PREVIEWS PICKS (APRIL 2014)

PREVIEWS-307Υπάρχουν κάποιες στιγμές που η μια δουλειά συσσωρεύεται πάνω στην άλλη και ο λόφος γίνεται βουνό. Και σε εκείνες τις στιγμές συνήθως έρχεται ο κατάλογος των PREVIEWS της Diamond! Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Να πούμε στις εκδοτικές να σταματήσουν να βγάζουν για λίγο comics, επειδή εμείς προετοιμάζουμε το Comicdom Con Athens; Κάτι τέτοιο δε θα ήταν άκρως αντίθετο ως προς το πνεύμα του Con;

Για να μην αυτοαναιρεθούμε, λοιπόν, οι Βασιλεία Βαξεβάνη, Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και Κώστας Λαμπρόπουλος σας παρουσιάζουν – σύντομα, αλλά περιεκτικά – τις προτάσεις τους.

BLUE PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

Amazing_X-Men_AnnualAMAZING X-MEN ANNUAL #1 (Marvel Comics, pg. M58, $4.99)
Δε μπορώ να είμαι σίγουρη για ποιον ακριβώς λόγο το διάλεξα. Ίσως γιατί η Storm και η παρέα της πάνε στην Αφρική. Και είμαι σε ταξιδιωτική διάθεση. Αυτά είναι και τα μόνα που ξέρω να σας πω. Και με το “μόνα”, εννοώ ότι θέλω να πάω ένα ταξιδάκι.

GREEN ARROW #32 (DC Comics, pg. 94, $2.99)
Ισχυρίζεται η εταιρεία ότι είναι ένα καλό σημείο για να αρχίσεις. Τώρα, ξέρω ότι κάθε εταιρεία έτσι θα έλεγε. Σαν την πωλήτρια που σου λέει ότι το παντελόνι σου πάει, ενώ σε δείχνει καμιά δεκαριά κιλά πιο παχιά. Πάντως, στο #32 ξεκινά ένα νέο storyline εν ονόματι BROKEN. Μπορεί και να το δοκιμάσω. Μου άρεσε και το εξώφυλλο.

Wonder Woman #32WONDER WOMAN #32 (DC Comics, pg. 100, $2.99)
Γιατί στο εξώφυλλο η Wonder Woman κρατάει δύο katana. Δύο katana! Με ένα μωρό στην πλάτη δεμένο με το λάσο της!

BATMAN/SUPERMAN #12 (DC Comics, pg. 105, $ 3.99)
Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω; “This story was previously scheduled to appear in #11”. Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά εδώ, αλλά δε θα επιμείνω γιατί όλα ανθρώπινα είναι. Και εδώ είναι το εξώφυλλο αυτό που με έκανε να σταματήσω. Γιατί έχω μιαν αδυναμία στον Jae Lee και βρίσκω ότι έκανε εξαιρετική δουλειά στο συγκεκριμένο εξώφυλλο. Αλλά δεν έχω ιδέα τι γίνεται στη σειρά.

FABLES #141 (Vertigo, pg. 142, $ 2.99)
HAPPILY EVER AFTER! μέρος 1ο. Η ιστορία συνεχίζεται και τώρα η μάχη αρχίζει όπως την ορίζει το Camelot. Πώς θα εξελιχθεί; Επίσης, διαφημίζεται πολύ και μια ιστορία από τον P. Craig Russell. Το ότι είναι μια επιτυχημένη σειρά δε σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να σας τη θυμίζουμε, σωστά;

comics-michael-hague-eye-of-newtEYE OF NEWT #1 (Dark Horse, pg. 71, $3.99)
Πόσο εκπληκτικό είναι το ότι ο Michael Hague αποφάσισε να κάνει ένα graphic novel; Είναι ένας εξαιρετικός εικονογράφος με ειδίκευση στο φανταστικό και έχει κάνει απίστευτη δουλειά στο HOBBIT. Το να είναι, βέβαια, κάποιος καλός εικονογράφος δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να κάνει καλά comics. Και αυτό είναι καλό να το ξεκαθαρίζει κάποιος στο κεφάλι του. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα δώσω μία ευκαιρία σε αυτή την ιστορία ενός μαθητευόμενου μάγου σε μια επικίνδυνη αποστολή.

RING OF THE NIBELUNG HC (Dark Horse, pg. 72, $29.99)
Λοιπόν, είμαι απαράδεκτη! Δεν το έχω, δεν το έχω πιάσει στα χέρια μου. Και αν υπολογίσει κανείς ότι είναι μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες από έναν από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, καταλαβαίνει γιατί νιώθω άσχημα. Να που η Dark Horse μου δίνει την ευκαιρία να το αποκτήσω σε μια καλή τιμή, δεδομένου ότι είναι σκληρόδετο και αποτελείται από 424 σελίδες.

THE WICKED + THE DIVINE #1 (Image Comics, pg. 201, $ 3.50)
“Just because you are immortal doesn’t mean you’re going to live forever”. Σωστά! Αυτό έχει όλα τα φόντα να μου αρέσει. Ή να το μισήσω! Κάθε ενενήντα χρόνια, 12 θεοί έρχονται στη γη και μετενσαρκώνονται σε εφήβους για να κάνουν θαύματα και να ζήσουν μέσα στη λατρεία των θνητών. Jamie McKelvie, Kieron Gillen και Matt Wilson. Για να δούμε!

GREEN PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

secondsBRYAN LEE O’ MALLEY’S SECONDS (Ballantine Books, pg. 278, $25.00)
Δεν κατάφερα ποτέ να καταλάβω την τρέλα που επικράτησε γενικότερα με το SCOTT PILGRIM, αλλά μπορώ να εκτιμήσω γιατί αρέσει σε κάποιους ανθρώπους η γραφή του O’ Malley. Υποθέτω πως η προσθήκη αληθινής υπόθεσης θα δώσει λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο SECONDS, το νέο graphic novel του δημιουργού. Σε αυτό, η Katie, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, βρίσκει μια μαγική συσκευή, η οποία της δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα και στη ζωή γενικότερα.

Ακούγεται μελό, αλλά ξέρετε πως μόνο μελό δε μπορεί να είναι μια ιστορία του O ‘Malley.

PIRATES IN HEARTLAND: THE MYTHOLOGY OF S. CLAY WILSON VOL. 1 (Fantagraphics, pg. 332, $34.99)
PIRATESΑν παραγγείλετε μόνο ένα comic από τις πράσινες σελίδες του PREVIEWS αυτού του μήνα (επειδή ξοδέψατε όλα τα χρήματά σας στο Comicdom Con Athens κτλ. κτλ.) θα πρέπει να είναι αυτό! Ο S. Clay Wilson είναι το σάπιο μυαλό (και χέρι, υποθέτω) πίσω από τις ιστορίες του Checkered Demon και άλλων τρισχαριτωμένων χαρακτήρων – μεταξύ των οποίων, πειρατές, μηχανόβιοι, μαστούρηδες κάθε είδους και πόρνες – και ένας από τους βασικούς στύλους του κινήματος των underground comix. H καλή μας φίλη Fantagraphics, λοιπόν, ξεκινά ένα τρίτομο αφιέρωμα σε αυτόν τον τρισμέγιστο καλλιτέχνη, με αυτό το πρώτο volume, το οποίο περιέχει δουλειές του από το ZAP (του επίσης τρισμέγιστου Robert Crumb, βεβαίως-βεβαίως), το BOGEYMAN, το SNATCH, το ARCADE και άλλα έντυπα της εποχής που μόνο σκοπό είχαν να διαφθείρουν τη νεολαία…

Αποκτήστε το και κάντε υπομονή και για τα επόμενα, ετοιμάζοντας το κομπόδεμά σας…

ec slipcaseTHE EC COMICS SLIPCASE VOL. 1 (Fantagraphics, pg. 332, $94.99)
… εκτός κι αν το έχετε ήδη έτοιμο και μπορείτε να αποκτήσετε αυτό! Μια πολυτελής θήκη με τέσσερεις τόμους που συγκεντρώνουν τα καλύτερα comics της εκδοτικής από τη δεκαετία του ’50. Σε αυτά συναντάμε τα ονόματα των Harvey Kurtzman, Wallace Wood, Al Feldstein, Al Williamson και Jack Davis, μεταξύ άλλων.

Η τιμή είναι τσιμπημένη και έρχονται κι άλλα, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Ας το δούμε πρακτικά. 25 δολάρια κάθε τόμος των 208 σελίδων. Ή 30 δολάρια για τα horror comics του Harvey Kurtzman, συν άλλα 30 για τα horror και crime comics των Wallace Wood και Al Feldstein, συν άλλα 20 για τα sci-fi του Al Williamson και 20 τελευταία για τα horror του Jack Davis. Είδατε πόσο φτηνό είναι τελικά;

shackletonSHACKLETON: ANTARCTIC ODYSSEY GN (First Second, pg. 335, $16.99)
Στα χνάρια του LEWIS & CLARK, ο Nick Bertozzi (THE SALON, HOUDINI: THE HANDCUFF KING) μας αφηγείται την ιστορία ενός ακόμη πρωτοπόρου εξερευνητή: του Ernest Shackleton, επικεφαλής της πλέον φιλόδοξης αποστολής εξερεύνησης της Ανταρκτικής. Κρίνοντας από τα προηγούμενα έργα του, μπορώ να προβλέψω με σχετική ασφάλεια τρία πράγματα: φανταστικό storytelling, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και εκπληκτικό σχέδιο.

ARMOR HUNTERS #1 (Valiant, pg. 375, $3.99)
To νέο crossover της Valiant ξεκινά το καλοκαίρι του 2014 και θα αποτελείται από 18 μέρη, περνώντας από όλους τους τίτλους της εκδοτικής. Η αρχή, όμως, γίνεται με αυτό το πρώτο τεύχος του mini series των τεσσάρων τευχών. Και η ομάδα των δημιουργών δεν είναι καθόλου τυχαία: Robert Venditti (THE SURROGATES, X-O MANOWAR, GREEN LANTERN) και Doug Braithwaite (UNIVERSE X, PARADISE X, UNITY). Από την άλλη, βέβαια (κι ας με συγχωρέσουν οι fans της Valiant), 18 τεύχη επί $3.99 ισούνται με 72 δολάρια. Όσα σχεδόν χρειάζεστε για να πάρετε δύο τόμους του PIRATES IN HEARTLAND ή το EC SLIPCASE, αν καταφέρετε να μιλήσετε στο τηλέφωνο με τον Gary Groth και να τον πείσετε να σας κάνει σκόντο τα 22 δολάρια.

Φυσικά, μπορείτε να ξοδέψετε όλα αυτά τα χρήματα στο Comicdom Con Athens και μετά να μείνετε ταπί και να μη μπορείτε να παραγγείλετε τίποτε. Αλλά δε μου επιτρέπεται να το προτείνω μέσα από αυτή τη στήλη.

MANGA (Κώστας Λαμπρόπουλος)

seraphSERAPH OF THE END: VAMPIRE REIGN VOL 1 (Viz Media, pg. 386, $9.99)
Ένας άγνωστος ιός, λέει, θέρισε όλους τους ενήλικες και άφησε τα παιδιά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Ήδη άρχισα να χασμουριέμαι από τη βαρεμάρα. Αυτό το theme το έχουμε δει ξανά σε σειρές όπως το THE TRIBE και το JEREMIAH και είμαι σίγουρος ότι, αν ψάξουμε λίγο παραπάνω, θα το βρούμε και σε βιβλία, comics, ταινίες, πολύ πριν το 2012 που πρωτοδημοσιεύτηκε το SERAPH OF THE END.

Εκτός από τα παιδιά survivors, έχουμε και βρικόλακες (χωρίς glitter), οι οποίοι έχουν μαντρώσει τα παιδάκια και τα χρησιμοποιούν ως σκλάβους και φαγητό. Αλλά δεν τα έχουν υπολογίσει καλά οι βρικόλακες. Βλέπεις, ο Yuichiro Hyakuya (του οποίου το character design θυμίζει ύποπτα Maruo) έχει βάλει σκοπό της ζωής του να γίνει δυνατός και να σκοτώσει όλους τους βρικόλακες. Μαζεύει, λοιπόν, μια ομάδα παιδιών και σχεδιάζουν να αποδράσουν από τα ανήλιαγα υπόγεια που τους έχουν κλεισμένους. Αν αυτό το τελευταίο σου θύμισε ένα chapter του FAIRY TAIL, καλά έκανε.

Υποτίθεται ότι το SERAPH OF THE END είναι το νέο hit series της Viz. Εμένα δεν με συγκίνησε πάντως.