TOP 100 OF THE 90s: 3. LOVE & ROCKETS

Writer/Artist: Los Bros Hernandez
Fantagraphics

Το LOVE AND ROCKETS αποτελεί αναμφισβήτητα κομμάτι της Ιστορίας των comics.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη δημιουργία ανήκει στην ελίτ των comics και στο νούμερο 3 αυτής της λίστας. Τεχνική αρτιότητα, δυνατές και καλογραμμένες ιστορίες, μοναδικοί χαρακτήρες, πρωτοτυπία. Καθένα από τα προηγούμενα χαρακτηριστικά (όχι απαραίτητα όλα μαζί) ορίζουν και ξεχωρίζουν ένα καλό comic από ένα κακό.

Και όταν λέμε comic, εννοούμε την δουλειά ενός ή περισσοτέρων καλλιτεχνών που συνεργάζονται για ένα κοινό έργο. Το LOVE AND ROCKETS αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Μέσα στις σελίδες του θα βρούμε δύο (κυρίαρχες) ξεχωριστές ιστορίες από δύο (κυρίαρχους) ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Τους αδερφούς Hernandez. Ο καθένας έχει την δική του “φανταστική” ιστορία να μας διηγηθεί και το προσωπικό του σχεδιαστικό στιλ να μας την παρουσιάσει. Μιλάμε, λοιπόν, ουσιαστικά για μια ανθολογία.

Στις σελίδες του θα βρείτε τις ιστορίες των Jaime και Gilbert (και πολύ λίγες του Mario, κυρίως στα πρώτα τεύχη) Hernandez, γνωστών στην comic σκηνή ως Los Bros Hernandez. Εδώ θα σταθούμε σε κάτι αξιοσημείωτο. Το LOVE AND ROCKETS έχει αναγνωριστεί για το σύνολο του έργου του, και όχι μόνο για έναν εκ των δύο (βασικών) δημιουργών του. Και τα δύο αδέρφια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην προσωπική τους ανθολογία αναγνωρίζοντας την σαν ένα από τα σημαντικότερα comics όλων των εποχών. Κάνεις από τους δύο δεν φαίνεται να ξεχωρίζει από τον άλλο και, σε όποιες συζητήσεις βρεθείς, θα ανακαλύψεις ότι συνήθως μόνο τα υποκειμενικά κριτήρια των οπαδών τους είναι αυτά που τελικά καθορίζουν τον “καλύτερο” εκ των δύο αδερφών.

Το LOVE AND ROCKETS αποτελεί κομμάτι της ανεξάρτητης εκδοτικής κίνησης των 80s στην Αμερική. Πολύ γρήγορα (ένα χρόνο μετά) θα βρει τον δρόμο του στην Fantagraphics και θα παραμείνει εκεί έως και σήμερα. Το πρώτο volume ξεκίνησε το ’81 και σταμάτησε το ’96, ενώ το δεύτερο volume ξεκίνησε το ’01 και σταμάτησε το ’07. Το τρίτο εκδίδεται από το ’08 έως και σήμερα, με μονάχα ένα τόμο τον χρόνο. Ο τρίτος τόμος του 2010 χαρακτηρίστηκε σαν μια από τις σημαντικότερες ιστορίες τους. Περισσότερα στο σχετικό άρθρο του φίλου και συνεργάτη Άρη Κώτση.

Gilbert Hernadez

Οι περισσότερες ιστορίες του Gilbert αφορούν τους χαρακτήρες που ζουν στο Palomar (και στις περισσότερες περιπτώσεις κατάγονται από εκεί), ένα φανταστικό χωριουδάκι της Λατινικής Αμερικής. Εκεί θα τους γνωρίσουμε, αυτούς και τις οικογένειές τους, τις φιλοδοξίες τους, τα όνειρά τους. Θα γίνουμε μάρτυρες του χαμηλού βιοτικού επίπεδου και θα ανακαλύψουμε την απλότητα της ζωής, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με την φτωχή (υλικά, όχι συναισθηματικά) καθημερινότητα του. Θα τους ακολουθήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην αναζήτηση των ονείρων τους, στην επιτυχία και στην αποτυχία. Μια μοναδική ματιά των Λατίνων και της κουλτούρας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα από το πρίσμα μιας “μαγικά ρεαλιστικής σαπουνόπερας”, όπως έχει χαρακτηριστεί η δουλειά του Gilbert για το Palomar. Ίσως κάποιοι από εσάς να νιώσετε ένα δέσιμο με τους Λατίνους μετανάστες και των ισχυρών, αλλά και πολύπλοκων, οικογενειακών δεσμών που τους διέπουν, παραλληλίζοντας τους με τους Έλληνες μετανάστες και την Ελληνική οικογένεια.

Jaime Hernandez

Το Hoppers (ή Huerta) είναι μια φανταστική πόλη στο Oxnard της California (όπου είναι και ο πραγματικός τόπος γέννησης των συνολικά πέντε αδερφών Hernandez). Η εποχή είναι αυτή που θα χαρακτηρίζαμε ως (post) punk California. Νεαροί chicanos ακούνε punk, τα σπάνε, πίνουν (οτιδήποτε), και ερωτεύονται. Θα μπορούσαμε να μείνουμε εδώ αλλά είμαι σίγουρος ότι μόλις το πιάσετε στα χέρια σας θα σκεφτείτε “μα τι *μπιπ* και *μπιπ* μας έλεγε αυτός; Εδώ λέει κάτι για πυραύλους και (γυναίκες) παλαιστές“. Ο Jaime έκανε λίγο παραπάνω να βρει τον δρόμο του, αλλά η προσμονή άξιζε με το παραπάνω. Στην πορεία έφτιαξε τον πιο ρεαλιστικό σουρεαλιστικό κόσμο που έχετε γνωρίσει. Και μέσα σε αυτόν μας διηγήθηκε τις πιο όμορφες ιστορίες φιλίας, αγάπης, μοναξιάς, τρόμου, επιστημονικής φαντασίας και ενηλικίωσης. Είναι λες και όσο μεγάλωναν οι χαρακτήρες του και σοβάρευαν, σοβάρευε και ο κόσμος γύρω τους. “Προσγειωνόταν” και αυτός μαζί τους.

Ο χρόνος

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνάσματα και των δύο αδερφών είναι η ενηλικίωση των χαρακτήρων τους, συναισθηματικά αλλά και βιολογικά. Καθώς και οι ίδιοι οι δημιουργοί μεγαλώνουν από το ’81 που ξεκίνησαν μέχρι και σήμερα, έτσι μεγαλώνουν και οι χαρακτήρες τους. Παχαίνουν και αδυνατίζουν, αλλάζουν κουρέματα και στιλ, αποκτούν επιφανειακά και ψυχικά σημάδια, γεννιούνται και στην συνέχεια γίνονται αυτοί γονείς, βιώνουν έντονα συναισθήματα και καταστάσεις που τους στιγματίζουν, περνάνε τις “φάσεις” τους και εν τέλει ξεγυμνώνονται στα μάτια μας για να τους γνωρίσουμε σα να υπήρχαν στην καθημερινότητά μας. Σε αυτό το σημείο, το έργο των Los Bros Hernandez ξεπερνάει το Μέσο του και ζωντανεύει. Γίνεται ουσιαστικά ανεξίτηλο στον χρόνο, γιατί όλοι οι χαρακτήρες τους μεγαλώνουν μαζί μας και όσο δεν διαβάζουμε ιστορίες τους είναι σαν ένα φίλο που μένει μακριά και έχουμε καιρό να του μιλήσουμε.

Θα κλείσω με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο (για δεύτερη φορά αναφερόμενος σε αυτό το άρθρο) φίλος και συνεργάτης Άρης Κώτσης, όταν έγραψε το κειμενάκι του για το TOP 100 των 00s για την 20η θέση: “Τo LOVE AND ROCKETS είναι μια από τις σημαντικότερες και πιο επιδραστικές σειρές στην Ιστορία των comics και οι αδερφοί Hernandez είναι δύο από τους σημαντικότερους εν ζωή cartoonists. Τόσο απλά.”

Jaime Praise and Awards

Jaime’s art balances big white and black spaces to create a world of nuance in between, just as his writing balances our big human feelings and our small human trivias to generate its incredible emotional power. Quite simply, this is one of the twentieth century’s most significant comic creators at the peak of his form, with every line a wedding of classicism and cool.

–Alan Moore

Jaime Hernandez’s work always inspires. Real characters, magical worlds, bold art. As a student filmmaker his creations helped me understand visual storytelling.

–Darren Aronofsky

– 1986 Kirby Award for Best Black & White Series for Love & Rockets (Fantagraphics)
– 1986 Inkpot Award
– 1989 Harvey Award for Best Continuing or Limited Series for Love and Rockets (Fantagraphics Books)
– 1990 Harvey Award for Best Continuing or Limited Series for Love and Rockets (Fantagraphics Books)
– 1992 Harvey Award for Best Inker for Love and Rockets (Fantagraphics Books)
– 1998 Harvey Award for Best New Series for Penny Century (Fantagraphics Books)
– 1999 Harvey Award for Best Single Issue for Penny Century #3: “Home School” (Fantagraphics Books)
– 2000 Harvey Award for Best Inker for Penny Century (Fantagraphics Books)
– 2001 Harvey Award for Best Artist or Penciler for Penny Century (Fantagraphics Books)
– 2003 Harvey Award for Best Inker for Love and Rockets (Fantagraphics Books)
– 2004 Harvey Award for Best Single Issue or Story for Love and Rockets #9 (Fantagraphics Books)
– 2006 Harvey Award for Best Single Issue for Love and Rockets, vol. 2, #15 (Fantagraphics Books)
– 2007 Harvey Award for Best Cartoonist (Writer/Artist) for Love and Rockets (Fantagraphics Books)

Gilbert Praise and Awards

These satirical, blatantly erotic stories are marked by Gilbert Hernandez’s engaging represantations of female personality, resilience and determination. He has created an episodic saga that lampoons Latino generational epics, Anglo-influenced Latino pop culture and all manner of sexual couplings. Hernandez’s is one of the most engagingly bizzare, sexy and unpredictably funny comics soap operas readers are likely to encounter.

–Publishers Weekly

– 1986 Kirby Award for Best Black & White Series for Love & Rockets (Fantagraphics Books)
– 1986 Inkpot Award
– 1989 Harvey Award for Best Writer for Love & Rockets (Fantagraphics Books)
– 1990 Harvey Award for Best Writer for Love & Rockets (Fantagraphics Books)
-1989 Harvey Award for Best Continuing or Limited Series for Love and Rockets (Fantagraphics Books)
– 1990 Harvey Award for Best Continuing or Limited Series for Love and Rockets (Fantagraphics Books)
-2001 Harvey Award for Best New Series for Luba’s Comix and Stories (Fantagraphics Books)
– 2004 Harvey Award for Best Single Issue or Story for Love and Rockets #9 (Fantagraphics Books)
– 2009 Fellow Award from United States Artists

(Γιάννης Κουρουμπακάλης)