Τα Νέα Της Humanoids

Δεν πάνε ούτε τρεις μήνες από τη στιγμή που μαθαίναμε για την επιστροφή της Humanoids στην αγορά των ΗΠΑ και που η Βασιλεία Βαξεβάνη μοιραζόταν μαζί μας τον ενθουσιασμό της για τις νέες κυκλοφορίες της . Οι εξελίξεις, όμως, πλέον είναι ταχύτατες και η Humanoids έχει αλλάξει ήδη γραμμή πλεύσης σε σχέση με τα αρχικά της σχέδια.

Για του λόγου το αληθές, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του νέου Editor in Chief της Bob Silva στο CBR. Τα άμεσα και έμμεσα συμπεράσματα που βγάζει κανείς διαβάζοντας την είναι τα εξής.

– Δεν πρόκειται να δούμε στα ράφια και τις τέσσερις νέες κυκλοφορίες που είχαμε δει στο PREVIEWS. Τα THE METABARONS VOL. 4 και το πρώτο τεύχος του WHISPERS IN THE WALLS θα κυκλοφορήσουν κανονικά. Αντίθετα τα Limited series BOUNCER: ONE ARMED GUNSLINGER και UNFABULOUS FIVE: THE GREASERS FROM THE BLACK LAGOON μπαίνουν προς το παρόν στην κατάψυξη και αν κάποια στιγμή βγούν θα τα δούμε σε διαφορετική μορφή.

– Ο λόγος για τη ματαίωση της κυκλοφορίας είναι οι χαμηλές προπαραγγελίες που είχαν οι τίτλοι σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η Diamond. Είναι κατά τη γνώμη μου εντυπωσιακό το ότι πλέον δε χρειάζεται καν να κυκλοφορήσει ένα comic για να “αποτύχει” εμπορικά και σίγουρα τα μαντάτα δεν είναι ευοίωνα για το μέλλον της Humanoids. Ανησυχητικό επίσης για μένα είναι το ότι η Humanoids δεν ενημέρωσε καν το site της ακόμα σε σχέση με τις ακυρώσεις των δυο τίτλων.

– Η Humanoids σχεδιάζει να παρουσιάσει στο κοινό τους δυο ακυρωθέντες τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς όμως από όσο καταλαβαίνω να έχουν κατασταλάξει πώς ακριβώς. Η φράση του Bob Silva “Right now, the guys on the technology side at Humanoids are working on a system” είναι όλα τα λεφτά…

– Η Humanoids δεν παραιτείται ολοκληρωτικά από το limited series αλλά μάλλον θα στραφεί περισότερο σε “graphic novels” (τα οποία, μην ξεχνιόμαστε, μπορούν να βρουν διανομή και μέσω βιβλιοπωλείων).

– Στα εκδοτικά πλάνα της Humanoids βρίσκονται κάποιες δουλειές Αμερικάνων δημιουργών, όπως τα I AM LEGION(John Cassaday) , FLYWIRES (Chuck Austen), METAL (Butch Guice) αλλά και κλασικών Ευρωπαίων δημιουργών, όπως το MADWOMAN OF THE SACRED HEART (Jodorowsky-Moebius) και PANDORA’S EYES (Milo Manara), τα οποία μοιάζουν πιο σίγουρες επιλογές.

– Εκτός από τα παραπάνω, σχεδιάζουν μια ακόμη αμερικάνικη έκδοση του INCAL, ευτυχώς με τα αυθεντικά χρώματα και όχι με εκείνα τα “γυαλιστερά” που είχε χρησιμοποιήσει πριν λίγα χρόνια η DC. Φαίνεται πως τα internetικά σχόλια του Jog τελικά πιάσανε τόπο.

Γενικά δε μου φαίνονται και πολύ ευοίωνα όλα αυτά . Διακρίνω ελάχιστο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για οτιδήποτε πέρα από τις πλέον κλασικές και “πολυπαιγμένες” επιλογές.  Και οι αλλαγές της Humanoids περισσότερο μου μοιάζουν με ανέπνευστες και όσο κατά το δυνατόν γίνεται ασφαλέστερες μανατζεροκινήσεις,  αλλά μπορεί και να διαψευστώ… Ο χρόνος θα δείξει…