BATMAN: CACOPHONY #1

Writer: Kevin Smith
Penciller: Walt Flanagan
Inker: Sandra Hope
DC Comics

Με πιάνουνε κάτι κρίσεις αισιοδοξίας κάποιες στιγμές που είναι να απορεί κανείς…

Για παράδειγμα, πίστεψα πως το νέο comic του Kevin Smith μπορεί να είναι καλό. Για την ικανότητα του να γράφει έξυπνους διαλόγους έχω πειστεί από τις ταινίες του, ενώ δεν είχα και καμία αμφιβολία για την ικανότητα του να γράφει καλά comics, από τη στιγμή που διάβασα το run του στο GREEN ARROW και στο DAREDEVIL. Από τότε, βέβαια, έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια και κάποιες λιγότερο επιτυχημένες προσπάθειες, αλλά πίστεψα πως είχε έρθει ο καιρός για να κάνει ένα εντυπωσιακό comeback. Και διαψεύστηκα…

Στο Arkham Asylum, ο Joker δέχεται μια απροσδόκητη επίσκεψη από τον Deadshot, που σκοπό έχει να τον δολοφονήσει. Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται και ο Joker θα βρει ευκαιρία να το σκάσει και να αναζητήσει εκδίκηση από κάποιους που εκμεταλλεύονται την απουσία του από την “πιάτσα”.

Το artwork του Walter Flanagan έχει πολύ σοβαρά προβλήματα σε ανατομία, προοπτική και storytelling. Ο Kevin Smith γράφει κάποιες έξυπνες (και πολλές εξυπνακίστικες) ατάκες, αλλά όλα μοιάζουν εκτός κλίματος. Ο Joker, για παράδειγμα, είναι περισσότερο Jay (όπως λέμε Jay and Silent Bob…) παρά Joker, ενώ ο Batman είναι ένας υπερδυνατός σαδιστής. Ταυτόχρονα έχουμε την παρουσία του lamest Έλληνα villain, Maxie Zeus, που αναφωνεί σε κάποια στιγμή ένα εντελώς άκυρο “ME ESKASES”. (Ήταν πάντα ο Maxie Zeus τόσο χάλια χαρακτήρας.; Αχ… που πήγαν οι δοξασμένες εποχές που το όνομα Ρασταπόπουλος έσπερνε τον τρόμο στις σελίδες του Τεν Τεν…).

Δεν μπορώ να φανταστώ πως η επιστροφή του Kevin Smith στα comics μπορεί να άφησε κάποιον ικανοποιημένο. Η νέα του ταινία (ZACK AND MIRI MAKE A PORNO) μπορεί να μην ήταν κάτι το ιδιαίτερο αλλά είχε την πλάκα της. Το BATMAN CACOPHONY είναι μια σαφώς πιο αποτυχημένη απόπειρα.

 • Ray Garraty

  Συγγνώμη που θα φανώ επιθετικός, αλλά αυτή την περιβόητη ικανότητα του κ. Smith για έξυπνους διαλόγους, που τη βασίζετε επιτέλους όλοι σας; Γιατί πέραν του (καλού μεν αλλά υπερεκτιμημένου) Clerks τι άλλο αξιόλογο έχει να παραθέσει…;

  Δε θέλω να προσβάλλω κανέναν αλλά νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να καταλάβουμε ότι ο Kevin Smith βγάζει λεφτά ξεκάθαρα βασιζόμενος στην αφέλεια των αναγνωστών comic…

 • Αριστείδης Κώτσης

  Διαβάζοντας τα comics σαν το Batman Cacophony τείνω να συμφωνήσω και εγώ με την άποψη σου για τις ικανότητες του Kevin Smith… 🙂

  Το σχόλιο μου πάντως για τους εξυπνους διαλόγους το έκανα έχοντας στο μυαλό μου κατά κύριο λόγο τη σπιρτάδα του CLERKS, αλλά για να πω την αμαρτία μου, μου άρεσαν πολύ και τα CHASING AMY και JERSEY GIRL. (Περί ορέξεως πάντως…)

  Όσο για τη δουλειά του στα comics θα επιμείνω πως και το DAREDEVIL του και το GREEN ARROW τα θυμάμαι τουλάχιστον αξιοπρεπέστατα (αν και ομολογώ πως πάει καιρός από τότε που τα διάβασα τελευταία φορά)…

  Σε αυτό που θα διαφωνήσω πάντως είναι για το ότι “ο Kevin Smith βγάζει λεφτά ξεκάθαρα βασιζόμενος στην αφέλεια των αναγνωστών comic…” Νομίζω πως τα καταφερνει πολύ καλύτερα βγάζοντας τα προς το ζειν από το κινηματογραφικό του κοινό.

  P.S. Μη φοβάσαι Ray… Απέχεις πολύ από το να “φανώ επιθετικός” ή να “προσβάλλεις κανέναν” λέγοντας απλά την άποψη σου… Θα πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο 🙂

 • Ray Garraty

  Τα γούστα είναι γούστα! Εγώ προσωπικά όταν είδα το Dogma έχασα πάσα ιδέα και πριν βιαστεί κάποιος να μου προσάψει οτιδήποτε, είμαι βαθιά άθεος! (ΟΧΙ αγνωστικιστής!)

  Το σχόλιο για τους τρόπους με τους οποίους βγάζει λεφτά ο KS δεν περιοριζόταν στα comic του πάντως. Ειδικά για τις ταινίες, είναι σαφές ότι τις δουλειές του, παρακολουθεί στην πλειοψηφία τους κοινό που διαβάζει comic. Άρα τελικά πάλι από αυτούς εισπράττει!

  Σαν θαυμαστής του Batman πάντως, έχει πέσει στα χέρια μου το εν λόγω comic αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Σύντομα θα έχω άποψη και επί τούτου οπότε ίσως τα ξαναπούμε.

 • Αριστείδης Κώτσης

  Για το DOGMA θα συμφωνήσω αρκετά μαζί σου… Μάλλον είναι η ταινία του Kevin Smith που μου άρεε λιγότερο.

  θα περιμένω να μας γράψεις την γνώμη σου για το CACOPHONY όταν το διαβάσεις!

 • kostis

  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το review. Άλλο ένα περιττό limited series, που φανήκαμε θύματα και το αγοράσαμε ως συμπαθούντες τον KS και τους χαρακτήρες.

  ΥΓ τα γκρήκλισ επιτρέπονται?

 • kostis

  να προσθέσω: όχι μόνο περιττό, αλλά και χαμηλού επιπέδου και κακοφτιαγμένο