HEROES OF COSPLAY

Heroes-of-CosplayΠροσπαθώ να γράψω αυτό το άρθρο πολύ καιρό τώρα. Με το που είδα το πρώτο επεισόδιο, κάπου αρχές Σεπτέμβρη ήταν νομίζω, άρχισαν να με τρώνε τα δάχτυλά μου να γράψω κάτι. Τότε, σκέφτηκα ότι θα ήταν ίσως βιαστικό να κάνω review, με μόλις ένα επεισόδιο, και αποφάσισα να περιμένω να δω κάνα-δυο ακόμα. Και αυτό, αγαπητέ αναγνώστη, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χειρότερες ιδέες που είχα ποτέ!

Είδα συνολικά τρία επεισόδια. Και κάθε ένα ήταν χειρότερο από το προηγούμενο. Κάθε ένα με έκανε να σιχαίνομαι αυτή τη σειρά όλο και περισσότερο, ενώ όταν βγήκε το τέταρτο επεισόδιο, απλά αρνήθηκα να το δω.

Όταν άκουσα για πρώτη φορά για το HEROES OF COSPLAY, ήμουν ενθουσιασμένος. Όντας φανατικός οπαδός της άλλης σειράς του SyFY, FACEOFF, περίμενα να δω κάτι αντίστοιχης ποιότητας. Πριν συνεχίσω, όμως, τη γκρίνια μου, να σας πω μερικά πράγματα για αυτή τη σειρά, ώστε να έχετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Στην σειρά αυτή λοιπόν, θα έχουμε μια ευκαιρία (πάντα σύμφωνα με το SyFy) να μπούμε στον μαγικό κόσμο του cosplay και να παρακολουθήσουμε από κοντά μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Θα δούμε πώς φτιάχνουν τα υπέροχα κοστούμια που φορούν οι cosplayers σε διάφορα conventions. Θα δούμε τον αγώνα ενάντια στο χρόνο, καθώς και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν προκειμένου να “μεταμορφωθούν σε φανταστικούς χαρακτήρες, που δοκιμάζουν τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας”.

Όπως είπα, τα παραπάνω είναι σύμφωνα με αυτά που λέει το SyFy.

yayaΗ πραγματικότητα διαφέρει λίγο. Πράγματι, η σειρά ακολουθεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, όπως, ας πούμε, την Yaya Han. Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια που έχει η παραπάνω παράγραφος. Επί τη ευκαιρία, ορίστε πώς θα έπρεπε να έχει γραφτεί η παραπάνω παράγραφος ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα:

Στην σειρά αυτή, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να μπούμε στον υστερικό κόσμο των επαγγελματιών cosplayers και να τους ακούσουμε να νιαουρίζουν για το πώς θέλουν να βγάλουν χρήματα από το cosplay, ή πώς το cosplay θα βοηθήσει την καριέρα τους. Θα τους βλέπουμε να περιφέρονται από συνέδριο σε συνέδριο, να παθαίνουν πανικούς γιατί το μεγαλεπήβολο σχέδιό τους δεν απέδωσε όσο περίμεναν και τώρα πρέπει να κάτσουν, το βράδυ πριν το διαγωνισμό, να τελειώσουν τη στολή τους, και τελικά να παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό μόνο και μόνο για να χάσουν από έναν τυχαίο ανώνυμο cosplayer. Θα τους δούμε ακόμα να χαζοχαίρονται όταν κάποιος fan τους αναγνωρίσει και τους κουνάει την ουρίτσα του και φυσικά θα δούμε τόνους δηλητήριο να ξεχύνονται προς κάθε κατεύθυνση.

Αυτό, το τελευταίο, δεν θα με ενοχλούσε καθόλου (το αντίθετο, μάλιστα), εάν τα ξεκατινιάσματα περιορίζονταν μεταξύ τους, κάτι που έχουμε λατρέψει σε πολλά άλλα reality shows. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι σχεδόν οι πάντες εκεί μέσα αναφέρονται περιφρονητικά σε όσους δεν παίρνουν τόσο σοβαρά το cosplay και το κάνουν απλά για να διασκεδάσουν. Ναι, σωστά διαβάσατε. Προφανώς, το cosplay είναι κάτι στο οποίο πρέπει να αφιερωθείς ολοκληρωτικά, αλλιώς είσαι ένα ανάξιο σκουλήκι.

Κατά την γνώμη μου, το SyFy είχε στα χέρια του μια πάρα πολύ καλή ιδέα και τα θαλάσσωσε στην εκτέλεση. Είναι λες και όλη η παραγωγή απαρτίζεται από άτομα εντελώς άσχετα με το χώρο, που δεν ξέρουν τι θα ήθελε να δει ο θεατής, ή ότι το όλο show στήθηκε την ώρα που ξεκίνησαν τα γυρίσματα (ή και λίγο μετά).

Δεν δείχνουν σχεδόν τίποτα από την διαδικασία κατασκευής μιας στολής, ή έστω τίποτα χρήσιμο, πράγμα που το θεώρησα τεράστιο λάθος. Έχεις, όπως λες, “τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου” και είναι τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου” γιατί έχουν την εμπειρία και τις ικανότητες να είναι τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Γιατί να μην το εκμεταλλευτείς αυτό, με κάποιον πιο χρήσιμο τρόπο;

Πραγματικά, βρήκα ότι το HEROES OF COSPLAY δεν είχε να μου προσφέρει τίποτα απολύτως. Τίποτα. Δεν αξίζει ούτε καν για τα potential βυζγιά, καθώς, αν σε ενδιαφέρουν αυτά, υπάρχουν πολύ καλύτερα πράγματα να δεις, όπως αυτό το τυχαίο βίντεο:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_6cHcmhTfk8[/youtube]

Όχι, φίλε αναγνώστη, το HEROES OF COSPLAY δεν αξίζει το χρόνο σου. Είναι μια τεράστια πατάτα, που στήθηκε ως αρπαχτή και παρακαλώ όποιον το είδε και του άρεσε κάτι, να το πει εδώ να το κουβεντιάσουμε.

Κλείνοντας, ορίστε μια εικόνα που συνοψίζει τη σειρά:

Heroes-of-Cosplay-Drinking-Game

Fun Fact: Κάθε μα κάθε φορά που έπρεπε να πληκτρολογήσω τη λέξη “heroes”, το χέρι μου πήγαινε μόνο του και έγραφα τη λέξη “herpes”.