FIRST TIME EVER: ASTERIX

prd_show_ASTERIX_13Ο ΜΑΝΤΗΣ
Writer: René Goscinny
Artist: Albert Uderzo
ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ

Όπως ήδη γνωρίζετε, το FIRST TIME EVER, ως παραδοσιακή πλέον στήλη…”αυτοταπείνωσης”, μας προκαλεί να εξομολογηθούμε τις μεγαλύτερες “αναγνωστικές ελλείψεις” και αμαρτίες μας.

Ο Αστερίξ είναι ένας από τους γνωστότερους ήρωες που έβγαλε η γαλλοβελγική σκηνή των comics, μιας και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες, κατακτώντας fans σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσφατα, ανακάλυψα ότι κυκλοφορεί σε hardcover έκδοση, έτσι, το πήρα απόφαση να συλλέξω και να διαβάσω τον ιστορικό αυτόν τίτλο που απλά δεν έτυχε να διαβάσω ποτέ μέχρι τώρα…

Οι Γαλάτες βρίσκονται στο σπίτι του αρχηγού τους Μαζεστίξ, γιατί έχει ξεσπάσει καταιγίδα. Ενώ, λοιπόν, δεν ανησυχούν καθόλου για τους Ρωμαίους που έχουν κατακτήσει ολόκληρη την Γαλατία, κυριολεκτικά τρέμουν για το αν θα πέσει ο ουρανός στα κεφάλια τους (από τις καταιγίδες)! Τότε, έρχεται ένας παραδοσιακός τσαρλατάνος και υποτιθέμενος Μάντης για να συμπληρώσει την δεισιδαιμονία των Γαλατών. Με μερικά απλά mind tricks και ουσιαστικά λέγοντας τους ό,τι θέλουν να ακούσουν, ο μάντης καταφέρνει να κάνει τον εαυτό του απαραίτητο στο χωριό και συνάμα να τους επηρεάσει σε βαθμό που θα κάνουν ό,τι τους πει. Φυσικά ο μικρόσωμος ήρωας θα κάνει τα πάντα όμως για να εκλογικεύσει τους φίλους του.

asterΤο σχέδιο είναι πολύ όμορφο, θα έλεγα. Οι χαρακτήρες είναι όλοι ιδιαίτεροι (με τεράστιες μύτες), απίστευτη εκφραστικότητα και καλοσχεδιασμένοι με λεπτές, γρήγορες γραμμές. Το coloring, κατά κύριο λόγο, πλακάτο και έντονο.Το κλικ όμως το κάνει η ιστορία. Από τη μία είναι πολύ ευχάριστη και βγάζει μεν γέλι,ο αλλά παράλληλα βγάζει και έναν αμήχανο ρεαλισμό. Έχει γραφτεί πριν από 40 χρόνια και αντικατοπτρίζει την κοινωνία τόσο μα τόσο καλά. Η τέλεια ανατροπή είναι ότι στο τέλος ο Μάντης προσπαθεί (με όλη του την δύναμη) να τους πείσει ότι δεν είναι πραγματικός μάντης!!

Η αλήθεια είναι ότι λυπάμαι που δεν το διάβασα μικρότερος  -όχι φυσικά επειδή δε μπορώ να το διαβάσω τώρα (αυτό κάνω!), αλλά γιατί το ΑSTERIX δείχνει να παρέχει στοργικά έναν πολύ αγνό συνδυασμό ωραίων, ευχάριστων ιστοριών με έναν πραγματικά έξυπνο σατιρικό χαρακτήρα.

ΥΓ: Τι?? Δεν έχετε διαβάσει ASTERIX;;