοι αξιωματούχοι στροβιλίζονται γύρω από την προσωπικότητα μιας αποφασισμένης γυναίκας.

Αντώνης Καλδέλλης
Καθηγητής, πρόεδρος της έδρας κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Οχάιο