SNAPSHOT REVIEWS 30-04-15 (The CCA 2015 Edition)

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Το ΣκορποχώριΤΟ ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ
Writer/Artist: Τάσος Ζαφειριάδης
Ενατη Διασταση

Δε νομίζω πως είχα συνειδητοποιήσει πόσο θα μου έλειπε το THE VERY CLOSED CIRCLE, όταν το είδα να ολοκληρώνεται. Ευτυχώς, μετά τα ΒΥΖΙΑ του Κιουτσιούκη, έχουμε και το ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ του Τάσου Ζαφειριάδη να συγκεντρώνει comics των δημιουργών που πρωτοεκδόθηκαν στην online ανθολογία.

Με μόνο περιορισμό το format των τεσσάρων καρέ, ο χαρισματικός Τάσος Ζαφειριάδης (ο οποίος είδε αυτές τις μέρες και ΤΟ ΠΤΩΜΑ, το οποίο συν-δημιούργησε, να μεταφράζεται στα Γαλλικά) γκρεμίζει κάθε είδους σύμβαση και τολμά μοναδικούς πειραματισμούς. Πιθανότατα μαζί με το ΩΧ ΘΕΕ ΜΟΥ του Τόμεκ, κάποια comics του Γιώργου Τσούκη και ενα-δυο ακόμη comics του ίδιου του Ζαφειριάδη (σκέφτομαι την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ και τον ΚΥΡ ΚΟΝΓΚ), αποτελούν τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά comics που μας έχει δώσει η ελληνική σκηνή.

ΓΥΡΝΩ ΣΑΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑNYXTERIDA_COVER_L
Writer/Artist: Πέτρος Χριστούλιας
Jemma Press

Ο Πέτρος Χριστούλιας ήταν (όχι άδικα) ο ένας από τους δύο μεγάλους νικητές της πρώτης απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κομικς. Μάλιστα, το ΓΥΡΝΩ ΣΑΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ βραβεύτηκε ως καλύτερο διαδικτυακό comic για την παρουσία του στο socomic. Η αλήθεια είναι πως, όσο το έβλεπα online, δεν το είχα εκτιμήσει αρκετά. Έχοντας, όμως, την ευκαιριά να το διαβάσω και τυπωμένο ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα. Το στιλάτο και ιδιαίτερα δυναμικό σχέδιο του, κερδίζει ομολογουμένως και τον πιο δύσκολο αναγνώστη, ενώ η ανεση με την οποία διηγείται ιστορίες με τις εικόνες του είναι μοναδική.

Αυτά, όμως, τα έβλεπα και στην online εκδοχή του comic. Αυτό που δεν μπορούσα να διακρίνω, διαβάζοντας τις συνέχειες, είναι το πόσο καλοστημένη είναι η ιστορία. Ο κόσμος του ρεμπέτικου και ο Καπετάν-Νυχτερίδας ζωντανεύουν μπροστά μας, καθώς ο παράξενος μασκοφόρος μάχεται με τζουτζέδες για την καρδιά της Θοδώρας.

giorgisI YORGIS DRAGONSLAYER
Writer: Γιώργος Τσακιρέλλης
Artist: Χρήστος Σταμπουλής
Gaasp! (Self-Published)

Είναι η πρώτη νέα έκδοση που διάβασα και μια από τις πιο αγαπημένες μου ως τώρα. Κάτι ανάμεσα σε βίο Αγίου και σε έναν πιο ακραίο Σπάρτακο (τον τηλεοπτικό Σπάρτακο, δηλαδή). Επικά αστείοι διάλογοι από τον Γιώργο Τσακιρέλλη (νομίζω πως, όσο περνά ο καιρός, εκτιμώ όλο και περισσότερο το χιούμορ του). Ο Σταμπουλής “θερίζει”, σχεδιάζοντας στρατούς, δράκους, ελέφαντες και σεξουαλικά αχόρταγες γυναίκες (η αγγλική σημαία στο εξώφυλλο μου φαίνεται πραγματικά συγκλονιστική λεπτομέρεια).

Είναι άραγε μια τσόντα με μπόλικη βία; Είναι μια σπλατεριά με μπόλικο σεξ; Μια τεράστια υπερπαραγωγή με “σφαγίδι, πουτάνες και κρασί” (όπως λέει και ο Γιώργης); Μάλλον είναι και τα τρία και πολλά άλλα ακόμη. Το σίγουρο έιναι ότι πρόκειται για μια από τις άχαστες κυκλοφορίες του Comicdom Con Athens 2015 και ότι “σαν το Γιωργάρα δεν έχει”.

Εσύ, αρνάκι γάλακτος τρως;

45epoxes4.5 SEASONS
Writer/Artist: Σιαδώρα Παπαθεοδώρου
Self-Published

Όπως κάθε χρονιά, οι αυτοεκδόσεις κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις. Ανάμεσα σε αυτές, ήταν και το 4.5 SEASONS της Σιαδώρας Παπαθεοδώρου. Σε ένα πολύχρωμο fantasy πλαισιο, δρουν ιδιαίτεροι χαρακτήρες και ζουν ιστορίες με απροσδόκητες εξελίξεις. Φαντάζομαι πως ήταν το άσπρο εξώφυλλο που δε μου επέτρεψε να καταλάβω, με την πρώτη ματιά, πόσο έντονες είναι οι επιρροές από τη δουλειά του Μιχάλη Διαλυνά. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα σημεία και χαρακτήρες, η επιρροή φάνηκε πολύ πιο έντονα.

Έντονα, τολμηρά χρώματα και σκίτσο με μπόλικο νεύρο, συνθέτουν τις ενδιαφέρουσες ιστορίες μιας δημιουργού, που δείχνει πως έχει τις δυνατότητες να μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον.