INTERVIEW CORNER #25: Mark Weinstein

Ελληνικά

Ένα από τα πράγματα που μου έχουν κάνει εντύπωση στη ζωή μου είναι μια φράση που άκουσα στην κάκιστη (αν εξαιρέσεις τις εκρήξεις και τους AC/DC) ταινία LAST ACTION HERO, με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger. Δε θυμάμαι τι ακριβώς ειπώθηκε, αλλά το γενικό νόημα αφορούσε στην απορία, όταν ο Arnie συνειδητοποίησε πως όλα όσα του συμβαίνουν είναι αποκύημα της φαντασίας ενός συγγραφέα, του γιατί κάποιος να υποβάλλει τον ήρωά του σε τόσα δεινά. Γιατί να τον κάνει να υποφέρει για τη διασκέδαση των άλλων;

Η συγκεκριμένη απορία μου είχε μείνει από τότε που, πιτσιρικάς, είδα τη συγκεκριμένη ταινία. Και μου έχει ξαναδημιουργηθεί κατά καιρούς, με την πιο πρόσφατη μετενσάρκωσή της να αφορά το comic strip THE MISERABLE WORLD OF PROMETHEUS, του καλεσμένου αυτής της εβδομάδας, Mark Weinstein.

Τον Προμηθέα και τον μύθο του (έκλεψε τη φωτιά από τον Δία, τη χάρισε στους ανθρώπους και τιμωρείται αιωνίως, δεμένος σε ένα βράχο με το συκώτι του να καταβροχθίζεται από έναν αϊτό) τον γνωρίζετε όλοι. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που συνέλαβαν το μύθο και αυτοί που καταδίκασαν τον Προμηθέα σε αυτό το βασανιστήριο, διαδίδοντας μέχρι σήμερα την ιστορία του. Βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, ο Προμηθέας, όντας πρωταγωνιστής σε μια παλιά ιστορία, δεν μνημονευόταν τόσο συχνά από τους ανθρώπους και είχε ησυχάσει έως ένα σημείο.

Μέχρι που τον περιέλαβε ο Weinstein στο strip του. Βασανιστήρια, έλλειψη οικογενειακής γαλήνης, χλευασμός και αδιαφορία, αυτή τη φορά ποτισμένα με πικρόχολο χιούμορ αποτελούν ξανά καθημερινότητα για τον συγκεκριμένο ήρωα, που αν κάποτε ζωντάνευε θα έκαιγε τους αρχαίους Έλληνες (και τον Weinstein) με τη φωτιά που υποτίθεται ότι μας έδωσε.

Και μιλάμε για ένα strip που ανανεώνεται (διαδικτυακά τουλάχιστον) τρεις φορές την εβδομάδα. Ο Weinstein, όμως, δε μοιάζει να έχει τύψεις για όσα επιβάλλει στον ήρωά του, αφού, όπως λέει, ο Προμηθέας του διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με τον ίδιο. Για αυτό, άλλωστε, βρίσκει τόσο εύκολα την έμπνευση για το νέο του strip.

Ο Mark Weinstein ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια και το THE MISERABLE WORLD OF PROMETHEUS είναι η πιο γνωστή δουλειά του. Εκτός από το blog, το οποίο ανανεώνεται τρεις φορές την εβδομάδα, το strip του δημοσιεύεται και στην εβδομαδιαία εφημερίδα ATHENS PLUS, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και δύο βιβλία με συγκεντρωμένα τα πρώτα strips του, στα αγγλικά και στα ελληνικά. Επιπλέον, εργάζεται ως freelancer και έχει γράψει και κάποια παιδικά βιβλία, ωστόσο, το πικρόχολο χιούμορ και η καυστικότητα που συναντά κανείς στα strips του PROMETHEUS είναι χαρακτηριστικά που αξίζουν μεγάλης προσοχής.

Ο καλεσμένος αυτής της εβδομάδας, λοιπόν, μας μιλάει για το THE MISERABLE WORLD OF PROMETHEUS , το οποίο πρόσφατα έφτασε στο 500ό strip, για τα σχέδιά του για το μέλλον, αλλά και για το ενδεχόμενο να αφήσει ελεύθερο τον Προμηθέα στο τελευταίο strip του.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις ένα comic strip βασισμένο στην ιστορία του Προμηθέα;

Αρχικά είχα μία ιδέα για ένα comic με τίτλο PARAMYTHOLOGIA, αλλά δεν αφορούσε αποκλειστικά τον Προμηθέα, περιλάμβανε πολλούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Είχα την ιδέα αυτή το 2001, οπότε το έφτιαξα και το έδωσα σε κάποιες εφημερίδες, αλλά καμία δεν ενδιαφέρθηκε. Οπότε, έγραψα μερικά strips και οι περισσότερες από τις ιδέες που είχα αφορούσαν στον Προμηθέα. Δεν είχα παρά μόνο μία ή δύο ιδέες για τους υπόλοιπους, οι περισσότερες ιδέες μου αφορούσαν εκείνον, οπότε μερικά χρόνια αργότερα, όταν το ξαναείδα, σκέφτηκα να γράψω το PROMETHEUS και να δω πόσα strips θα μπορούσα να φτιάξω. Νομίζω ότι εκείνη την περίοδο είχα γύρω στις 80 ιδέες, οπότε και σκέφτηκα ότι είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω.

Η εφημερίδα που εξέδωσε πρώτη το PROMETHEUS ήταν η ATHENS PLUS. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Στην πραγματικότητα, η πρώτη που το εξέδωσε ήταν η LIFO για μερικές εβδομάδες, αλλά έπειτα το ακυρώσανε χωρίς να μου πούνε γιατί. Πήρα τηλέφωνο τον υπεύθυνο, αλλά ουδέποτε μου απάντησε. Από τη στιγμή που το έκανα δωρεάν, θα έπρεπε να μου πούνε γιατί σταμάτησαν να το θέλουν! Άνοιξα μία μέρα την εφημερίδα περιμένοντας να το δω και δεν ήταν εκεί. Έπειτα, ένα χρόνο μετά, η ATHENS PLUS ξεκίνησε να το δημοσιεύει. Γνώριζα τον αρχισυντάκτη και του το έδειξα. Έτσι, έκτοτε εκδίδεται από αυτήν.

Πρέπει να κάνεις τρία strips κάθε εβδομάδα. Από πού αντλείς την έμπνευση για ένα τόσο τακτικά ανανεώσιμο strip;

Μόνο το blog ανανεώνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Η ATHENS PLUS εκδίδεται μία φορά την εβδομάδα. Αρχικά πίστευα ότι κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να το εκδώσει και πλέον έχεις τη δυνατότητα να ανεβάζεις ότι θέλεις στο διαδίκτυο, οπότε τρία strips την εβδομάδα ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για όσους ενδιαφέρονταν. Σ’ ό,τι αφορά στην έμπνευση, τα περισσότερα gags είναι της στιγμής. Ενίοτε θα αναστατωθώ με κάτι ή κάποιος θα με προσβάλει με κάποιο τρόπο, οπότε μπορεί να φτιάξω ένα comic από αυτές τις καταστάσεις.

Άρα, αντλείς την έμπνευση σου από την καθημερινή ζωή.

Μάλλον αυτό είναι.

Πρόσφατα έφτασες το πεντακοσιοστό strip του PROMETHEUS. Τι να περιμένουμε από τα επόμενα 500 strips;

Τίποτα απ’ όσα συνέβησαν στα πρώτα πεντακόσια, άρα… Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να περιμένει κανείς από τα επόμενα strips. Υποθέτω ότι, αν είναι να συμβεί κάτι, θα συμβεί στο τελευταίο strip, αν βέβαια καταφέρει τελικά ο Προμηθέας να ελευθερωθεί.


Σχεδιάζεις να τον ελευθερώσεις κάποια στιγμή;

Κάπου υπάρχει αυτή η ιδέα, αν βέβαια τον ελευθερώσω ποτέ. Όμως, αυτό θα συμβεί στο τελευταίο strip.

Έχεις κατά νου να διευρύνεις το cast των χαρακτήρων; Θα υπάρξουν άλλα πρόσωπα;

Όλο και κάποιον βάζω. Μία ή δύο φορές έβαλα έναν γιατρό ή έναν δικηγόρο, αλλά όχι σημαντικούς χαρακτήρες. Τον πρώτο καιρό έβαζα τον Δία να εμφανίζεται, αλλά μετά αποφάσισα ότι ήταν καλύτερο να μην εμφανίζω τον Δία, αλλά να έχω τους άλλους να μιλάνε για εκείνον. Άρα, δεν νομίζω ότι θα εμφανιστούν άλλοι νέοι σημαντικοί χαρακτήρες. Προσπάθησα επίσης να εντάξω άλλους χαρακτήρες της μυθολογίας στο strip του PROMETHEUS, όπως λόγου χάρη ο Ηρακλής, αλλά μετά σκέφτηκα ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ούτε καν ποιος είναι ο Προμηθέας, οπότε αποφάσισα ότι όσο λιγότερες εξηγήσεις χρειάζονται για τον κάθε χαρακτήρα, τόσο το καλύτερο. Ορισμένοι γνωρίζουν τον μύθο και αφήνουν σχόλια για αυτόν, υπάρχουν ακόμη και παγανιστικές ιστοσελίδες που λινκάρουν το ιστολόγιο μου! Όπως και να’ χει, όλοι οι χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν μία πικρόχολη και σαρκαστική πλευρά του χαρακτήρα μου, οπότε αν είναι να βάλω έναν καινούργιο χαρακτήρα στο strip, αυτός θα πρέπει να προέρχεται από εμένα.

Άρα, κάθε χαρακτήρας αποτελεί ένα στοιχείο της προσωπικότητας σου.

Ναι, αλλιώς δεν θα μπορούσα να βρω ιδέες για να σχεδιάσω.

Έχεις κάποια αγαπημένα strips από τη σειρά;

Ωχ, εννοείς συγκεκριμένα; Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το πιο πρόσφατο strip είναι πάντα και το αγαπημένο. Έτσι, μπορείς να το διαβάζεις αργότερα και να σου φαίνεται πως είναι ακόμη καλό.

Σου συμβαίνει αυτό, να κοιτάς ένα παλιότερο strip και να μην σου αρέσει πλέον;

Κάποια ναι, αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι αντέχουν, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά στο προσωπικό μου γούστο. Ενίοτε διαπιστώνω ότι θα μπορούσα να είχα χειριστεί μία ιδέα καλύτερα, αλλά δε με πειράζει. Σχεδιάζω επίσης και πολλές άλλες ιδέες που δε δημοσιεύονται, άρα προσπαθώ να βάζω στην άκρη τις κακές. Δεν υλοποιώ όλες μου τις ιδέες. Υπάρχουν κάποια άτομα που τους στέλνω με e-mail πρωτόλεια σχέδια και τα σχολιάζουν. Με αυτό τον τρόπο, διαπιστώνω ο ίδιος αν καταλαβαίνουν τι θέλω να πω ή αν δεν το βρίσκουν αστείο. Αυτό με βοηθάει πάρα πολύ. Το έκανα για λίγο καιρό και μετά το σταμάτησα και μετά έφτιαξα ένα strip που δεν το κατάλαβε κανείς, οπότε σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να ξαναρχίσω αυτή τη διαδικασία των μηνυμάτων.

Οπότε πλέον το PROMETHEUS υπάρχει σε τρεις διαφορετικές μορφές: διαδικτυακά, έντυπα στην ATHENS PLUS και σε δύο συγκεντρωτικούς τόμους. Ποια μορφή προτιμάς περισσότερο;

Μάλλον αυτές απ’ τις οποίες κερδίζω χρήματα! Δε βγάζω χρήματα από το blog, αλλά υπάρχει ανταπόκριση, άτομα που σχολιάζουν, οπότε δεν είναι καθόλου κακό. Οι αγαπημένες μου μορφές είναι μάλλον το blog και η ATHENS PLUS, μιας και έχουν να κάνουν με το παρόν, δηλαδή δημοσιεύουν νέα strips. Τα βιβλία έχουν ήδη κλείσει τρία χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν.

Υπάρχουν σχέδια για νέα βιβλία;

Όχι ακριβώς. Θα πρέπει να μιλήσω με τον συνέταιρο μου. Όταν πρωτοεκδόθηκαν, είχαμε μοιραστεί τα έξοδα και θα πρέπει να δω αν ενδιαφέρεται για καινούργιες εκδόσεις. Αν όλα τα βιβλία εξαντληθούν μέσω του Amazon, τότε ίσως να υπάρξουν νέες εκδόσεις.

Είχαν τα βιβλία καθόλου επίδραση σ’ ότι αφορά την επισκεψημότητα του blog; Έκαναν το strip πιο δημοφιλές ή πιο διάσημο;

Δε μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά η ελληνική έκδοση του βιβλίου είχε πολύ καλές πωλήσεις στην Ελλάδα, άρα κάποιοι πρέπει να αγόρασαν το βιβλίο, να τους άρεσε και να ακολούθησαν το blog μου. Το blog μου όμως είναι στα Αγγλικά, άρα…

Πιστεύω όμως ότι οι αναγνώστες comics στην Ελλάδα μπορούν να μιλήσουν και να διαβάσουν Αγγλικά.

Ε, τότε δεν μου το’ χουν πει!

Κάνεις κι άλλα comics ή το PROMETHEUS είναι το μοναδικό;

Επί του παρόντος, το PROMETHEUS είναι το μοναδικό που κάνω. Όταν ήμουν στην Αμερική είχα κι άλλες ιδέες, τις οποίες και έστειλα στις μεγάλες εκδοτικές. Είχα τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ιδέες. Η τρίτη ήταν καλή, αφορούσε ένα strip με θέμα τις σχέσεις κι ήταν πολύ αστείο. Μία από τις εκδοτικές ζήτησε περισσότερα δείγματα δουλειάς, αλλά δεν προχωρήσαμε παραπέρα.

Είχε το ίδιο πικρόχολο χιούμορ με το PROMETHEUS;

Ναι, το χιούμορ ήταν πικρόχολο, αλλά τα περισσότερα αστεία αφορούσαν τις σχέσεις.

Υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες της μυθολογίας ή της ιστορίας που θα ήθελες να τους βάλεις να πρωταγωνιστήσουν σε comic, όπως έκανες με τον Προμηθέα;

Είχα σκεφτεί τον Ηρακλή επειδή έχουν γραφτεί πάρα πολλά γι’ αυτόν. Ωστόσο, με τον Προμηθέα μπορώ να ταυτιστώ μέχρι ενός σημείου και αυτός είναι κι ο λόγος που έχω όλες αυτές τις ιδέες. Μπορεί να είναι εξίσου πεισματάρης όσο και ενάρετος και προσωπικά νιώθω έτσι ακόμη κι όταν σχεδιάζω.

Οπότε πιστεύεις ότι είναι ο ιδανικός πρωταγωνιστής για εσένα.

Ναι, η ιδέα του ότι τιμωρείται επειδή έκανε μία καλή πράξη είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα.

Έχεις άλλα σχέδια για το μέλλον;

Ελπίζω να πουληθούν περισσότερα βιβλία μέσω του Amazon. Θα ήθελα να βγάλω αξιοπρεπή χρήματα από αυτά, μιας και καταναλώνουν τόσο πολύ χρόνο. Αν προσθέσεις όλες τις ώρες που έχω δαπανήσει τα τελευταία τρία χρόνια, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύς χρόνος. Ωστόσο, πιστεύω ότι τώρα μπορώ να ταυτιστώ μαζί του ακόμη περισσότερο και να αστειευτώ ακόμη πιο πολύ με τ’ ότι ο Προμηθέας δεν εργάζεται. Η γυναίκα του είναι τσαντισμένη μαζί του επειδή δεν κερδίζει χρήματα και, όντας ελεύθερος επαγγελματίας, ούτε κι εγώ βγάζω τόσα πολλά χρήματα, οπότε αυτά τα αισθήματα ενοχής εκφράζονται από μόνα τους.

[Μετάφραση: Αλέξανδρος Τσαντίλας]

English

One of the things that left a lasting impression in my life is a catchphrase I heard in that horrible movie (except for the explosions and the AC/DC soundtrack) called LAST ACTION HERO, starring Arnold Schwarzenegger. I don’t recall the specific words in that phrase, only the overall meaning when Arnie realized that everything that’s been happening to him were just a figment of a writer’s imagination, and he wondered why would someone put his hero through all that grief. Why would he make him suffer just for the sake of other people’s amusement?

That same question had stuck in my head ever since I saw that movie, and back then I was just a kid. I’ve had the same question bouncing back and forth in my mind from time to time, the most recent being this last incarnation of the comic strip called THE MISERABLE WORLD OF PROMETHEUS, written and drawn by this week’s guest, Mark Weinstein.

You all know Prometheus and his myth (he stole the fire from Zeus, gave it to humans, and he’s being punished eternally, chained to a rock while an eagle devours his liver). Humans were the ones that conceived this myth, punishing Prometheus to this torture and spreading his story until our days. Of course, for many years now, Prometheus, being the leading star in a very old story, wasn’t remembered all that much by the human race and he had found peace, up to a point.

That was until Weinstein made a strip out of him. Torture, lack of domestic peace, ridicule and indifference, this time embodying an acrimonious sort of humor, are now part of the everyday life of our hero, who if he were to come alive again, then he’d surely burn both ancient Greeks and Weinstein along with them with the fire that he supposedly gifted us with.

And we’re talking about a strip that’s being updated (at least its online version) three times a week. Weinstein doesn’t seem to feel any remorse for all the trouble he puts his hero through, since, as he claims, his Prometheus has a lot in common with his own character. Besides, this is the reason why it’s so easy for him to find inspiration for his strip.

Mark Weinstein lives and works in Greece for many years now and THE MISERABLE WORLD OF PROMETHEUS is his most famous work. Other than his blog, which is being updated three times a week, his strip is being published in the weekly newspaper ATHENS PLUS, while he also has two books collecting his first strips, both in Greek and in English. Moreover, he works as a freelancer and has written several children books. Nevertheless, his bitter humor and the scathingness that one reads in the PROMETHEUS strips are his trademarks that are worthy of attention.

So, this week’s guest speaks about THE MISERABLE WORLD OF PROMETHEUS that recently reached its 500th strip, his plans for the future, as well as the possibility to release Prometheus in his final strip.

How did you come up with the idea of making comic strips based on the story of Prometheus?

At first I had this idea about a comic called PARAMYTHOLOGIA, but it wasn’t just Prometheus – there were more heroes from the Greek mythology. I had this idea about the comic in 2001 and I did this and gave it to several newspapers, but no one was interested. So I wrote a bunch of them and the most ideas I had were about Prometheus. For all the others I could only think one or two ideas. He was the one I had the most ideas for and some years later, when I looked back at it, I thought I’ll try write PROMETHEUS and see how many strips I can come up with. I think I had around 80 ideas at the time and I thought maybe it’s something I can do.

 

 

ATHENS PLUS was the newspaper that first published PROMETHEUS. How did this happen?

Actually it was in LIFO or a few weeks at first, but then they dropped me and never told me why. I called the guy, he never even answered me. And I was doing it for free, they should tell me why they didn’t want it anymore! I opened the paper one day expecting to see it and it wasn’t there anymore. And then, almost a year later, ATHENS PLUS begun publishing it. I know the editor and I showed it to him. So it has been published there ever since.

You have to come up with three strips every week. From where do you draw the inspiration for such a regularly updated strip?

Only the blog is updated three times a week. ATHENS PLUS comes out once a week. The strip was on the internet before ATHENS PLUS. At first, I figured no one would publish it and nowadays you can put whatever you want on the internet and three strips a week was the least I could do for people that keep interest.
As far as the inspiration is concerned, most of the gags just pop into my head. Sometimes, something will upset me and someone will do something that will insult me and maybe I can make that into a comic.

So you draw inspiration from everyday life.

I suppose so.

You have recently reaches PROMETHEUS’ 500th strip. What can we expect for the next 500 strips?

Well, nothing has happened in the first 500 so… I think there’s nothing to expect for the next ones. I guess the only thing that will ever happen will be in the last trip, if he ever gets free.


Do you plan on ever setting him free?

Well, I have this one idea maybe – if I ever set him free. But it will be the last strip.

Do you plan to expand the cast? Will there be any other characters?

I get people in there. Once or twice I put a doctor or a lawyer but no major characters. Early on, I had Zeus in the comic but then I decided it would be better not to show Zeus but have people talk about him – so I don’t think there will be any new major characters. I have also tried incorporating other mythological characters in the PROMETHEUS strip, like Hercules but I think that most people don’t even know who Prometheus is and I figured the less explaining is needed with each character the better. Some people know the mythology and leave comments on that – there are also some pagan sites that have linked to my blog!

Anyway, all the characters represent a bitter and sarcastic aspect of myself so if I were to put a new character on the strip it would have to come out of me.

So every character represents a little aspect of you.

Yes, it would have to. For me, to come up with something.

Do you have any favorite strips?

Oh gosh, specific ones? Hopefully, the last one you do is always a favorite. So you can look at it later and it’s still good.

Does it happen to you, looking at an older strip and not liking it anymore?

Some of them, but generally I think it holds up – for me at least. Sometimes I see how I could have done an idea better but I don’t mind. I do a lot of ideas that don’t get published, so I try to weed out the bad ones. I don’t do any idea I come up with. There’s a group of people who I mail roughs through the internet and they comment on them. So I can see if people aren’t getting it or they just think it’s not funny. That helps a lot. I did this for a while and then stopped and did this strip that no one understood and I thought I should better start doing this again.

So now PROMETHEUS can be found in three formats: online, in the newspaper ATHENS PLUS and the two collected editions. Which format do you prefer the most?

Well, the ones I make money from! I don’t make any money from the blog but there is feedback, people commenting – it’s not bad. Probably my favorites are the blog and ATHENS PLUS since they are current – they have new strips. The book is already three years old.

Are there any plans for new books?

Not exactly. I will have to talk with my partner. When it first came out we split the costs and I will have to see if he is interested again. If all the books sell out in Amazon, there might be another one.

Has the book had any effect on the blog’s visits? Did it make the strip more popular or known?

I can’t really tell for the visitors’ numbers but the Greek version of the book has sold really good in Greece, so there must have been some people who bought the book, liked it and followed my blog. But my blog is in English, so…


But my guess is that comic fans in Greece can talk and read English.

Well, they haven’t been letting me know that!

Do you make any other comics or PROMETHEUS is the only one?

Right now PROMETHEUS is the only one. When I was in America I had some other ideas and sent them to the big syndicates. I sent at least three different ideas. The last one was OK, it was a relationship strip that was pretty funny. One of the syndicates wanted to see more samples but that’s as far as it went.

Did it incorporate the same bitter humor as PROMETHEUS?

Yeah, the humor was bitter but it had jokes mostly about relationships.

Are there any other mythological or historical figures you would like to have starring in a strip, like you did with Prometheus?

I have given Hercules a thought, because there are so much written about him. But with Prometheus I can identify on some level, that’s why I have all these ideas. He can be stubborn and righteous and I can feel that way even when I’m drawing.

So he’s the ideal protagonist for you.

Yeah, the idea that he’s punished for doing something good is really interesting.

Do you have any other plans for the future?

Hopefully, sell some books on Amazon. I’d like to make some decent amount of money out of it since it’s taking up so much time – if you add up all the hours for three years it’s a lot of time. But I guess I can relate more to him now, and make more jokes about him not working. His wife is pissed of at him because he doesn’t make any money. And being freelance, I don’t make that much money, so these feelings of guilt express themselves.

 

 

[Translated by Alexandros Tsantilas]