PREVIEWS PICKS (APR 2010): The “Green Pages”

Ας δούμε τι έχουν να μας προσφέρουν οι πράσινες σελίδες στο PREVIEWS αυτού του μήνα. Δε μπορώ να πω ότι είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένη, αλλά υπάρχουν δυο-τρία πράγματα που αξίζουν.

ROBERT E. HOWARD’S HAWKS OF OUTREMER # 1 ($ 3.99, ΒΟΟΜ!, p. 250)

Μια από τις πραγματικά καλές ιστορίες του Howard, η οποία μεταφέρεται πρώτη φορά σε comic. Ο Cormac FitzGeoffrey είναι ένας φοβερός πολεμιστής που έχει πολύ λίγους φίλους. Όταν ένας από αυτούς τους λίγους φίλους και άρχοντάς του, δολοφονείται, ο Cormac ακολουθεί το δρόμο της εκδίκησης και τον στρώνει με πτώματα. Μπορεί ήρωας να μην είναι ο πολυαγαπημένος Conan, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, οι ήρωες του Howard πάνω κάτω είναι στα πρότυπα του Κιμμέριου βαρβάρου. Έτσι, μη φοβάστε, δε θα λείψουν οι βίαιες σκηνές μάχης σε σχέδιο του Damian Couceiro. Όσοι πιστοί, μη το χάσετε!

DARKWING DUCK # 1: THE DUCK KNIGHT RETURNS ($ 3.99, ΒΟΟΜ!, p. 252)

Η επιστροφή της χρονιάς! Ο φοβερός, μοναδικός, ανεπανάληπτος Darkwing Duck επιστρέφει στο χαρτί για να υπερασπιστεί την αγαπημένη του πόλη. Παραφράζοντας τον τίτλο THE DARK KNIGHT RETURNS, ο “Τρόμος που Φτερουγίζει τη Νύχτα” στη σειρά αυτή ξέρει ότι δε μπορεί να αφήσει τους κατοίκους της πόλης ανυπεράσπιστους. Η αλήθεια είναι ότι το παλαβό αυτό παπί αρέσει.

BULLET TO THE HEAD #1 ($ 3.99, Dynamite Entertainment, p. 267)

 

Ορμώμενο εξ Ευρώπης, καθώς το comic αυτό των Matz και Colin Wilson κυκλοφόρησε αρχικά από την Casterman, το BULLET TO THE HEAD είναι καθαρά noir. Κακοποιοί, αστυνομικοί, οι πάντα απαραίτητες μοιραίες γυναίκες (χωρίς τις οποίες, στα noir, έχω την εντύπωση ότι ο άνδρες θα κάθονταν και θα μιλούσαν για μπάλα) και ένα συμβόλαιο θανάτου. Ακούγεται καλός συνδυασμός.

LUCKY IN LOVE: A POOR MAN’S HISTORY ($19.99, Fantagraphics, p. 284)

Μια όμορφη ιστορία ενηλικίωσης από τους George Chieffet και Stephen DeStefano. Ο Lucky, όνομα που υποψιάζομαι ότι είναι ευφημισμός, πάει στον πόλεμο μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι η ωριμότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που περίμενε.

SET TO SEA ($ 16.99, Fantagraphics, p. 284)

Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ του Drew Weing, για το σχέδιο του οποίου η εταιρεία διατείνεται ότι είναι ανάμεσα στον Dore και τον Segar. Όσο για την ιστορία, αφηγείται τις περιπέτειες ενός wannabe Νίκου Καββαδία, ενός ποιητή, δηλαδή, που μπαρκάρει για να βιώσει την έμπνευση. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο περίμενε.

NORMAN PETTINGILL: BACKWOODS HUMORIST ($ 39.99, Fantagraphics, p. 284)

Ο Norman Pettingill ήταν ένας ψαράς από το Βόρειο Wisconsin, ο οποίος, σε ηλικία 51 ετών, έκανε εκατοντάδες σχέδια, αποτυπώνοντας, με τον πιο ξεκαρδιστικό και σουρεαλιστικό τρόπο, τη ζωή στην επαρχία που ζούσε. Την έκδοση έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Gary Groth και την εισαγωγή έχει γράψει ο Robert Crumb, που είχε παρουσιάσει κάποια σχέδια του Pettingill στο WEIRDO στα μέσα των 80’s. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς με πόση εκτίμηση μιλούν για αυτόν μεγάλοι underground δημιουργοί.

WEREWOLVES OF MONTPELLIER ($ 12.99, Fantagraphics, p. 285)

 

Ο πολύ καλός Νορβηγός, Jason, νικητής Eisner Award το 2008 για το THE LAST MUSKETEER, μας έρχεται με μια καινούρια ιστορία. Ο Sven είναι ένας ταλαίπωρος καλλιτέχνης που καταλήγει στο Μονπελιέ (όπου ο Αδαμάντιος Κοραής σπούδασε ιατρική) και περνά τον καιρό του χαζολογώντας. Τη νύχτα, όμως, ντύνεται λυκάνθρωπος και μπαίνει στα σπίτια των κατοίκων. Δε ξέρει, όμως, ότι το Μονπελιέ είναι έδρα λυκανθρώπων (μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που διέφυγε της προσοχής του Κοραή).

AFTER DARK #0 ($ 1.00, Radical publishing, p. 304-305)

Έχουν πάθει κάτι οι σκληροί, αφροαμερικάνοι ηθοποιοί και το ρίξανε στα comics; Μετά τον Samuel L. Jackson και το COLD SPACE, και ο Wesley Snipes μπαίνει στο χορό. Το πιο τρομακτικό είναι ότι και τα concepts μοιάζουν, καθώς και εδώ έχουμε έναν κακό και ανήθικο τύπο που παραδέρνει σε έναν αφιλόξενο post-apocalyptic κόσμο. Τι να πώ;

WHISPERS IN THE WALLS #1 ($ 3.50, Humanoids Inc, p. 292)

 

Και αν, για πολλούς, το γεγονός σε αυτό το PREVIEWS είναι το ότι η IDW ανεβαίνει κατηγορία, για μένα το μεγάλο και χαρμόσυνο γεγονός είναι η ανεξαρτητοποίηση της Humanoids και η επιστροφή της στη δράση. Πέρα από την επανακυκλοφορία των METABARONS, ξεχωρίζω το WHISPERS IN THE WALLS. Πρόκειται για μια ιστορία τρόμου από τους Munoz και Tirso, με ένα κοριτσάκι που προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια του θανάτου των γονιών του. Και τα πράγματα από εκεί και πέρα πέρνουν μια τρομακτική τροπή, όπως αρμόζει σε ένα horror που σέβεται τον εαυτό του.

BOUNCER: ONE ARMED GUNSLINGER #1 ($ 3.50, Humanoids Inc, p. 292)

Και μιας και η Humanoids αναστήθηκε, μέρες που είναι, μπήκε δυναμικά με τη συνέχεια του BOUNCER, του πολύ Alejandro Jodorowsky, σε σχέδιο Francois Boucq. Συνεχίζονται, λοιπόν, οι western περιπέτειες του μονόχειρα Bouncer. Παρ’ όλο που δεν είμαι φίλη των western, ο Jodorowsky είναι από τους αγαπημένους μου δημιουργούς.

THE WIZARD OF ID: THE DAILIES 1970-1971 HC ($ 19.95, Titan, p. 315)

 

Και μια καθαρά προσωπική επιλογή, καθώς λατρεύω το συγκεκριμένο strip. Είναι μια μακροβιώτατη σειρά, με τρελό χιούμορ σε μεσαιωνικό σκηνικό, με έναν κοντό και σκληρό βασιλιά, έναν ανατρεπτικό μάγο και μια θεοπάλαβη ομάδα. Απλά ξεκαρδιστικό. Σε αυτή τη συλλογή, έχουμε τα καθημερινά strips από την καλύτερη περίοδο της σειράς.