A MONTH IN COVERS (April 2015)

Μετά από ένα υπέροχο Comicdom Con Athens και πολλή δουλειά ανάμεσα σε φωτογραφήσεις και συνεντεύξεις, αναμενόμενο ήταν να καθυστερήσω για λίγο αυτήν εδώ την στήλη. Στον γεμάτο Απρίλιο που περάσαμε, με το Πάσχα και την μεγάλη γιορτή των comics, δέκα καλλιτέχνες έντυσαν μοναδικά αντίστοιχο αριθμό τευχών. Πάμε να τα απολαύσουμε παρέα.

BLACK WIDOW #17
Cover Artist: Phil Noto
Marvel Comics

Black Widow 17

Στην τρίτη παρουσία, τόσο της σειράς όσο και του καλλιτέχνη Phil Noto, η ανθρώπινη Natasha Romanoff, με τις ελιές, την πλατύτερη μύτη και τις γραμμές κάτω από τα μάτια, μας κοιτάει σαν να είμαστε εμείς το επόμενό της θύμα. Η αντίθεση της “Μαύρης Χήρας” στα λευκά, σαν ένας Άγγελος του Θανάτου, μοναδική.

CHRONONAUTS #2
Cover Artist: Sean Murphy
Image Comics

Chrononauts 2

Σαν αφίσα χολιγουντιανής ταινίας, όπου άπαντες κυνηγούν τους δύο μας ήρωες κι αυτοί πατάνε τέρμα το γκάζι, γελώντας και ακούγοντας το μουσικό θέμα της ταινίας. Από πίσω, ποζάρουν με ύφος πρωταθλητών που τζογάρουν την ζωή τους για λίγη περιπέτεια. Ο αγαπημένος Sean Murphy σχεδιάζει οχήματα, κτίρια και gadgets στο CHRONONAUTS και το απολαμβάνει στο έπακρον.

MAX RIDE: FIRST FLIGHT #1
Cover Artist: Stephanie Hans
Marvel Comics

Max Ride First Flight 1

Η όψη ενός θλιμμένου αγγέλου έχει την τάση να τραβάει τα βλέμματα, αλλά η Stephanie Hans πάει την ιδέα λίγο παραπέρα. Η εγγύτητα της άκρης των φτερών μας αναγκάζει να κρυφοκοιτάξουμε γοργά, λίγο πριν τα φτερά κλείσουν προστατευτικά γύρω από την ηρωίδα. Ένα ρομαντικό εξώφυλλο, χρωματισμένο με αντιθετικά χρώματα για έμφαση.

NAMES #8
Cover Artist: Celia Calle
DC Comics (Vertigo)

Names 8

Η Celia Calle πραγματοποιεί την δεύτερη σερί παρουσία της στην στήλη και, από το ολόλευκο εξώφυλλο του προηγούμενο μήνα, περνάει στο μαύρο. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται σαν η γυναίκα του εξώφυλλου να ετοιμάζεται να γδυθεί, στην ουσία όμως ντύνεται από την μαύρη πίσσα (;) που χύνεται πάνω στο σώμα της. Η θέση, αλλά και το ουρλιαχτό του κρανίου, προκαλεί ανατριχίλες.

NINJAK #2
Cover Artist: Dave Johnson
Valiant Entertainment

Ninjak 2

Ο Dave Johnson, γνωστός cover artist και φημισμένος για τα 100 BULLETS και PUNISHER, κάνει κάτι που αυτή η στήλη αγαπάει πολύ: βάζει το logo μέσα στο παιχνίδι του σχεδίου. Αντί, όμως, να γράψει το όνομα του ήρωα με αίμα, όπως έχουμε ξαναδεί, χρησιμοποιεί το κενό που δημιουργείται όταν αποκόψεις την πορεία ενός παχύρρευστου υγρού, με τα δάκτυλά του να συλλαβίζουν την ταυτότητα του.

POPEYE CLASSIC #33 (Variant Cover)
Cover Artist: Nate Bear
IDW Publishing

Popeye Classic 33

Ένα πολύ διαφορετικό εξώφυλλο, από αυτά που σας έχω συνηθίσει τουλάχιστον, που βγάζει όλη εκείνη την ομορφιά της υπερβολής του καρτουνίστικου στιλ. Θυμίζοντας, φυσικά, τα cartoons των δεκαετιών του ‘40 και του ’50, ο Nate Bear παρουσιάζει τους βασικούς πρωταγωνιστές της διάσημης σειράς και “τραβάει από τα μαλλιά” εκείνα τα χαρακτηριστικά τους που τους κάνουν ξεχωριστούς. Pure fun!

RAT GOD #3
Cover Artist: Richard Corben
Dark Horse Comics

Rat god 3

Ο ημίθεος Richard Corben σε ένα αριστουργηματικό έργο τρόμου, παλαιάς σχολής, που φέρνει στο νου τα CREEPY και EERIE. Φρικιαστικά αρουρόμορφα τέρατα παίρνουν μέρος σε μια φυσιολογική παραταύτα σκηνή, όπου ο γονιός ταΐζει τα μικρά του. Υπέροχος φωτισμός, που οδηγεί το βλέμμα από την σκάλα που φωτίζει το νεκρό σώμα, μέχρι την στροφή, στο πιο σκοτεινό και απόκοσμο υπόγειο.

REALIST OGN
Cover Artist: Asaf Hanuka
Archaia Entertainment

Realist

Πόσο καλά μπορεί να αποδοθεί η ανθρώπινη έκφραση από έναν καλλιτέχνη; Όχι και τόσο εύκολα, ειδικά όταν πρόκειται για μείγμα συναισθημάτων, όπως ο πιτσιρίκος με το ψαρωτικό, σκληρό και πεισματάρικο βλέμμα, αλλά και μιας πινελιάς φόβου. Ο πατέρας/μέντορας, ναι μεν χτυπημένος και καταβεβλημένος, γεμάτος, όμως, αυτοπεποίθηση για τον μικρό πρωταθλητή. Οι ταράτσες της γειτονιάς πλαισιώνουν όμορφα το κυρίως θέμα.

RED SONJA: VULTURE’S CIRCLE #4
Cover Artist: Jay Anacleto
Dynamite Entertainment

Red Sonja

Η Red Sonja δεσπόζει σαν προφήτης/θεά/Βαλκυρία και ατενίζει ψηλά το φως. Τη γειώνουν ο τρόπος που κρατάει το χαλινάρι και η μάζα της μάχης που μαίνεται στα πόδια της, σχηματίζοντας μια αρμονική πυραμίδα μέσα στο χάος. Οι άλλες δύο, και μοναδικές, γυναίκες που την πλαισιώνουν εκατέρωθεν είναι σαν να ίπτανται μαζί της προς τον ουρανό, άγριες και επιβλητικές.

SUICIDERS #3
Cover Artist: Lee Bermejo
DC Comics (Vertigo)

Suiciders 3

Ο δεύτερος μονομάχος πιτσιρίκος για αυτό τον μήνα, αυτή τη φορά με σπαθί, όπλο και μαλλί μοϊκάνα, φαίνεται λίγο πιο bad-ass από αυτόν του REALIST. Ειδικά όταν βλέπουμε τον τεράστιο αντίπαλο του, σε μια αντιστροφή του προηγούμενου θέματος. Οι σκιές και οι πτυχώσεις, το δυνατό σημείο του Lee Bermejo, μας δίνουν τον ρεαλισμό και ο υπερκορεσμός των χρωμάτων το απόκοσμο, προδίδοντας ένα μέλλον μακρινό, αλλά πιθανό.

EISNER NOMINEES: BEST COVER ARTIST

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκαν και οι υποψηφιότητες των βραβείων Eisner και εδώ θα ασχοληθούμε, φυσικά, με τους δημιουργούς εξώφυλλων. Τρεις στους έξι υποψήφιους έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές στην στήλη, και, πέρα από το προσωπικό γούστο που θα απέκλειε κάποιους από την εμφάνιση τους εδώ, ένας λόγος είναι ότι τα βραβεία αναφέρονται σε ολόκληρο το 2014, ενώ η στήλη υπάρχει μόλις από τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Σκανδαλώδης και αισθητή η απουσία της Emma Rios και, προσωπικά, ελπίζω σε μία νίκη του Mike Del Mundo, με δεύτερη επιλογή τον Phil Noto, κάτι που θα το μάθουμε στις 10 Ιουλίου. Σας παραθέτω την πλήρη λίστα των καλλιτεχνών και των δουλειών για τις οποίες είναι υποψήφιοι, καθώς και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών. Τα λέμε σε λιγότερο από ένα μήνα!

Darwyn Cooke:  DC Comics Darwyn Cooke Month Variant Covers (DC)

Mike Del Mundo: Elektra, X-Men: Legacy, A+X, Dexter, Dexter Down Under (Marvel)

Francesco Francavilla: Afterlife with Archie (Archie); Grindhouse: Doors Open at Midnight (Dark Horse); The Twilight Zone, Django/Zorro (Dynamite); X-Files (IDW)

Jamie McKelvie/Matthew Wilson: The Wicked + The Divine (Image); Ms. Marvel (Marvel)

Phil Noto: Black Widow (Marvel)

Alex Ross: Astro City (Vertigo/DC); Batman 66: The Lost Episode, Batman 66 Meets Green Hornet (DC/Dynamite)

Phil Noto

Phil Noto

Jamie McKelvie/Matthew Wilson

Jamie McKelvie/Matthew Wilson

Alex Ross

Alex Ross

Francesco Francavilla

Francesco Francavilla

 

Mike Del Mundo

Mike Del Mundo

Darwyn Cooke

Darwyn Cooke