The Walking Dead #193

This is not a scary story. This is a story about hope.

Ήρθε το τέλος! Ο Robert Kirkman, με μία άκρως αιφνιδιαστική κίνηση, τελείωσε τη σειρά-ορόσημο, αφήνοντας άναυδο όλο το αναγνωστικό κοινό, μετά από 16 χρόνια! Και ο επίλογος της θρυλικής πλέον σειράς, ήρθε με ένα σχεδόν τριπλό σε έκταση τεύχος.

Είχαμε αφήσει τους “Ζωντανούς Νεκρούς” σε ένα πολύ βαρύ τεύχος, το #192, στο οποίο είχαμε το επίσημο τέλος του Rick Grimes. Το μεγαλύτερο μέρος του προτελευταίου τεύχους ήταν χωρίς λόγια και γεμάτο από εκείνη τη βουβαμάρα που συναντάς μόνο σε τραγωδίες, επιτάφιους και κηδείες. Ήταν η κορύφωση του δράματος του Rick, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής της σειράς. Δεν νοείται THE WALKING DEAD δίχως Rick Grimes. Ήταν και θα είναι ο πρώτος και παντοτινός “Ζωντανός Νεκρός”. Κλείνοντας, είχα γράψει πως αρχίζει πλέον μία νέα εποχή και ίσως το τελευταίο arc της σειράς, όπου τη θέση του Rick παίρνει πλέον ο μονόφθαλμος γιος του, Carl. Όμως ο Kirkman είχε άλλα σχέδια.

Είχαν ανακοινωθεί ήδη, μέσω του PREVIEWS, τεύχη τουλάχιστον μέχρι το #196 και όλα έδειχναν πως άνετα θα έφτανε η σειρά τα διακόσια τεύχη. Ο Kirkman, μάλιστα, είχε βάλει τον Adlard και είχε φιλοτεχνήσει τα αντίστοιχα εξώφυλλα, για να μην υποψιαστεί κανείς τίποτα. Και αυτό γιατί ο Kirkman αποφάσισε να κάνει κάτι που ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη εκδοτική. Να τελειώσει την ιστορία του όπως και όταν θέλει ο ίδιος ο δημιουργός της. Στο τέλος του τεύχους, έχει 6 σελίδες κείμενο που βγάζει τα εξώψυχά του και λέει, ειλικρινά και αβίαστα, τις προσωπικές του σκέψεις και επιθυμίες, όπου δείχνει ότι σέβεται και τους χαρακτήρες που έφτιαξε αλλά και τους αναγνώστες. Συγκεκριμένα, παραδέχεται πως όποιο arc δοκίμασε να γράψει με πρωταγωνιστή τον Carl, μετατρεπόταν πολύ σύντομα σε παρατραβηγμένο filler, γιατί ο Rick ήταν ο πρωταγωνιστής και το THE WALKING DEAD ήταν η ιστορία του.

Το τεύχος αρχίζει με το τρίτο και τελευταίο από τα χρονικά άλματα της σειράς. Βρισκόμαστε πάνω από δέκα χρόνια αργότερα και ο Carl έχει πλέον αποκτήσει κόρη, ενώ οι roamers είναι σπάνιο θέαμα. Τότε, ο κακομαθημένος γιος της Maggie, Hershel Greene, αποπειράται να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να πλουτίσει, κάνοντας tour μερικούς roamers ως ένα μακάβριο θέαμα. Ένας ξεφεύγει από την άμαξα και πλησιάζει το σπίτι του Carl, όπου ο Carl κάνει το αυτονόητο. Ακολουθεί ένα θέατρο του παραλόγου, στο οποίο ο Hershel απαιτεί ηθική και υλική αποζημίωση γιατί του έβλαψε την επιχείρηση. Η μάχη θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων του Commonwealth, μέχρι να δικαιωθεί ο Carl. Μάλλον, με βάση αυτό το μέτριο mini arc, μας δίνει να καταλάβουμε ο Kirkman και τον λόγο που η ιστορία πρέπει πλέον να τελειώσει.

Ακολουθεί ένα επιλογικό μοντάζ, όπου ο Carl αναφέρεται στον πατέρα του και την ασύλληπτη κληρονομιά που άφησε πίσω του, δείχνοντάς μας και όλους τους επιζήσαντες των “Trials”, όπως ονομάζει τις πρώτες δύσκολες ημέρες, όπου υπήρχαν παντού walkers. Πλέον, είναι ένας νέος κόσμος, απαλλαγμένος από τα βάρη του παλιότερου, και στο χέρι τους είναι να παραμείνει έτσι, παρά τους κακόβουλους που πάντα θα υπάρχουν ανάμεσα στους ζωντανούς. Είναι ένα απρόσμενα ελπιδοφόρο τέλος, σε μία ιστορία χαραγμένη με τόνους αίματος, τρέλας και προδοσίας, το οποίο σε αφήνει με την ίδια αίσθηση που έχει και η κορούλα του Carl, Andrea, όταν της αφηγείται την ιστορία σαν παραμυθάκι. Με ένα χαμόγελο και ηθική ικανοποίηση, ενώ σίγουρα θέλεις να την ξαναδιαβάσεις. Για όλα τα διδάγματα, το σπαραξικάρδιο δράμα, τους εμβληματικούς χαρακτήρες και τη μοναδική ατμόσφαιρα της ιστορίας που νεκρανέστησε, με μοναδικό τρόπο, ένα συχνά παραμελημένο αφηγηματικό είδος, αυτό των zombies. Σίγουρα, κάποτε θα περάσει η μόδα, όμως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως έγραψε ιστορία, ενώ θα συνεχίσει να υπάρχει και στην τηλεόραση, σύμφωνα με το AMC.

O Robert Kirkman, μέσω του Rick, κατόρθωσε αυτό που αποζητούσαν όλοι οι Ομηρικοί ήρωες. Μία τέλεια υστεροφημία, μέσω ενός τέλους τη στιγμή που έπρεπε και με τον τρόπο που έπρεπε. Συνεπώς, δεν έχετε πια καμία δικαιολογία να μην πιάσετε αυτό το αφηγηματικό “τέρας”, που πλέον παραδόθηκε ολοκληρωμένο στα χέρια μας. Εκατόν ενενήντα τρία τεύχη, 32 τομάκια, ή 4 Compendium, μέχρι τέλος της χρονιάς το THE WALKING DEAD θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα format. And the winter is coming…