FALLING FOR LIONHEART (advance review)
Writer/Artist : Ilias Kyriazis
IDW Publishing
Οι δουλειές που έχει κάνει ο Ηλίας Κυριαζής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σίγουρα δεν είναι αμελητέες. Μέχρι στιγμής, είχε σχεδιάσει δυο limited series για την IDW (GALAXY QUEST: GLOBAL WARNING , GHOSTBUSTERS: DISPLACED AGGRESSION) γραμμένα και τα δυο από τον Scott Lobdell. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και το MELODY που είχε κάνει για το online imprint της DC Comics, Zuda, και ένα short story για την ανθολογία MySpace Dark Horse Comics Presents. Η δημιουργία, όμως, ενός ολοκληρωμένου και καθαρά προσωπικού graphic novel είναι ένα σπουδαίο βήμα και μια εξαιρετική ευκαιρία για αυτόν.
Ο Lionheart (κατά κόσμο Leo Hartfield) μοιάζει (αλλά δεν είναι) ο συνηθισμένος υπερήρωας. Είναι ψηλός, ξανθός, σωματώδης με εξαιρετικά (από κάθε άποψη) προσόντα και ίσως το πιο σημαντικό μέλος της μεγαλύτερης ομάδας υπερηρώων. Τα media τον λατρεύουν και οι γυναίκες τον ποθούν, αλλά ο ίδιος επιθυμεί κάτι διαφορετικό. Σε κάθε πάρτυ υπάρχουν γυναίκες που του ρίχνονται, αλλά αυτός έχει μάτια μόνο για μια. Αυτή είναι η Angela, μέλος και αυτή στην ίδια ομάδα υπερηρώων και σύντροφος του στον αγώνα κατά του εγκλήματος και (κυρίως) της τρομοκρατίας. Η Angela, όμως, δεν έχει τις ίδιες ευαισθησίες με τον ήρωα μας και σκορπάει τον εαυτό της σε εφήμερες σχέσεις και αχαλίνωτο σεξ. O Leo, αθεράπευτα ευαίσθητος και ρομαντικός, πνίγει τον πόνο του κάνοντας αυτοβιογραφικά mini-comics (συντηρεί και ένα σχετικό blog) με θέμα τον έρωτα του για την Angela και τις απογοητεύσεις του. Τα comics αυτά θα τραβήξουν την προσοχή μιας νεαρής κοπέλας και η ζωή του Leo θα αλλάξει… ή μήπως όχι;
Δεν είχα ποτέ αμφιβολία για τις ικανότητες του Ηλία Κυριαζή στο artwork. Νομίζω πως είναι ένας ικανός καλλιτέχνης και οι δουλειές που έχει κάνει μέχρι τώρα είναι αξιοπρεπέστατες. Στο FALLING FOR LIONHEART δείχνει να κάνει κάποια βήματα παραπάνω.
Το layout των panels και το στήσιμο των σελίδων δείχνουν σε κάποια σημεία πολύ καλά δουλεμένα και βλέπουμε να λειτουργούν καλύτερα και κάποιες σχετικά καινούριες ιδέες που είτε έχουμε πρωτοδεί να δοκιμάζει σε παλιότερες δουλειές του (στο νου μου έχω το ΤΗΕ ILIAD IN SIXTEEN PAGES και τις τελευταίες ιστορίες του ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, μια που δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για τα limited series στην IDW). Παράλληλα, αν δεν κάνω λάθος, διακρίνω και κάποιες επιρροές (άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο καλά χωνεμένες) από άλλα comics, όπως το ASTERIOS POLYP του Dave Mazzucchelli.
Επίσης, νομίζω πως είναι πολύ επιτυχημένη η χρήση διαφορετικών στυλ για τα comics-μέσα-στο-comic. Έτσι, τόσο τα Jeffrey Brown-like αυτοβιογραφικά comics του Leo, όσο και τα υπόλοιπα comics που παρουσιάζονται, λειτουργούν πολύ καλά μέσα σε όλη την υπόλοιπη ιστορία και αποκαλύπτουν το πολύπλευρο ταλέντο του δημιουργού.
Η ιστορία αυτή καθαυτή μάλλον δεν είναι φοβερά πρωτότυπη ή απρόβλεπτη. Θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας ευχάριστης blockbuster κωμωδίας, αλλά ευτυχώς ο δημιουργός εκμεταλλεύεται (συχνά) το Μέσο για να προσθέσει στην ιστορία με τρόπο που δε θα μπορούσε να το κάνει στον κινηματογράφο. Το γεγονός ότι διέκρινα κάποιες ομοιότητες με το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ μάλλον ούτε θα παρατηρηθεί από τους εκτός Ελλάδας αναγνώστες που δεν γνωρίζουν τις προηγούμενες δουλειές του Κυριαζή, ούτε και νομίζω πως θα ενοχλήσει τους Έλληνες αναγνώστες. Ίσως αυτό που θα μπορούσα να πω πως μου έλειψε θα ήταν λίγο περισσότερη τόλμη στην πλοκή (και όχι στο στήσιμο της ιστορίας, όπου τα καταφέρνει αρκετά καλά).
Στο τέλος της έκδοσης, υπάρχει μια σειρά από pin-ups, τόσο από Έλληνες δημιουργούς (Διαλυνάς, Παγώνης, Κασδαγλης), οι οποίοι νομίζω πως έκαναν πολύ καλή δουλειά, όσο και από τον ίδιο τον Κυριαζή. Έκπληξη μου προξένησε πως υπάρχει και ένα pin-up από τον Jeffrey Brown. Η συμμετοχή του έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί ο συγκεκριμένος δημιουργός αποτελεί μεγάλη μου συμπάθεια, όσο και γιατί τα αυτοβιογραφικά comics και ο χαρακτήρας του Leo παραπέμπουν, έντονα και ολοφάνερα, σε αυτά του Brown.
Σίγουρα, το FALLING FOR LIONHEART είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τον Ηλία Κυριαζή και για την παρουσία του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ως δουλειά είναι αρκετά φιλόδοξη και ο δημιουργός δείχνει να προσπαθεί να παρουσιάσει όσο καλύτερα μπορεί τις καλλιτεχνικές αρετές και επιρροές του. Αν και πιστεύω πως θα μπορούσε να μας παρουσιάσει κάτι καλύτερο ως προς τον τρόπο που εξελίσσεται η πλοκή της ιστορίας, δε νομίζω πως είναι μια δουλειά που πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα. Ίσως να προετοιμάσει κάποιους που δεν τον γνωρίζουν, για ένα ακόμα μεγαλύτερο επικείμενο άλμα.
(Ευχαριστούμε την IDW και τον Ηλία Κυριαζή, που μας παραχώρησαν το comic σε ηλεκτρονική μορφή )